Hirdetés

Vennél egy konzolt? Minden, amit a PS4-ről tudni érdemes

|

A tavalyi év után nem kell sokat érvelni egy PS4 mellett, de ha még mindig nem határoztátok el magatokat, most elmondjuk, miért fölösleges tovább várni.

Hirdetés

Bizonyára köztetek is sokan vannak, akik fiatalabb korukban valahogyan találkoztak egy PlayStationnel vagy PS2-vel - akinek nem volt, jó eséllyel ismert olyat, akinek meg igen. Magyarország mégis inkább túlnyomóan PC-s nemzet. Az elmúlt években azonban ennek ellenére is sokan vettek magukhoz egy konzolt, ami vagy egy kiegészítő platform, vagy az egekbe szökött hardverárak miatt nehezen fejleszthető PC-k helyettesítőjének szerepét tölti be. Akárhogy is, mindenképp jó, ha az ember nyitottan áll a világhoz - ha pont egy lökés hiányzik ahhoz, hogy a tévé alá (vagy a monitor mellé) tegyetek egy PlayStation 4-et, olvassatok tovább, igyekszünk azt megadni.

Hirdetés

Játékok, amikből nem akarsz kimaradni

Exkluzívok, amiktől leolvad az arcod

A Sony elképesztően tehetséges stúdiókat terelt ernyője alá, akik évről évre valami lenyűgözőt alkotnak. Ha csak 2018-at nézzük, az év legjobbjai közé került a God of War, a Detroit: Become Human, a Spider-Man, a Shadow of the Colossus remake és a VR-os Astro Bot: Rescue Mission, de említhetnénk még korábbról a Bloodborne-t, az Uncharted sorozatot, vagy a The Last of Ust is. Ez utóbbiakkal csak PlayStation platformokon lehet találkozni, és a legjobb élményt a PS4-re elérhető, felújított változataik nyújtják. 2019 is jónak tűnik: a Days Gone-nal indul az év, és bár még semmi nincs megerősítve, lehet, hogy a Ghost of Tsushima, a The Last of Us Part II és a Death Stranding is befut.

A PlayLink, ami bármilyen összejövetelt megment

2017-ben adta ki a Sony az első néhány PlayLink-es játékot, majd hullámokban bővült a kínálat. Ezek különlegessége, hogy a játékosok egy okostelefon vagy egy táblagép segítségével vehetnek részt a különböző partijátékokban, melyek kihasználják a kamera és az érintőkijelző lehetőségeit. A Knowledge is Power egy kvízjáték, a That's You!-val azt tesztelhetjük, mennyire ismerjük barátainkat, családtagjainkat, a Hidden Agenda egy izgalmas thriller, a Frantics és a Chimparty pedig ügyességünket teszi próbára. A legjobb, hogy az itt felsoroltak nem csak magyar felirattal, hanem magyar szinkronnal játszhatók, így kortól és videojátékos tapasztalattól függetlenül mindenki jól szórakozhat. (A többi PlayLink-es játékot nem lokalizálták, de így is érdemes rájuk pillantani).

Tökéletes VR-élmény, amire nem megy rá minden pénzed

Egy PC-s VR-szett árából (amiben maga a gép nincs benne) simán kijön egy PlayStation 4 Pro egy PlayStation VR csomaggal, és marad is valamennyi pénz arra, hogy néhány játékot mellécsapjatok. A DualShock 4-nek és a Move kontrollereknek (vagy bizonyos esetekben az AIM fegyvernek) köszönhetően számtalan érdekes VR-élményben lehet részetek: versenyezhettek a Driveclub VR-ban, a DiRT Rallyban vagy a Gran Turismo Sportban (a DS4 beépített giroszkópjának köszönhetően döntögetéssel is lehet kormányozni), lövöldözhettek a Farpointban vagy a Doom VFR-ban, vagy akár új szinten élhetitek át a rettegést a Resident Evil VII-ben vagy az Until Dawn: Rush of Bloodban. Végigtolható VR-ban a Skyrim vagy a Borderlands 2 is, illetve néhány misszió az Ace Combat 7-ben. A kimondottan VR-ra szabott játékok, mint a Beat Saber, az I Expect You to Die, a Superhot VR, a Rez Infinite, a Tetris Effect vagy az Astro Bot teljesen más élményt adnak, mint amilyet egy tévé vagy monitor előtt ülve élhetünk át. Az ingyenes PlayStation VR demo válogatásokkal sok mindenbe bele lehet kóstolni.

Ajándékok, hasznos extrák PlayStation Plusszal

Évi 24 játék egy áráért

Az online többjátékos módok eléréséhez elengedhetetlen PlayStation Plus egyik legvonzóbb extrája, hogy havonta két remek játék jár hozzá. Az előfizetés egy évre 18000 Ft-ba kerül (most leárazásban épp 13500), de az árát hamar visszahozza. Márciusban a Call of Duty: Modern Warfare Remasteredöt és a The Witnesst töltheti le minden előfizető, és amíg él a tagság, szabadon játszhatnak, amennyit szeretnének.

