Hirdetés

PlayStation Plus vs. Xbox Game Pass - melyik most a jobb ajánlat?

|

Összevetjük a PlayStation Now szolgáltatást is magába olvasztó, teljesen megújuló PlayStation Plus, valamint az Xbox Game Pass lehetőségeit és kínálatát.

Hirdetés

Miután az utóbbi két évben 10 millióról 25 millióra emelkedett az Xbox Game Pass előfizetőinek száma, és sorra kerültek be a szolgáltatásba már a megjelenésük napján olyan AAA kategóriás címek, mint az Outriders, az MLB: The Show 21 (napokon belül jön az MLB: The Show 22 is), a Back 4 Blood, a Tom Clancy's Rainbow Six Extraction, nemcsak a játékosok, számos újságíró és iparági elemző is feltette magának a kérdést, hogy vajon lép-e erre valamit a Sony, és ha igen, akkor mit. Lesz-e például PlayStation Game Pass, vagy minden marad a régiben?

Tavaly decemberben a Bloomberg gyújtott be jó alaposan a pletykákkal teli kondér alá, és mint az tegnap kiderült, nem alaptalanul. Tulajdonképpen minden igaznak bizonyult a Jason Schreier cikkében tett állítások közül, és a VentureBeat, illetve a GamesBeat színeiben író Jeff Grubb is telibe találta a csomagok elnevezését, mindössze az árakkal lőtt egy picit mellé.

Ugyan a hivatalos kommunikációban a Sony nem mondta ki, hogy az Xbox Game Pass közvetlen ellenfele lenne az új PlayStation Plus, a szignifikáns különbségek dacára bőven elegendő hasonlóságra lehet rámutatni a két szolgáltatás között ahhoz, hogy egymás mellé állítva mérlegre tegyük mindkettőt. A következőkben tehát az eddig rendelkezésre álló információk alapján, és kifejezetten magyar szempontból vetjük össze, hogy mit nyújt majd a felhasználóknak júniusban induló, átfazonírozott PlayStation Plus, és mivel szolgálhat konkurense, az Xbox Game Pass. Szeretnénk továbbá leszögezni, hogy ez most nem teszt, arra majd a rajtot követően kerítünk sort.

Hirdetés

Mennyibe kerülnek?

Kezdjük az összehasonlítást mindjárt a legkézenfekvőbbel, az árazással. Az Xbox Game Pass havidíja ismert, PlayStation Plus árlistáját viszont egyelőre csak euróban adták meg, azon EU-s tagállamok viszonylatában, amelyek még nem vezették be a közös valutát, csak később ismerjük meg a pontos összeget. Ezért e pillanatban a PlayStation Plusra jelenleg érvényes, a valóságosnál sokkal kedvezőbb 300 HUF/1 EUR árfolyamon számolunk. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy technikai okokból (erről később) a legdrágább Premium csomagot a kevesebbet nyújtó Deluxe váltja fel Magyarországon, amelyről még nem tudni, hogy cserébe mennyivel lesz olcsóbb. Továbbá a fair összehasonlítás érdekében bevesszük a játékba az Xbox Live Goldot is, amely tulajdonképpen az eredeti PlayStation Plus (és ezáltal a későbbi PlayStation Plus Essential) megfelelője a zöldeknél.

PlayStation

PlayStation Plus Essential: 2700 Ft/hó, 7500 Ft/negyedév és 18 000 Ft/év

PlayStation Plus Extra: 4200 Ft/hó, 12 000 Ft/negyedév és 30 000 Ft/év

PlayStation Plus Premium: 5100 Ft/hó, 15 000 Ft/negyedév és 36 000 Ft/év *

* Ahogy korábban is említettük, a Premium csomag helyett Magyarországon és minden más olyan régióban, ahol nincs PlayStation Now, a PlayStation Plus Deluxe csomag lesz elérhető. Erről itt olvashatsz részletesebben.

Xbox (+ PC)

Xbox Live Gold: 2500 Ft/hó, 6600 Ft/negyedév

PC Game Pass: 3000 Ft/hó, 9000 Ft/negyedév, 3 6000 Ft/év *

Xbox Game Pass: 3000 Ft/hó, 9000 Ft/negyedév, 3 6000 Ft/év

Xbox Game Pass Ultimate: 4190 Ft/hó, 12 570 Ft/negyedév, 50 280 Ft/év  *

* Az első hónap 300 Ft-ba kerül, utána a PC Game Pass és az Xbox Game Pass Ultimate szolgáltatásáért havonta 3000 Ft-ot, illetve 4190 Ft-ot kér a Microsoft.

