Hirdetés

Párosban szép az élet - a kedvenc videojátékos társaink

|

Összegyűjtöttünk 10 emlékezetes pixelcimborát, akik még a legmorcosabb magányos farkasok szívét is meglágyították.

Hirdetés

Ha ki akarjuk maxolni a társas gamer-élményeket, arra természetesen a végtelen számban elérhető kooperatív és multiplayer címek a legalkalmasabbak, de ebben a hobbiban - sok egyéb mellett - éppen az a szép, hogy nemcsak a hús-vér játszópajtikkal tudunk életre szóló kötelékeket kialakítani

A single player mókák ugyanis telis-tele vannak imádni való cimborákkal, közülük gyűjtöttünk össze most nektek egy csokorra valót, de egy erősen szubjektív témáról beszélünk, így a cikk végén természetesen a ti hozzászólásaitokat is várjuk a kedvenc videojátékos haverjaitokról.

Hirdetés

HK-47 - Knights of the Old Republic

A Star Wars-univerzum szép számmal szállította a szerethető droidokat, elég csak az utóbbi évekből a Jedi: Fallen Order BD-1-ére, a The Mandalorian IG-11-ére vagy a Rouge One K2SO-jára gondolni. A játékoknál maradva viszont most egészen 2003-ig és a zseniális Knights of the Old Republicig tekerjük vissza az idő kerekét, ahol megismerkedhettünk HK-47-tel, a rettegett Darth Revan jedivadász gyilkológépével.

A nyers humorral és lehengerlő erőszakossággal operáló robot 2004-ben elnyerte a Game Developer's Choice Awards legjobb eredeti karakterének járó díját, de nemcsak a remekül megírt személyisége miatt imádtuk, hanem azért is, mert a képességei révén a harcokban és a tárgyalásos interakciók során is hathatós segítségnek bizonyult. Később többször is felbukkant a Star Wars-univerzumban, például a KoTOR 2-ben, a Star Wars Galaxiesban és egyes regényekben is. Már nagyon várjuk, hogy a KoTOR készülő remake-jében is találkozhassunk vele, remélhetőleg ismét a magyar nevelőapja nevét viselő Kristoffer Tabori hangján megszólalva.

Alyx Vance - Half Life 2

A Half-Life 2-ben színre lépett Alyx Vance népszerűségéről sok mindent elmond, hogy a Valve rá alapozta az eddigi legnagyobb szabású, s nem mellesleg remekül sikerült VR-játékát, a két éve megjelent Half-Life: Alyxet. A The Combine-nal szembeni ellenállást vezető Dr. Eli Vance lánya egy valódi harcos, aki oroszlánrészt vállalt abban, hogy Gordon Freeman túlélje a Half-Life 2 és annak kiegészítői, az Episode One és az Episode Two eseményeit.

A Valve zsenialitását mutatja, hogy minimális narratív eszközökkel is sikerült közkedveltté és emlékezetessé tenni ezt a karaktert, amiből sokat tanulhatnának azok a hollywoodi forgatókönyvírók is, akik meglévő férfi hősök gendercseréjével igyekeznek erős női figurákat alkotni, többnyire nem túl nagy sikerrel. S ha már a Half-Life 2-nél tartunk, érdemes megemlíteni Alyx robotkutyáját, Dogot is, aki nélkül messze nem lenne ugyanaz a játék.

Weighted Companion Cube - Portal

Mi az: egy árva szót sem szól, önálló mozgásra képtelen, de még csak arca és személyisége sincs? Semmi különös, csak a játéktörténelem egyik legjobban sikerült társa, a Portal 17-es tesztkamrájában megismert Weighted Companion Cube. Ez az állítás persze csak azoknak csenghet hihetetlenül, akiknek nem volt szerencséjük a játékhoz, a szívecskékkel díszített kockába ugyanis nagyon könnyen bele lehet szeretni a rideg Aperture Science Lab kihívásai között evickélve.

A fejlesztők mesterien játszottak az érzelmeinkkel, s érték el, hogy valóban gondoskodni akarjunk erről a tárgyról, hogy aztán a pálya végén kegyetlen módon az elpusztítására kényszerítsenek…jobban mondva persze nem is ők, hanem az álnok GLaDOS, akinek egyebek mellett ezért is van bérelt helye a legjobb főgonoszok listáján. Érdekesség, hogy a Weighted Companion Cube azért született meg, mert az előzetes tesztek során a játékosok rendszeresen hátrahagyták az eredetileg mindenféle egyediséget nélkülöző kockát, így meg kellett oldani, hogy jobban figyeljenek rá.