Emellett sok játékhoz exkluzív tartalmakat, fizetőeszközt, témákat lehet behúzni, egyebek mellett az Apex Legendshez és a Fortnite-hoz is járnak extrák.

Durva online leárazások

Nem egyszer előfordult a közelmúltban, hogy egy játék néhány hónappal megjelenése után már 35-50 százalékos kedvezménnyel volt elérhető a PlayStation Store-ból, sőt, általában PS Plus-szal még többet lehet spórolni. Kéthetente változik a leárazott játékok kínálata, hetente más és más a kiemelt kedvezményes cím a Deal of the Week promócióban, és néha egy hétvégi ajánlat is becsúszik. Digitálisan vásárolni ezen felül azért is érdemes, mert előrendeléseknél már a megjelenés előtt letölthetjük a fájlokat, így ha lejár a számláló, azonnal elkezdhetünk játszani. A 80 GB-os patchek korában ez azért nagy ajándék.

Oszdd meg a játékod!

A Share Play funkció segítségével nem csak megmutathatjuk haverjainknak, hogyan játszunk, de át is adhatjuk nekik a kontrollert - vagy beszállhatnak mellénk, mintha egy képernyő előtt ülnénk velük. Természetesen ilyenkor nem kell, hogy nekik is meglegyen a megosztott játék. Ha túl nehéz egy szakasz, vagy csak kipróbálnának egy újdonságot, mielőtt ők is beruháznak rá, esetleg FIFA-ban vagy Mortal Kombatban akartok eldönteni egy vitát, pár lépéssel csatlakozhattok, és mehet a küzdelem. Ne féljetek, a lag elhanyagolható.

Tartsd biztonságban a mentéseid!

Elég fájdalmas tud lenni, amikor valamilyen véletlen folytán elvesznek a mentések. A PlayStation Plus előfizetéshez 100 GB-nyi felhőtárhely is jár, ahova feltölthetjük őket, így ha a gépről eltűnnek, vagy másikon akarjuk használni, a felhőből újra lerángathatjuk mindet. Automatikus feltöltést is beállíthatunk, úgy a biztos.

Na de Slim vagy Pro legyen? És mekkora?

Kétféle PlayStation 4 van jelenleg piacon: a karcsú, kedvezőbb árú Slim, valamint az erősebb, kicsit drágább, de még mindig megfizethető Pro. Mindkettőn fut az összes PS4-es játék, egyaránt támogatják a PlayStation VR-t, ugyanazokat a funkciókat érhetjük el - a Pro azonban sokkal jobb élményt kínál.

Szebb játékok, nem csak 4K TV-n

A Pro erősebb, ezért aki a legjobb élményt akarja, mindenképp ezzel jár jobban. Az extra erő nem csak a 4K-s felbontáshoz használható, a játékok textúrái, fényei is szebbek, a kép simább, így aki 1080p-s megjelenítőt használ, az is többet kap. Persze a különbség 4K-nál látható igazán, pláne azoknál a tévéknél és monitoroknál, amik a szebb, élethűbb színeket mutató HDR10-et is támogatják. A Boost Mode aktiválásával azon játékok teljesítménye is javítható, amik nem kaptak frissítést a PS4 Pro megjelenése után. PlayStation VR esetében ugyancsak jobban mutat a megjelenített kép.

Hogy töltesz meg 1 TB-ot? 

A válasz az, hogy gyorsan. Egy-egy játék nem ritkán 50 GB-ot is elfoglal, és erre még jönnek frissítések, DLC-k, amik tovább csökkenthetik a szabad tárhelyet. Az igazi hardcore játékosok 1 TB-ból is kifogyhatnak, de külső merevlemezzel vagy pendrive-val könnyen, a gép szétszerelése nélkül is növelhető a keret.

Mit kell még tudnom?

Nem csak játékkonzol, multimédiás eszköz

Persze leginkább a játékok miatt érdemes PS4-et venni, de ha már van, érdemes maximálisan kihasználni. Filmezéshez egyebek mellett a Netflix, az Amazon Prime Video, az HBO Go, a Filmbox Live és a Plex áll rendelkezésre, illetve segíthet a kikapcsolódásban a PlayStation Musicba épített Spotify, a Twitch és a YouTube, netán az NFL Game Pass vagy a Red Bull TV. USB-n keresztül videofájlokat is könnyedén lejátszik.

Nem csak a játékok magyar feliratosak

Ahogy említettük, számos PlayLink-es játék mellett a God of War, a Detroit: Become Human és a Spider-Man is lokalizálva jelent meg, valamint a Days Gone-t is anyanyelvünkön játszhatjuk, de ezeknél is fontosabb, hogy a menürendszert is pillanatok alatt magyarra állíthatjuk, így bárki könnyen eligazodhat.

Írjátok meg kommentben, ti miért ajánlanátok másoknak, hogy PS4-et vegyenek!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)