Mivel a PlayStation Plus Essential a jelenlegi PlayStation Plusszal egyenértékű előnyöket biztosít az előfizetőknek, voltaképp az Extra és a Premium (illetve Deluxe) csomagok árát érdemes összevetni a Game Pass variánsokkal. Ez alapján, ha csak alkalmanként fizetünk 1 egy vagy 3 hónapra, köztük jókora szünetekkel, akkor Game Pass egyértelműen olcsóbb, éves viszonylatban viszont a PlayStation Plus tesz szert előnyre, nem is elhanyagolhatóra. A Sony ugyanis azt a széles körben elterjedt gyakorlatot követi, hogy minél hosszabb időre kötelezi el magát valaki a szolgáltatása mellett, annál kevesebbet kell havi bontásban fizetnie.

Játékkínálat

A PlayStation Plus majdani felhozatala még nem ismert, a Sony egyelőre annyit hozott nyilvánosságra, hogy kezdéskor már biztosan megtaláljuk az Extra és Premium (illetve Deluxe) csomagokban a Death Strandinget, a God of Wart, a Marvel's Spider-Mant, a Marvel's Spider-Man: Miles Moralest, a Mortal Kombat 11-et és a Returnalt. A választék rendszeres időközönként - feltehetően havonta - bővülni fog, illetve minden bizonnyal ugyanolyan rotációs rendszerben működik majd, mint a konkurenciánál, azaz a third-party címek előbb vagy utóbb kikerülnek. Csupán a belsős játékok jelenlétét vehetjük úgymond állandóra, és azok közül is csak azokét, amelyeket nem kell idővel a lejáró licencek miatt eltávolítani.

Az induláskor elérhető játékkínálat alapját nagyrészt a PlayStation Now katalógusa képezi, az Extra csomag révén mintegy 400 PS4-es és PS5-ös játékot tudunk majd letölteni, a Premium csomag erre rárak még tovább 340 játékot. Utóbbiakat a PS1-es, PS2-es, PS3-as generációkból, illetve a PSP kézikonzol klasszikusaiból válogatták össze. A sokakat foglakoztató kérdésre pedig, hogy vajon már a megjelenésük napján nyúzhatjuk előfizetőként a PlayStation Studios játékait, például a God of War Ragnarököt anélkül, hogy a havidíjon belül bármennyit is kellene fizetnünk, Jim Ryan válaszolt nemmel.

És ezzel el is érkeztünk az Xbox Game Pass legnyilvánvalóbb előnyéhez, a Microsoft szolgáltatásába ugyanis nemcsak indie fejlesztők és más kiadók játékai kerülnek be egyre nagyobb számban a premier napján, hanem minden, ami az Xbox Game Studios és a Bethesda Softworks alá tartozó stúdiókból származik. Amennyiben pedig zöld utat kap az Activision Blizzard tervezett felvásárlása a hatóságoktól is, akkor az utóbbit is felírhatjuk a listára. Magyarán a Game Pass-előfizetők már az első napon rávethetik magukat a Starfieldre, a The Elder Scrolls VI-ra, a Redfallra, a Forza Motorsportra, a Senua's Saga: Hellblade II-re, a The Outer Worlds 2-re, a Fable rebootra, az Avowedra és még sok egyéb készülő játékra.

