Hirdetés

Rettegtél már péntek 13-án egy játéktól?

|

Új játék készül Jason Voorhees főszereplésével, mi pedig péntek 13. alkalmából megnézzük, hány játék készült már a témában.

Hirdetés

Egész könyveket lehetne megtölteni azzal, hogy milyen hajmeresztő és tudományosan megkérdőjelezhető babonáknak dőltek be az emberek a történelem során. Az üstökösök háborúkat jósolnak, az úton átszaladó fekete macskák balszerencsét hoznak, péntek 13-án (az ma van, szent ég!) pedig lekaszabol minket egy hokimaszkos sorozatgyilkos. Jason Voorhees karaktere 1980. óta rendíthetetlenül a horrorfilmek egyik legfelismerhetőbb figurája, aki több, mint 10 filmben és még ki tudja hány képregényben és egyéb alkotásban tűnt fel. Természetesen a videojátékok műfajában "paráztatott" minket a karakter, illetve nemrég kiderült, hogy egy fejlesztőcsapat egy teljesen új Friday the 13th játékon dolgozik, úgyhogy ennek alkalmából nézzük is meg, hogy eddig hogyan teljesített Jason az interaktív szórakozás világában.

Néhány héttel ezelőtt történt a nagy bejelentés, mely szerint egy vadiúj, kooperatív játék készül, melyben aszimmetrikus multiplayer mód kap helyet, tehát az egyik oldalon Jasont irányíthatjuk, a másik oldalon pedig a túlélők kis csoportját. Nagy meglepetést okozott a hír, de ha figyelembe vesszük az időzítést, akkor talán annyira nem elképzelhetetlen, elvégre a horror játékok nagyon népszerűek mostanában, az aszimmetrikus többjátékos mód pedig talán napjaink egyik leglendületesebben fejlődő trendje (igen, az Evolve teszt is hamarosan olvasható majd itt). A műfaj aktuális, a játékmechanizmusok korszerűek, szóval minden adott egy ütős Jason játékhoz. Már csak abban kell reménykednünk, hogy a játék tényleg sikeresen kihasználja ezt a divathullámot és nem pedig lecsúszik róla. Viszont mielőtt nagyon előresietnénk nézzük meg, hogy milyen játékokban szerepelt mindenki kedvenc jégkorong játékosa a múltban (nagy sikerekre nem véletlenül nem emlékszünk).

1985

Az első próbálkozás nagy valószínűséggel az 1985-ös Friday the 13th című játék, mely Commodore 64, ZX Spectrum és Armstrad CPC platformokra jelent meg. Ez egy amolyan kalandjáték volt, melyben egy túlélő kiválasztását követően két feladatra oszlottak a teendőink: létre kellett hoznunk egy menedéket, ahová Jason nem jöhet be, valamint meggyőzni a magatehetetlen barátainkat, hogy jöjjenek velünk erre a menedékre. A játék sajnos nem sikerült túl jól, az akkori magazinok eléggé rossz értékeléseket adtak rá.

1989

Négy évvel később az LJN futott neki újra a sorozatnak, ezúttal az NES gépeket megcélozva. Egy oldalnézetes platformjátékkal rukkoltak elő, melyben 6 táborozó közül egyet kiválasztva összesen három alkalommal kell Jasont legyőznünk, mielőtt a tábor lakói biztonságba kerülnek. A játékban több irányba is felfedezhetünk, upgrade-elhetjük a fegyverünket és hasonlók, szóval papíron nagyon jó kis játéknak hangzik, ennek ellenére a Game Informer magazin az NES legrosszabb horror játékának nevezte (mondjuk akinek ismerős az LJN neve, az talán nem lepődött meg).

Friday the 13th: Road to Hell

Emlékeztek még a kétezres évek elején "menő" Java alapú mobiljátékokra? Jason is megkapta a magáét a J2ME platformon egy oldalnézetes kaszabolós cucc formájában, a világ legegyszerűbb receptjét követve, ugyanis mindösszesen kettő dolgot kell tennünk a játékban: haladni előre, és szétkaszabolni azokat, akik szembe jönnek. Nem valami frenetikus sem az ötlet, sem pedig a megvalósítás, szóval talán a mobilon is talán érdemes lenne valakinek próbálkozni.

Friday the 13th: Blood and Water

Mivel nyilván egy hatalmas rajongótáborról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a rajongók által fejlesztett Friday the 13th játék mellett sem, mely a Blood and Water címet kapta. A játékmenet alapja a Slenderben már megismert gyűjtögetős, felfedezős megoldás, természetesen a kalandot áthelyezve Crystal Lake környékére. Bőven lenne rajta még mit csiszolni, de látszik rajta, hogy mennyire lelkes Jason rajongótábora, és elég vicces, hogy eddig ez volt a legéletképesebb adaptáció. A nem hivatalos.

Ahogy a fenti rövid listából is látszik, még várat magára egy igazán jól kitalált, ütős játék a karakter főszereplésével, szóval nagyon reméljük, hogy a titokzatos fejlesztőcsapat ezúttal megtalálja a helyes utat. A péntektől pedig semmiképpen nem érdemes tartani, már csak azért sem, mert jövőhéten ilyenkor GameNight, ahol PS4-en fogjunk játszani a Lurdy mozi vásznain. Igen, a péntek már csak ilyen király dolog.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)