Dog - Fable II

A filmesekhez hasonlóan a játékkészítők is előszeretettel szerepeltetnek kutyákat a műveikben, a híresebbek közül ott van például a Final Fantasy Argosa, a Fallout-széria Dogmeatje, a Metal Gear Solid 5 D-Dogja, és persze a Duck Hunt vihogó szemétlá…négylábúja. Mi azonban most nem őket, hanem a Fable II kutyáját emelnénk ki, akinek ugyan még rendes nevet sem adott a Lionhead Studios, mégis az egyik leggoodboyabb eb, akivel valaha is találkozhattunk a képernyőkön.

Dog még gyermekként szegődik mellénk, és egy jó társhoz méltóan egészen a végjátékig számíthatunk rá, legyen szó kincsek és egyéb tárgyak megtalálásáról, vagy az ellenfeleink kezelésbe vételéről. A blöki kinézete eközben folyamatosan alkalmazkodik a főhősünk jelleméhez: az önzetlen karaktereket egy barátságos kutya kíséri, akire a világ lakói is pozitívan reagálnak, a gonoszság útját választók pedig egy pokolbéli csahológéppel az oldalukon járják be Albion földjét. A Fable II kutyáját ugyanakkor nem ez, hanem a finálé tette legendássá, ahol egy szívszaggató dilemmával szembesültünk, amelynek ő a főszereplője.

Garrus Vakarian - Mass Effect

A Mass Effect-trilógia önmagában is elegendő alapanyagot nyújtana egy ilyen cikkhez, hiszen a BioWare immáron felújítva is játszható sagájában központi szerepet kapnak a társaink, akiknek sorsát nagyban befolyásolják az általunk meghozott döntések. Óriási a kísértés, hogy erre a listára egy "egzotikusabb" cimborát, például a geth Legiont, vagy a prothean faj utolsó képviselőjét, az 50 ezer éves hibernációból felébresztett Javikot véssük fel, de muszáj a jóval mainstreamebb választásnak számító Garrus Vakarian mellett döntenünk.

A saját tapasztalataink és a fórumozók véleménye alapján ugyanis a rajongók egyszerűen megőrülnek az egykori Spectre-jelölt C-SEC ügynökért, akinek személyisége talán a nyolcvanas évek kőkemény és marcona, ám olykor-olykor azért érzelmeket is mutató akcióhőseihez áll a legközelebb. A Brandon Keener hangján megszólaló turián egy régi vágású igazságosztó, akinek állandóan viszket az ujja a ravaszon, de ügyes érveléssel azért elfogadja a békésebb megoldásokat is. Mindent összegezve kétségtelen, hogy a trilógia összes epizódjában feltűnő Garrus nemcsak önmagában kiemelkedő karakter, de egyben a Mass Effect talán legjobban kidolgozott companionje is.

Elizabeth - BioShock Infinite

A feljebb már említett Alyx Vance-nek közvetett szerepe volt a BioShock Infinite Elizabeth-jének megszületésében, a fejlesztő Irrational Games csapatát ugyanis részben épp az motiválta, hogy létrehozzanak egy mesterséges intelligencia irányította karaktert, aki méltó a Half-Life 2 hősnőjéhez. A saját maguknak állított kihívást végül csillagos ötössel abszolválták, a dimenziók között grasszáló kisasszony iskolapéldája annak, hogy miként lehet egy gépi szereplő egyszerre érdekes és iszonyú praktikus is a játékmenet szempontjából.

A hasznosabbnál hasznosabb eszközökhöz portálokat nyitó, lőszer és pénz után kutató Elizabeth sokat tett azért, hogy a BioShock Infinite harcrendszere teljesen más dinamikával bírjon, mint az előd BioShock 1-2-é és a hasonszőrű immmerzív FPS-eké, a felhők között bonyolódó kaland során pedig egy pillanatig sem éreztük, hogy láb alatt lenne. Nem meglepő, hogy a játékosok és a kritikusok fejét is elcsavarta a Gibson-lányok ihlette társ, aki a Burial at Sea - Episode 2 kiegészítőben már abszolút főszereplőként tért vissza.  

Ellie - The Last of Us

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy az egyik legjobb történettel megáldott játék központi karaktere is helyet kapott a válogatásban, de vétek lett volna kihagyni a The Last of Us Ellie-jét, akit Bella Ramsey által életre keltve jövőre az HBO sorozatos feldolgozásában is megismerhet majd a világ.

Anno sokan vontak párhuzamot a BioShock Infinite Elizabethje és Ellie között, hiszen az utóbbi esetében is remekül megoldották a készítők, hogy a legkisebb zavarás nélkül legyen állandóan jelen az általunk irányított Joel mellett, szerves részét képezve a kiválóan megírt cselekménynek. Ellie azonban sokkal mélyebb és realisztikusabb karakter, mint Elizabeth, így a 15-20 órás sztori alatt szinte lelép a képernyőről, és még jóval a befejezés után is keressük valamelyik sarokban. Aki eddig még nem kötötte meg ezt az életre szóló barátságot, most érdemes várnia, hiszen szeptember másodikán érkezik a The Last of Us PS5-ös kiadása, amit előbb-utóbb a PC-s verzió is követ majd.

