Hirdetés

PC a palackban!

|

A kiürült üvegek általában a kukában végzik, hiszen mit is lehetne velük kezdeni ezen kívül. Természetesen van alternatíva mégpedig: PC-t az üvegbe.

Hirdetés

Modding rovatunk mostani alanya egy olyan alkotás, mely a Scotch Whisky hódolóinak szívét különösen megdobogtatja. Nem másról lesz szó mint egy whisky-s üvegbe épített gépről, melyet Marton János készített. Ez a gép a modding világát figyelemmel kísérők számára nem hiszem, hogy újdonság hiszen nemcsak itthon de a Scotch Whisky hazájában is elég nagy figyelmet kapott. Készítője 5-6 éve foglalkozik gépház szépítészettel, ekkor lett elege az egyenszürke és kocka kivitelű házakból. Jelenlegi konfigurációja egy átalakított Apple PowerMac G4-es házában kapott helyet, ami kisebb átalakításokon ment keresztül.


A Whisky PC megvalósításának ötletét egy alacsony fogyasztású kompakt otthoni szerverként funkcionáló gép szüksége adta meg. Miután az alap elgondolás megszületett, a megfelelő forma kiválasztása következhetett. Alapvetően olyan üveg keresése volt a cél, mely nem túl nagy és nem is túl kommersz. A választás végül egy 1,5 literes whyskey-s üvegre esett, ami a különlegességet és méreteket tekintve is megfelelő volt.

 


 

Az építés legelső feladata az üveg kiürítése volt, amit János az anyósára bízott lévén, hogy ő nem szereti a tömény italokat. Miután ezzel a viszonylag hálás feladattal megvolt, következhetett az üveg megmunkálása. A próba üvegek vágásánál egyértelművé vált, hogy a flex-el történő megmunkálás nem megoldható, mivel minden óvatosság ellenére az összes munkadarab felmelegedett és elpattant a vágási felület mentén. János ezt követően profi üvegcsiszolóhoz fordult, aki persze rögtön közölte, hogy ütésmentes gyémántkorong és hűtőfolyadék nélkül nem is érdemes ilyen manőverekbe belekezdeni. A szaki egyébként csak kis ideig nézett furcsán az üveg végleges tartamát hallva. Az első sokk után viszont nagy lelkesedéssel vetette bele magát a közös tervezésbe. A szerelhetőségi és hűtési szempontokat figyelembe véve megszületett a vágások helyének terve. Az üvegen egy lyuk és egy „szerviz ablak " lett kivágva.

 


 

kis méretek miatt megfelelő hardverekre is szükség volt. A választás a Kontron cég JREX-768LCD termékére esett, mely socket 370-es processzor foglalattal rendelkezik. Ebbe egy P3 733EB CPU és 256MB ram került. Szükség volt még egy mini-ITX tápegységre és egy 2,5"-os merevlemezre is, bár a beépített compact flash olvasó használható a HDD helyett. Az integrált alaplap az oldalsó szerviznyílást lezáró plexihez lett rögzítve. Ehhez ki kellett alakítani a csatalakozók helyeit és a megfelelő rögzítést is. Ez utóbbi egy tolózár szerűség elkészítését igényelte, ami tökéletesen elégnek bizonyult, mivel az alaplap viszonylag szűkösen passzol az üvegbe.

 

 

A mini tápegység használatához szükség volt némi átalakításra. A probléma a kábelezéssel volt, ami egy az egyben le is lett cserélve sajátkészítésűre. Miután ez megvolt, a PSU és a merevlemez bekerülhettek a palackba. A rögzítésük hely hiányában kétoldalú ragasztóval lett megoldva. A két egység behelyezését követően következhetett az építés trükkös része, az alaplap bejátszása nem volt egyszerű feladat, de végül sikerült. A hardverek hűtéséről mindössze a CPU hűtője gondoskodott, ami egyáltalán nem bizonyult elégségesnek így más megoldás után kellett nézni. Mivel a palackon kialakítható nyílások száma eléggé limitált, a következő megoldás született: Az üveg nyakába egy kisméretű ventilátor kapott helyet, valamint a plexilapon 6db lyuk került kifúrásra.

 

 


A gép végső állapotáról az eredeti cikkben olvashattok! Köszönet Marton János-nak, a cikk elkészüléséhez nyújtott segítségért, a közreműködésért és a képekért. A gép a Netburger 71. adásában került bemutatásra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)