Hirdetés

PC vs. Konzol

|

Mi a jobb? Ha folyamatosan lapátoljuk a pénzt egy számítógépbe vagy beruházunk egy konzolos szórakoztató központba?

Hirdetés

PC vs. Konzol. Egyik az olyan vitáknak, melyek nap mint nap lezajlanak a netes társadalom különböző fórumain, ne adj Isten élőben, személyesen is összefut a két érdekcsoport. Hmm...érdekcsoport. Viccesen hangzik, hiszen nem hinném, hogy bármely oldal is akármilyen juttatást kapna azért, mert kiáll tegyük fel az asztali számítógépek oldalán. Jajj, majd elfelejtettem, mi az hogy PC vs. Konzol?! Nos, az egész arról szól, hogy melyik eszközhalmaz képes a legjobb játékos szórakoztatásra. Egész könnyű is lehetne a válasz, hiszen a konzolgépek lényegében erre termettek, kizárólag az a feladatuk, hogy különféle mókás vagy nem mókás játékokkal szórakoztassák a népet. Manapság a on-line együttlét is előtérbe került, igaz, mi magyarok ezekből nem sokat láthatunk, lévén kis piac vagyunk, itt a Balkánon.

 

No, az említett okokat nyelik le nehezen a PC-s felhasználók. Hogy miért? Egyrészt azért, mert szerintük egy műanyag dobozka messze van az olyan játékélménytől, amit amúgy egy gondosan összeválogatott konfiguráció képes nyújtani. Tudom, már itt jelez a bullshit riasztó, de sajnos szerintük ez így van. Örök emlék, amikor az egyik fórumon egy feldühödött PC-s emberke választékos szavakkal alázta a Playstationt és az Xboxot. A Nintendo kimaradt, ebből is látszik, mennyire műveletlen a konzolgépek terén. No, barátunk tiporta a konzolosokat, istenítette önmagát és számítógépét, és persze kihangsúlyozta, hogy ő az összes új játékot fullon tolja. Ohh, ez a beszólás az örök kedvencem, ezért pár kérdés-válasz párbaj után sikerült kideríteni, hogy a szentem egy 2 GHz-es Celeronnal és egy integrált SiS grafikás alaplappal kívánja megváltani a világot. Mára talán sikerült neki. Vicces, de sajnos elkeserítő is a történet. Nyilvánvaló, hogy semmi alapja nem volt a vádaskodásainak, mégis megtette. Na ki ismert magára közületek? Oké, le lehet tenni a kezeket.

 

asus_gamerpc.jpg

 

Újabb vitaindító alap, hogy melyik megoldás mennyibe kerül. Mostanában egyre több ilyen hozzászólást látok itt a GSO-n is, melyek elsősorban akkor szoktak megjelenni, amikor kikerül valamely megjelenés előtt álló játék gépigénye. Itt már a konzolosok szoktak vérszemet kapni, és elég gyakran beböffentik az aduász 60 ezres Xbox 360-at. Tény, hogy PC-s fronton ennyiből kizárólag grafikus kártyát tudunk venni, ha valóban komolyan gondoljuk a játékos életet. Kb. egy-másfél éve itt meg is állt a tudomány, és viszonylag könnyen riposztot vehettek az ellenfelek a szükséges LCD TV és a játékok árainak odavetésével. Mára ez annyiban változott, hogy a konzolos támadók egyből egy komplett bevásárló listával érkeznek, és a mai inkább pénzéhes, mintsem optimalizálni vágyó PC-s játékvilágban ez a lista teljesen nyerő lesz egy, a játékgéppel azonos játékélményt nyújtó PC árához képest. Igen, tudom, egy ilyen összehasonlítás több szempontból is problémás, hiszen a konzollal mást nem nagyon tudunk csinálni. (A PS3-as linuxozást, ha lehet hagyjuk, mert az egyik legszánalmasabb érvnek tartom a Sony konzolja mellett. Félreértés ne essék, kipróbáltam a PS3-at, és baromi jó cucc, csak épp nem pont olyan funkciókat kéne egyeseknek emlegetnie, amelyhez egyrészt nem árt némi háttértudás, másrészt a fene akar pingvines cuccal szenvedni egy 100000 forintos hardcore multimédiás gépen.)

 

ps3.jpg

 

Szóval a PC általában azért van előnyben, mert a játék csak egy a sok felhasználási mód közül. Tehát amint elég volt a gyilokból, csak két kattintás kell egy filmhez, egy csevegéshez vagy egyéb pihentető tevékenységhez. Viszont amint kijön egy új cím, jelentős pénzbeli ráfordításokat kell végrehajtani, hiszen kizárt, hogy egy normál gép 2-3 évig is akadásmentesen futtassa az újabbnál-újabb játékokat. A gyengeség tompítására jön mindig a „fejlessz fokozatosan gépet" duma. Okés, ez így is van, de ettől még árban ismét jobb választás egy konzol, hiszen egy 5 éven keresztül fejlesztgetett gépezet azért rendesen tudja ám nyelni a pénzt. Csak egyszer kelljen erősebb grafikus kártyára váltani, és máris ugrott egy alapfelszereltségű konzol ára. (Az alsó-kategóriás grafikus kártyával harcba induló userek most meg ne szólaljanak, épp elégszer hallottam, hogy FX5200-vel nyomom fullon a Far Cry-t.)

 

mass_effect_pc_vs_console_k.jpg

 

A grafika. Ez az, ami elég erősen szubjektív. Mondjuk nem kéne annak lennie, de sajnos sokan még a szemüknek sem hisznek, nem hogy a másiknak. Lehet, én is ilyen vagyok, ezért elnézést kérek előre minden konzolostól, de szerintem a játékok nagy része egyszerűen ocsmány. Persze, én könnyen beszélek, hiszen egy X2 csücsül a hazai erőműben, de én annak idején jobbra számítottam. Vannak persze kivételek, amikhez nekem is volt szerencsém, és már majdnem elcsábultam, de aztán valami láthatatlan erő visszarántott a földre. Egy szó, mint száz, nekem fontos a grafika, a látványvilág, és ezt sok esetben elég gyatrán prezentálják a konzolos játékok. Hiába, én már csak ilyen vagyok, arra viszont komolyan kíváncsi vagyok, hogy más is ezen a véleményen van-e.

 

No, most már biztosan sokan közületek legszívesebben bejönne a szerkesztőségbe, és jól kiosztana. :) Csak tessék, de azért utána közösen megnézzük, mire is képes a Core i7.

A viccet félretéve, ez egy amolyan téma indító iromány lenne, aminek folytatása egyértelműen rátok vár. Anyázni most sem ér, max. engem küldhettek el melegebb éghajlatra, az egymással való acsarkodást kerüljük, ha lehet.

Tehát:

PC vs. Konzol. Mi éri meg jobban?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)