Hirdetés

PewDiePie csatornája is veszélybe kerülhet a Firewatch fejlesztőinek fellépésével

|

A Campo Santo eljárást indított, hogy minden Firewatch videó kerüljön le PewDiePie csatornájáról, a YouTube pedig most hivatalosan is eleget tett a kérésnek. Ez sokkal komolyabb veszélyt jelent a videósra nézve, mint hinnénk.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt kezdődött meg a botrány, amikor is PewDiePie egy sokak által rasszistának ítélt megnyilvánulást tett az egyik videója közben, amire a Firewatchot fejlesztő Campo Santo csapata úgy reagált, hogy levetettek minden videót, ami az ő játékaikat tartalmazza.

Hirdetés

Az incidens után ugye PewDiePie privátra állította a videót annak érdekében, hogy tiszteletet tanusítson a fejlesztőkkel szemben, de a Campo Santo fejlesztőit ez nem állította meg abban, hogy szóljanak a YouTube-nak, akik most hivatalosan is eleget tettek a kérésnek, aminek következtében PewDiePie csatornája copyright strike-ot kapott.

Ez azért is nagyon fontos, mert ugye a YouTube szabályzata szerint

három copyright strike után véglegesen lezárják a csatornát,

ami azt jelenti, hogy a közeljövőben komolyan oda kell figyelnie a streamernek, ha nem akar egy kellemetlen lavinahatást elindítani a csatornája körül.

Érdekes kérdés viszont ebben az egész vitában, hogy vajon helytálló a Campo Santo kérése jogilag? Egy szakértő szerint nehéz ebben dönteni:

"Egy Let's Play videó esetében az eredeti tartalom tulajdonosa jellemzően azzal érvelhet, hogy bármikor visszavonhatják a streamelésre vonatkozó engedékenynek mondható szabályokat, amennyiben úgy látják, hogy a felhasználó olyasmivel mossa össze a játékukat (vagy márkanevüket), ami ütközik az értékeikkel. Azonban ha szerzői jogról van szó, a legtöbb ügyfelem szerint a Let's Play nem számít méltányos használatnak, ha pedig ez igaz, akkor a Campo Santo levetethetné a videókat bármilyen érveléssel és akkor mindegy, hogy milyen "rosszhiszeműségről" van szó, nem fogja befolyásolni a végeredményt, amennyiben nem túl engedékeny a bíró."

Ez azt jelenti, hogy mindegy, hogy Sean Vanaman és a Campo Santo miért nem szereti PewDiePie-t, a bíró valószínűleg a szerzői jogra vonatkozólag fog dönteni, nem pedig a személyes értékek ütközésére.

Ettől függetlenül PewDiePie-nak is vannak lehetőségei, hiszen a YouTube-nak is jelezheti az ellenvetését, részt vehet egy "copyright school" programban, vagy pedig megpróbálhat személyesen megegyezni a Campo Santóval.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)