Hirdetés

Pert indít az Activision ellen a nő családja, aki öngyilkos lett egy céges eseményen

|

Kerri Moynihan szülei úgy gondolják, az Activision Blizzardnál elszenvedett szexuális zaklatás vezetett lányuk öngyilkosságához.

Hirdetés

Az Activision Blizzard felvásárlása némileg elvitte a figyelmet a kiadó mélyrepüléséhez komolyan hozzájáruló botrányról, ami a súlyosan szexista, több esetben zaklatásig fajuló céges kultúra miatt robbant ki - még akkor is, ha talán részben ez nyitotta meg az utat a Microsoftnak.

Nemrég viszont egy újabb per indult egy, az eredeti keresetben is megemlített, kifejezetten tragikus eset kapcsán, amiben a kiadó egyik munkatársa öngyilkos lett, feltételezhetően felettese zaklatása miatt. Kerri Moynihan szülei ezért bíróságon támadják meg a céget, a keresetükből pedig újabb botrányos részletek derültek ki az ügyről.

Hirdetés

Moynihan esete a botrányt kirobbantó, tavaly nyáron indult pert megindokló panaszban is szerepelt, igaz, akkor nem árulták el a halálakor harminckétéves pénzügyi munkatárs nevét. Az viszont már akkor ismert volt, hogy a nő felettese szexjátékokat vitt magával egy céges üdülésre, illetve, hogy a végül öngyilkosságot elkövető nő nemi szervéről körbeküldtek egymás között egy képet a kollégái.

Az Activision akkor még vehemensen elítélte, hogy a keresetet beadó állami szervezet az öngyilkosság ügyét a céghez kapcsolta. De a Washington Post beszámolója szerint, akik látták a most indított per beadványait is, Moynahan halála a szülők által összegyűjtött információk alapján nagyon is kapcsolódhat a munkahelyéhez. A dokumentumok szerint Moynihan szülei többek között azt állítják, lányuk főnöke, Greg Restituito először hazudott az anaheimi rendőrségnek, akik nyomozni kezdtek a nő halálát követően, ugyanis a pénzügyi vezető eleinte eltitkolta a nyomozók elől, hogy szexuális kapcsolata volt Kerri Moynihannel.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Emellett a beadvány szerint a cég nem adta át a rendőrségnek a nő munkahelyi laptopját, a mobiltelefonjáról pedig letöröltek minden adatot, Restituito elektronikai eszközeinek vizsgálatát pedig teljes mértékben megtagadták. A pénzügyi szakember, aki egyébként a Moynihan halálát követő hónapban távozott az Activision Blizzardtól, állítólag azoknak a kollégáiknak is "szokatlan kérdéseket tett fel", akik találkoztak a nővel az öngyilkosságát megelőző estén. A könyvelő szülei által beadott kereset szerint nem sokkal Moynihan halála előtt az éppen tartó céges pihenés helyszínéül szolgáló hotel előterében beszélt Restituitóval, a férfi pedig nem sokkal később egy SMS-t küldött a nőnek, amiben ez állt:

"Kérlek, ne tedd ezt! Ne ma. Gondold át, és akkor dönts, amikor tiszta a fejed."

A per anyaga szerint Moynihan ezt követően nagyjából fél órával lett öngyilkos. A szülők állítása szerint Restituito ezt követően hazudott a rendőrségnek arról, milyen kapcsolata volt Moynihannel, ahogy arról is, hogy miért volt kulcsa a nő hotelszobájához (ahol egyébként a férfi saját szobájához tartozó kulcskártyát is találtak a nyomozók). De a per nem kizárólag Restituitót és az Activision Blizzardot hibáztatja, az ügyben nyomozó rendőrökről is lesújtóan nyilatkozik, mivel állítólag nem kérdezték ki a férfit a fent említett SMS-ről, illetve nem vettek ujjlenyomatokat Moynihan hotelszobájában.

A per anyagának állításai összhangban vannak az Activisionről szóló korábbi botrányos beszámolókkal, amikben nem csak a rendkívül szexista munkahelyi légkört, hanem azt is kiemelték, hogy a panaszos ügyeket igyekezett eltusolni a kiadó vezetősége. Ebben a cég ügyvezetője, Bobby Kotick is részt vállalt, mikor a részvényeseket nem tájékoztatta egy szexuális zaklatási ügy rendezéséről.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)