Nick Valentine - Fallout 4

A vállalhatatlan állapotban megjelent (és jó sokáig úgy is hagyott) Fallout 76-ot leszámítva a Fallout 4 az 1997 óta futó széria eddigi legrosszabb fogadtatásban részesült darabja, amelyet többek között az akcióorientáltabbra hangolt játékmenete, a megjelenésekor sem túl korszerű grafikája és a története miatt is ütött-vágott a közönség.

Azt azonban kevesen vitatják, hogy a játék egyik fontos karaktere, a film noirból szalajtott szintetikus magánnyomozó Nick Valentine simán befér az egész sorozat legemlékezetesebb MI-haverjai közé, pedig a Bethesda posztapokaliptikus univerzuma nem szenved hiányt a jól kitalált  segédkarakterekben. A saját detektívirodát működtető robot egy 200 éve halott, kérges lelkű rendőr cinikus személyiségét "futtatja", nála menőbben pedig senki sem tud tüdő nélkül cigarettázni. Valentine-nal ráadásul nem csak az alapjátékban találkozhattunk, hiszen a Far Harbor DLC- tovább bővítette a viharvert magánnyomozó háttértörténetét.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Atreus - God of War

A God of War franchise pályafutásának első 10 éve alapján eszünkbe sem jutott volna, hogy egyszer még ez a széria fogja feldolgozni az apa-fia kapcsolat csodáját, de az egy ideje már PC-n is elérhető 2018-as God of Warban pontosan ezt tette a Santa Monica Studio, méghozzá kifogástalan megvalósításban.

A játék cselekménye végső soron a dühkezelési problémákkal küzdő Kratos és szószátyár porontya, Atreus közötti kötelék kialakulását dolgozza fel, Sony-exkluzívhoz méltó karakterábrázolással és egy ügyesen összepakolt harcrendszerrel, amelyben a két főszereplő egyre olajozottan dolgozik együtt a finálé felé vezető viszontagságokon át. Atreus beemelése így minden szempontból telitalálat volt, s szerencsére a november 9-én érkező folytatásból, a God of War Ragnarökből sem hiányzik majd a srác.

Goro Takemura - Cyberpunk 2077

Szinte látjuk magunk előtt a kihegyezett vasvillákat, amiért bármi jót merészelünk írni a játéktörténelem egyik, ha nem a legbotrányosabb rajtját produkáló Cyberpunk 2077-ről, de igenis vannak erős pontjai a CD Prokekt RED játékának, melyek közül az egyik éppen Goro Takemura, a főnöke halálát megbosszulni igyekvő kitaszított testőr karaktere.

Az Arasaka vállalathoz és annak alapítójához végsőkig hű, szamurájokat idéző Takemura csak néhány küldetés erejéig szegődik mellénk, de minden jelenete bearanyozza a játékélményt, amihez nagyban hozzátesz Rome Kanda mesteri szinkronja is. Kizárólag rajtunk múlik, hogy miként végződik a közös pályafutásunk, de a Night City gyorskajáival folyton pórul járó Takemurára még azok is jó szívvel gondolhatnak vissza, akiktől végül nem szép szavakkal búcsúzott.

+1 Adoring Fan - The Elder Scrolls IV: Oblivion

HK-47, Alyx Vance és Atreus ide vagy oda, egyetlen játékbeli companion sem érhet fel a The Elder Scrolls IV tűzhajú wood elfjéhez, aki azt követően szegődik mellénk, hogy az aréna bajnokai leszünk. Az isteneket megszégyenítő harci ereje, frappáns beszólásai és összetett személyisége az évek során joggal betonozták be a játéktörténelem legendás figurái közé…amiből nyilván egy szó sem igaz, hiszen az Adoring Fan valójában csak egy irritáló kis görcs volt, akinek egy csepp hasznát sem vettük, mivel nem értett semmihez és a harcra sem lehetett rábírni.

Mégis beszúrjuk ide a nagyok közé, mégpedig a TES-széria csodálatos rajongói miatt, akik már ezernyi mókás videóban vetettek véget az - idegesítő módon - három nap után ígyis, úgyis feltámadó gruppi életének. Az utóbbi években sajnos egyre kevesebben hódolnak ennek a hobbinak, de azért még mindig akadnak kitartó játékosok, ez a youtuber például közel fél éve minden nap megöli a karaktert, amíg nem jelenik meg a régen várt SkyBlivion mod, amely egybegyúrja a Skyrim és az Olbivion világát. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)