Hirdetés

PES 2020 teszt - filmszerű jelenetek a pályán

|

A Konami az eddigi legjobb PES játékot készítette el, amely a FIFA-nak is komoly kihívója lett.

Hirdetés

Eléggé furcsa a Pro Evolution Soccer sorozat legújabb darabjának címe, ez viszont ne tévesszen meg senkit - az idei PES a franchise eddigi legszórakoztatóbb darabja. A Konami már elég régóta gondozza a FIFA sorozat legnagyobb riválisát, és ugyan egyes játékok kifejezetten gyengére sikerültek, az utóbbi években a PES rendre kiváló játékélményt nyújt, méltó vetélytársa az EA továbbra is sokkal népszerűbb szériájának. Akik szívesen próbálnának ki valami újat, vagy éppen már korábban is kedvelték a Pro Evolution Soccert, ne hagyják ki az eFootball PES 2020-at.

Hirdetés

Realizmus a pályán

A tavaly megjelent PES 2019 egyik legnagyobb erőssége az élethű játékmenet volt, az idei kiadásban pedig még inkább fejlesztettek a játék fizikáján. A Konami továbbra is a Fox Engine grafikus motort használta, amely már 2013 óta hajtja a Pro Evolution Soccer és Metal Gear Solid játékokat. A tavalyi kiadáshoz képest az új PES még szebben fest, illetve a látvány mellett az animációk és az egyedi mozdulatok tárháza is tovább bővült. A játékosok a szituációktól függően ütköznek, csúszkálnak és még botladoznak is a pályán. Számtalan mérkőzés lejátszását követően is fogunk találkozni korábban nem látott jelenetekkel. Az erősebb beadásokat blokkoló játékosok megtorpannak a lövés után, az ügyetlenebbek nehezebben szelídítik meg a labdát, a kiváló támadók pedig nagyszerű cselekkel képesek áthámozni magukat a védelmeken. Előfordult olyan is, hogy az egyik védőm nem jó ütemben állt egy labda alá, és az arcához kapott, miután az rossz szögben találta őt el. Rengeteg a fizikai kontaktus a játékosok között, és annak is van szépsége, hogy nem pusztán egy gombnyomással szerezhetjük meg a labdát, hanem megfelelő szögben az ellenfélre ráfutva vehetjük át a támadás jogát. A labda fizikája pedig még élethűbb, mint korábban. Fontos szerepe van a jó labdaátvételnek, a megfelelő ütemben végrehajtott passzoknak és persze az ideális szögből és erősséggel indított lövéseknek is. Érdemes cseleket is bevetni, ugyanis a Finesse Dribbling lehetőségeknek hála több mozdulatot is sikeresen végrehajthatunk egy kis gyakorlással. A játékosok mozgásán kívül a licencelt futballisták modelljei roppant élethűek, és a sztárokat már a mozgásuk alapján könnyen fel lehet ismerni a pályán - például Cristiano Ronaldo sprintelését vagy Ronaldinho lazaságát. Mindemellett maguk a futballpályák és a stadionok látványa is kiváló, az új kameraállásnak köszönhetően pedig úgy érezhetjük, mintha egy tévés közvetítést látnánk.

Az élményen sajnos ront Peter Drury és Jim Beglin kommentárpárosa, akik nem sok újdonságot mondanak a tavalyi játékhoz képest, és hamar önismétlővé válnak. Vannak humoros és jól eltalált megszólalásaik, de érzésem szerint túl sokszor emelik fel a hangjukat - például egy olyan lövés után, amit már blokkoltak, és felszabadítottak a védők. Említést érdemel még az átdolgozott mesterséges intelligencia, amely általában egész jól működik, de a védők néha hajlamosak szinte teljesen elveszni a pályán, és nem mozdulnak a labda vagy a támadó felé. Érdemes mielőbb átvenni az irányítást a labdához legközelebbi játékosunk felett, hogy megelőzzük az ilyen szituációkból kapott gólok lehetőségét.

