Hirdetés

Rasszista megnyilvánulása miatt letiltották PewDiePie videóit

|

Egy fejlesztő ugrott neki a népszerű videósnak, mert az legutóbbi streamjében elvetette a sulykot. De jogos dolog ez egyáltalán?

Hirdetés

Év elején elég nagy botrány kerekedett Pewdiepie egyik videójából, aminek következtében a Disney és a YouTube is szerződést bontott a világ legismertebb videósával.  miután bocsánatot kért az eset miatt, egész jól viselkedett, mostanáig.

Most egy PUBG streamben fakadt ki, és a pillanat hevében olyan szavak hagyták el a száját, amiket azonnal meg is bánt.

Sean Vanaman, a Firewatchot fejlesztő Campo Santo alapítója azonban nem volt elnéző, és Twitteren jelentette be hogy betelt a pohár. Vanaman szerzői jogi követelést nyújtott be Pewdiepie korábbi Firewatch videóira, és a jövőben is megtiltják majd, hogy tartalmat gyártson a játékaikból. Vanaman szerint ez egy olyan határ volt, amit a videósnak nem lett volna szabad átlépnie. Ahogy írja, "elege van abból, hogy ez a gyerek újabb esélyeket kap arra, hogy pénzt csináljon az ő munkájukból". Szerinte Pewdiepie belülről mételyezi a játékipart, és más fejlesztőket is arra biztat, hogy zárkózzanak el tőle. Vanaman elismerte, hogy ők is kerestek pénzt a közel 6 millió megtekintésből, amit Pewdiepie videói hoztak, de ebből többet nem kérnek. A videókat azóta már le is tiltották.

De tehet-e ilyet egy fejlesztő? Vanamannek nyilvánvalóan nem a Firewatch tartalommal van baja, ha így lenne már nagyon régen levetethette volna a videót. A Firewatch hivatalos weboldalán egyébként is az van feltüntetve, hogy a játékot bárki szabadon streamelheti és készíthet belőle tartalmat, sőt, monetizálhatja is azt.

A Let's Play videók ugyanakkor minden esetben szerzői jogot sértenek, csak a legtöbb esetben a kiadók eltekintenek ettől, hiszen sokszor ők is jól járnak a dologgal. Az ügyben rengetegen foglaltak állást, egyesek szerint jogos, mások szerint teljesen jogtalan a Campo Santo követelése (Totalbiscuit például órák óta harcol Twitteren a saját igazáért). A videojátékos perekkel foglalkozó podcast, a Robot Congress holnap tűzi majd műsorra a dolgot, az ő ügyvédeik szerint teljesen jogszerű, amit a fejlesztők megléptek. Pewdiepie egyelőre nem kommentálta a dolgot.

Ti mit gondoltok, helyesen járt el a Campo Santo, vagy ez azért túlzás?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)