Amennyiben csak a számokat nézzük, a PlayStation Plus javára billen mérleg, hiszen potenciálisan mintegy 740 játék áll majd szemben az Xbox Game Pass (klasszikus xboxos, Xbox 360-as, One-os és Series konzolos címek vegyesen) és a PC Game Pass (erre mindjárt rátérünk) 447 és 419 tételből álló katalógusával, amelyek között elég nagy az átfedés. Ami pedig az Xbox felhős részlegét illeti, ott nem találkozunk cloud-exkluzív játékokkal. Most még.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

PC-s szemmel

Azzal, hogy a Microsoft 2016-ban a Gears of War: Ultimate Editionnel és a Quantum Breakkel visszatalált PC-s gyökereihez, majd nagyrészt szinkronba hozta játékai xboxos és PC-s megjelenését, egyúttal megteremtette annak is a feltételeit, hogy a Game Pass PC-n is megvesse a lábát. Mostanra nemcsak hogy nem kell várni a PC-s változatokra, hanem azok ugyanúgy azonnal bekerülnek a szolgáltatásba. Egyébként pedig az eredetileg Xbox Game Pass for PC néven futott PC Game Passnek is megvoltak a maga első napos exkluzívjai a Gears Tactics, a Microsoft Flight Simulator és az Age of Empires IV képében, valamint a nagy thrid-party fogásai, amelyek egytől egyig a szolgáltatáson belül rajtoltak el, mint például a Crusader Kings III és a Total War: Warhammer III.

Annak, aki asztali számítógépén vagy laptopján futtatná a PlayStation Plus játékait, rossz hírünk van: PC-sként csak a legdrágább Premium csomaggal rúghatunk labdába, és úgy is kizárólag streamelni lehet a játékokat. Pontosabban lehetne, ha Magyarországról is hozzáférnék a PlayStation Now-hoz, ám mivel nem ez a helyzet, marad a várakozás, vagy esetleg a trükközés VPN-nel.

Felhők között

Miként PC-s fronton, úgy a cloud-gaming tekintetében is tetemes a Sony hátránya. Az Xbox Game Pass Ultimate-be integrált Xbox Cloud Gaming nemcsak nagyobb lefedettséggel bír (értsd: hazánkban is elérhető), hanem jóval több platformot szolgál ki az Xbox Series X|S és Xbox One konzolcsaládoktól a PC-n át a mobileszközökig (androidos mobilok és tabletek ugyanúgy bevethetők erre a célra, mint az iPhone-ok és iPadek). Emellett a Microsoft a közelmúltban létrehozott egy dedikált cloud gaming részleget a Portal tervezője, Kim Swift vezetése alatt, amelytől a jövőben natív felhős játékokra is számíthatunk - az egyik ilyen alkotás a pletykák szerint Hideo Kojima titkos projektje, ami eredetileg a Google Stadiával együttműködésben született volna meg.

Extrák

Akár a PlayStation Plus, akár az Xbox Game Pass (ideértve az Xbox Live Goldot is, de kizárva a PC Game Passt) tetszőleges csomagját nézzük, mindegyik feltétele az online multiplayernek a free-to-play játékok kivételével. De cserébe az eredetileg meghirdetettnél nagyobb, vagy kizárólagos kedvezményeket is kapunk a leárazások alkalmával. A PlayStation Plus Premium (és Deluxe) csomagok előfizetőiként pedig kipróbálhatjuk majd bizonyos játékok időkorlátos demóját a vásárlás előtt. A Game Pass nem tud hasonlóval szolgálni, ellenben az Ultimate csomag magába foglalja az önmagában egy hónapra 990 forintba, egy évre pedig 5500 forintba kerülő EA Play-előfizetés játékait (pl: Battlefield, Need for Speed, FIFA, Madden, Dragon Age és Mass Effect sorozatok, Star Wars Jedi: Fallen Order) is.

Ahogy korábban is írtuk, a mostani összevetés semmilyen formában sem tekinthető tesztnek, de már az eddigiekből is látszik, hogy melyek azok a területek, ahol pariban lesz a két szolgáltatás. Mennyiség tekintetében a PlayStation Plusnak sem kell majd szégyenkeznie, sőt még túl is szárnyalja a Game Passt. Az indie és third-party címeken túl a Sony házon belül fejlesztett játékai komoly húzóerőt képviselnek, ám azzal, hogy a legújabb megjelenések csak később kerülnek be (majd kiderül, hogy mennyivel), a Microsoft szolgáltatása kerül előnyösebb helyzetbe. PC-s vagy mobilos játékosként pedig nem is vitás, hogy e pillanatban melyik a jobb választás. Ne feledjük azonban, hogy egy már befutott és bizonyított szolgáltatás áll szemben egy alapjairól újragondolttal, azaz kelleni fog még egy kis idő, míg kiforrja magát az új PlayStation Plus.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)