Hirdetés

Tudjátok, mit szeretek a legjobban a nyílt világú játékokban? A parkolókat

|

Kevés annál felemelőbb érzés van, amikor az ember egy parkolóba botlik, ahol az autók szinte kérik, hogy válasszon közülük egyet. Vagy többet. Mindet.

Hirdetés

Elég széles az érdeklődési köröm, autóstól az akciójátékokon át a könnyed platformerekig és a sportjátékokig szinte minden szóba jöhet, csak a MOBA-k és a komoly, mély, sok időt és energiát igénylő stratégiai játékok állnak tőlem távol. Mind közül azonban a sandbox vagy open world játékokat szeretem a legjobban, ezek rabolták el az életemből a legtöbb időt, és amikor nem épp a tavaszi vagy őszi megjelenési szezon közepén ugrok egyik újdonságból a másikba tesztelési célzattal, visszanézek a Grand Theft Auto V-be, játszogatom egy kicsit az Xbox 360-on már kimaxolt, de PS4-en újrakezdett Sleeping Dogs-szal, vagy piszkálgatom a LEGO City Undercovert. A GTA Online-ba nem léptem be jó ideje, az szomorúvá tesz az idióták és a rosszul működő matchmaking miatt (ez már más téma), pedig nem azért vadásztam egy hétig egy Volkswagen kisbu.. bocsánat, egy Surfert, hogy aztán csak úgy álljon a garázsban érintetlenül.

Amikor célul tűztem ki, hogy márpedig én a lassú, de szép hippibusszal mutatom meg az északi parasztoknak, ki a helyi faszagyerek, fel-alá végigjártam San Andreast, repesztettem az utakon, hátha szerencsém lesz, de nem lett. Még Google-öztem is, sikertelenül - egyedül voltam, én a világ ellen. Aztán pár segítőkész, magyar játékos mutatott egy tengerparti helyet, ahol mindig megtalálható egy Surfer, és azóta boldog tulajdonosa vagyok. (Innen is köszönöm nekik!)

Viszont nem akarom kivinni a garázsból. 

Ez igazából egy régi reflex, azokból az időkből maradt meg, amikor még nem lehetett biztosítást kötni a kocsikra, és ha esetleg a GTA: San Andreasban kiálltam CJ garázsából, behajtottam a Ballákhoz, azok meg addig lőtték a rendszámtáblát, míg ki nem gyulladt az autó, buktam a féltve őrzött, tuningolt csodajárgányom, amibe tisztességes munkával megszerzett dollárezreimet pakoltam bele. Ilyenkor egyetlen dolgot tehettem: kirángattam egy öregasszonyt szakadt tragacsából, csak azért, hogy azzal megkeressem a legközelebbi parkolót, ami tele volt szabadon ellopható kocsikkal (meg olyanokkal, amiknek az ajtaját akkor se lehetett kinyitni, ha előtte baseball ütővel vertem szét), és kiválasztottam azt, ami a legjobban tetszik. Fantasztikus érzés, amikor elém tárul a választék, eldönthetem, hogy kabriót vagy családi egyterűt, lowridert vagy kisteherautót szeretnék; bármi az enyém lehet, ami épp spawnol, vagy továbbmehetek pár sarokkal arrébb, ha másra vágyom. Senki nem szól rám, és ha valaki mégis el akarna kapni, beállok a garázsba és átfestetem - akkor már addig, míg olyan színű nem lesz, ami tetszik.

És persze van ilyen is:

Sok sandbox játék alkalmazta a parkolókat (nem is tudom már, honnan indult az ötlet), de kevesen gondoltunk eddig bele, mennyit jelentenek nekünk. Pedig mivé lennénk nélkülük? Csak úgy, erőszakosan kiszednénk az embereket a lámpás kereszteződésnél lízingelt Sultanjukból, majd biztos, ami biztos, kétszer áthajtanánk rajtuk, hogy ne kergessenek minket? Ki csinál ilyet? KI?

A GTA V-ben is élmény kocsit kölcsönözni (arról nem én tehetek, hogy a tulaj nem kéri vissza ¯\_(ツ)_/¯ ), de az autóvásárlás lehetősége egy kicsit átalakította az élményt. Lopnék én egy Issit, mert tetszik - viszont ott a tudat, hogy ha gyűjtök egy kicsit, szerezhetek valami sokkal gyorsabbat, szebbet, egyedibbet, amilyennel nem mászkálnak a város ideiglenesen létező civiljei. Gondoltátok volna, hogy egy olyan játékban lesz élvezetes a legális autóvásárlás (kemény. munkával. megkeresett. pénzből), aminek alapeleme, kiinduló koncepciója az autólopás? Én sem.

Nézzünk meg egy másik aspektust. Tegyük fel, hogy csak azért utaztam percekig Los Santos északi részéből a Del Perro Pierhez, hogy egy cikkhez (az most mindegy, melyikhez) készíthessek olyan képet, amin sok autó van, de a parkoló, ami elsőként beugrott, üres volt. Elszomorodtam? Nem, hiszen az üres parkoló is egy szeretnivaló terep, szabadon száguldozhatunk, kerülgethetjük az oszlopokat, vagy vihetünk oda mi kocsikat, hogy megfelelő parkolással kirakjunk belőlük egy kedves feliratot a város felett átrepülő turistáknak. KEDVESET.

Ti mennyire érzitek fontosnak a meg nem énekelt hősöket, a parkolókat a nyílt világú játékokban? Hogyan szoktatok járműveket szerezni? Hajlandóak vagytok sétálni egy kicsit csak azért, hogy ne lássátok az áldozatok könyörgő arcát, amikor elveszitek járműveiket, melyek csomagtartójában egy négyfős család vacsorája található?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)