Hirdetés

Per fenyegeti az Internet Archive-ot, ez pedig komoly baj lehet

|

Több könyvkiadó is pert indított az internet történelmének egyetlen online archívuma ellen, ez pedig hosszútávon komolyan veszélyeztetheti ezt az értékes kezdeményezést.

Hirdetés

Már több, mint húsz éve annak, hogy az Internet Archive belevágott nagyszabású küldetésébe és elkezdte archiválni az internet teljes történelmét azért, hogy a következő generációk is megismerhessék és tanulhassanak belőle. Az archívumban rengeteg már elérhetetlen weboldal másolata található meg, de emellett számtalan felhasználói szoftver és elveszettnek hitt játék is megtalálható.

Hirdetés

Az archívum a koronavírus idején sem maradt tétlen, ugyanisan a National Emergency Library nevű akció keretében több, mint egymillió e-könyvet tettek teljesen ingyenesen elérhetővé. Ez számunkra szép gesztusnak tűnhet, viszont ezt követően több könyvkiadó is pert indított az archívum ellen, ami egy non-profit szervezet számára hatalmas kárt okozhat.

Az anyagi kár mellett az sem elhanyagolható, hogy ez hosszabb távon olyan precedenst teremthet, ami komolyan akadályozhatja az Internet Archive működését, ez pedig semmiképp nem lenne jó, hiszen jelenleg nem létezik a világon másik intézmény, ami ennyire hatalmas digitális archívummal rendelkezne.

Nagyon reméljük, hogy a kiadók nem csinálnak rendszert az pereskedésből, mert nagy kár lenne, ha pont az ilyesfajta szőrszálhasogatás miatt válna hiábavalóvá az Internet Archive fáradhatatlan munkája.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)