Legendák és mesterek

Az eFootball PES 2020 játékmenete és mérkőzéseinek hangulata érdekesebb és szórakoztatóbb a tavalyi kiadásénál, ellenben új játékmóddal idén sem rukkolt elő a Konami. Amellett, hogy hagyományos meccseket játszhatunk offline, illetve az eFootball-módnak hála online bajnokságokban is, a három fő játékmód a csapatépítésről szóló myClub, a menedzseri karriermódnak tekinthető Master League, valamint az egy adott játékos egyéni pályafutására fókuszáló Become a Legend. A myClub alapvetően nem változott, és az a lényeg, hogy minél több, minél jobb játékosokból álló csapatot építsünk. Rengeteg lehetőségünk van különböző stratégiákat alkalmazó menedzserek, adott formációkban kiemelkedően teljesítő játékosok és szupersztárok igazolására. A véletlenszerűségnek sajnos jelentős szerepe van, amikor az ügynökökön vagy a játékosmegfigyelőkön keresztül szerzünk játékosokat, nekem azonban jobban tetszik ez a rendszer, mint hogy egy rakás kártyapaklit nyitogassak, amely tele van haszontalan tárgyakkal. Az ügynökök használata előtt mindig megnézhetjük, milyen játékosokat mekkora eséllyel szerezhetünk meg, ezért könnyebb mérlegelni, mire költjük el a játékbeli fizetőeszközt. A myClub Coin kihívások teljesítésével is szerezhető, de erre valódi pénzt is lehet költeni. Tapasztalataim szerint a myClubban viszonylag könnyebb kompetitív csapatot építeni, mint a rivális FIFA hasonló játékmódjában, viszont ez kevesebb módban használhatjuk ki. Az online rangsorolt meccsek és a bajnokságok szórakoztatóak, ugyanakkor a Konami szerverei sajnos idén is döcögnek, így belefuthatunk hibaüzenetekbe.

Aki pedig jobban kedveli a némi történetmeséléssel színesített offline csapatmenedzselést, annak tartalmas játékélményben lehet része a Master League-módban. Ebben egy menedzserként igazgatjuk csapatunkat, és a játék elején akár olyan legendás, egykori játékosok szerepében játszhatunk, mint Maradona, Johan Cruyff vagy éppen Roberto Carlos. Számos átvezető jelenetben szerepel karakterünk, ám a sajtótájékoztatókon vagy a vezetői megbeszéléseken adott válaszainknak nincs sok szerepük karrierünk során. A Konami átdolgozta a játékosok értékelésének és szerződtetésének rendszerét, és realisztikusabb összegekért igazolhatunk, mint a tavalyi kiadásban. Ezzel szemben a Become a Legend kissé elhanyagolt játékmód, amely szinte ugyanaz, mint korábban, és nem túl szórakoztató, amikor játékosunkkal a cserepadról figyeljük a történéseket.

Licencek és azok hiánya

A PES széria már a kezdetektől fogva azért került a FIFA árnyékába, mert jóval kevesebb hivatalos licencet tud felmutatni, mint versenytársa. Az utóbbi években a Konami igyekezett tovább bővíteni a hivatalos csapatok és játékosok felhozatalát, miközben komoly érvágás volt tavaly a Bajnokok Ligája jogainak elvesztése. Nagy hiányzó idén az angol, a spanyol és a német első osztály, de legalább a Manchester United, az Arsenal, a Barcelona és a Bayern München bekerültek a játékba. A Juventus pedig exkluzív szerződést kötött a Konamival, így az említett klub teljesen kimaradt a FIFA 20-ból. Egyébként a teljes olasz első osztály szerepel a játékban, és összesen 18 liga hivatalos csapatai közül lehet válogatni.

Érdekes játékmód még a Matchday, amelynek keretein belül a szezon legizgalmasabb mérkőzéseit online is lejátszhatjuk, és az egyik csapat képviseletében küzdhetünk a másik oldal ellen. Egyes meccsek limitált ideig elérhetők, a végső győztes fél képviselői pedig jutalmakban részesülnek.

Nagyszerű élmény az idei PES-sel játszani, a kiváló látványvilág, az animációk és a labdakezelési rendszer rengeteg egyedi jelenetet tartogat. Ugyan túl sok játékmód nincs, a myClub, a Master League és az online meccsek tartalmas szórakozást nyújtanak hosszabb távon is.

Pro Evolution Soccer 2020
A realisztikus játékmenetnek és a látványnak hála az eddigi legjobb PES játék.
Ami tetszett
  • Rengeteg animáció
  • Új menürendszer
  • Még több hivatalos licenc
Ami nem tetszett
  • Gyenge kommentár
  • Sokszor buta mesterséges intelligencia
  • Instabil online szerverek
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)