Hirdetés

Pocket PC 2002

|

Alig pár napja, hogy nálam vendégeskedett a HP Jornada 565-ös, amely azért keltette fel a figyelmemet, mert a kis szerkezetben a Microsoft legújabb gyöngyszeme, a Pocket PC 2002-csücsült. Node ne vágjunk ennyire a dolgok sûrûjébe...

Hirdetés

A Microsoft-nak, mikor anno elkezdte a Pocket Pc fejesztését, egyértelműen az volt a célja, hogy teret nyerjen a nagy ellenféllel, a Palm OS-el szemben. A kezdeti nehézségek ellenére a Microsoft hamar rátalált a mini "windows-osítás" rögös, de annál kifizetődőbb útjára és a Palm OS-t egy mozdulattal maga mögé utasította. A különböző PDA gyártók sorra tették le a voksukat a nekik leginkább megfelelő oprendszerre és kezdett körvonalazódni a PDA iparágban található erők viszonya. Persze telnek a hónapok, évek és mindkét fronton azon igyekeznek, hogy a leendő vásárló az ő terméküket találja csábítónak, miközben erőteljesen nyáladzik a kirakat előtt...Ennek érdekében a Pocket Pc-t is korszerűsíteniük kellett Microsoft-éknak, hogy megőrizzék ebben a gigászi harcban az első helyüket. És hogy hogyan lehet mindezt megtenni? Nos, a válsz viszonylag egyszerű, vegyük alapul a most éppen legmenőbb oprendszert, lásd XP (milyen véletlen egybeesés, ez is Microsoft:) és próbáljuk meg átültetni azt egy tenyérgépbe...

Gusztusos "csomagolás"
A Pocket PC 2002-ről már sok jót és szépet hallottam, ezért muszáj volt kipróbálni élőben is, hogy mit tud a kicsike. Ehhez persze megfelelő hardware is szükségeltetik, tehát beszereztem az itthon legelsőnek forgalmazott 2002-es oprendszeres gépet, a már jól ismert HP Jornada család legfiatalabb tagját, az 565-öst.
Hogy a gépről is ejtsek néhány szót (bár nem erről szól a cikk:) teljesen gusztusosra sikeredett. A kijelző egy 240 x 320 pixel felbontású Reflective TFT LCD, ami tényleg csodás képeket eredményez, bár ez nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy 65 536 színt képes megjeleníteni! A gép lelkét 206MHz-es StrongArm processzor adja, amihez 32MB RAM, illetve 32MB Flash ROM társul.

És ami benne van..
Bekapcsoláskor már jól ismert Windows-os kezelõfelülettel találhatjuk szembe magunkat, ezért egyáltalán nem jelenthet semmi gondot a használata, remélhetõleg még a kezdõ PDA felhasználóknak sem. (Na jó azért ne keressük sokáig az egeret:) Igazából ami rögtön szemet szúr egy, a témában jártas illetõnek, hogy a kezelõfelület megjelenítését teljesen modernizálták, átszabták és sokkal felhasználó barátibbá tették. Az alap programok persze itt is megtalálhatók, Word, Excel, Explorer, Media-player stb. ezeken kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokat végeztek, de igazán új dolgokat nem pakoltak be a fejlesztõk.

Ami megváltozott...

Először is maga a látvány teljesen új, egy kicsit a már említett Windows XP-hez tudnám hasonlítani. A régi ikonokat kicserélték 3ds érzetet keltő ikonokra, sőt ami nálam a legnyerőbb volt, hogy személyre szabhatjuk a gép kinézetét, vagyis kiválaszthatjuk a nekünk tetsző színeket, hangokat, sőt még a Today és a Media Player kinézetét más skinek segítségével még színesebbé és érdekesebbé tehetjük!Másik számomra kellemes élményt az okozta, hogy a kellemetlenkedő infó ablakok ezentúl nem a képernyő közepén terpeszkednek majd, hanem a felső ikonsorról legördülva jelennek meg és ha éppen nincs kedvünk szöszmötölni velük, egyszerűen egy ikonná kicsinyíthetjük őket vissza. Ha netán üzeneteink , teendőink lennének, most már meghatározhatjuk hogy a gép hanggal, képernyő üzenettel, avagy LED villogással figyelmeztessen minket.

Szövegbevitel
A szöveg könnyebb beviteléhez továbbfejlesztették a kézírásfelismerő programot is, így a Pocket PC 2002 könnyedén felismeri a folyamatos kézírást, sőt még a balkezes írást is támogatja! A karakterenkénti kézírást, illetve a PalmOS gépeken már jól ismert Grafitti jeleket szintén támogatja, bár ez utóbbinál nekem akadt némi problémám, de több gyakorlással ez is remekül használható. Külön érdekesség, hogy a telefonokból már jól ismert prediktív szövegbevitellel is találkozhatunk, tehát a képernyőn megjelenő billentyűzet gombjain gépelve a gyakran használt kifejezéseinket egy listából azonnal kiválaszthatjuk és beírhatjuk..


Multimédia ezerrel

A PDA-knak mindig is a mobilitás volt az előnyük a nagy testvéreikkel szemben, éppen ezért nagy gondot fordítottak a multimédiás és kommunkiációs szolgáltatások kifejlesztésére. A nagy sebességű mobil internet elérések elterjedésével már a Pocket PC is képes az online közvetített hang és videó lejátszására, ezt támogatják a streaming üzemmódok. Egy új v8-as kódolásnak köszönhetően nagyon jó tömörítést érhetünk el, akár egy egész estés filmet is, mondjuk a Tomb Ridert is felpakolhatjuk a gépünkre! Külön extra szolgáltatás, hogy teljes képernyős beállításnál a PDA-t oldalára fordítva a filmet teljes 240*320-as felbontásban élvezhetjük.. A remek "mobil mozizás" mellett természetesen hanganyagokat is lejátszhatunk, illetve fel is vehetünk, ezeknek a formátuma lehet waw, mp3 stb..
A Pocket Reader nevezetű könyvolvasó program is helyet kapott a csomagban, ezzel könnyedén olvashatunk elektronikus könyveket, ami megjegyzem hazánkban is egyre jobban kezd elterjedni! Direkt kipróbáltam és mondhatom, nincs kényelmesebb, mit megvenni egy e-könyvet és azt bárhol, bármikor elővenni és olvasni. Persze most felmerül a kérdés, mindezt mennyiért? A könyvek meglepő módon körübelül ugyanolyan áron kerülnek forgalomba elektronikus formában, mint a könyvesboltokban. Ha netalán megvettünk egy könyvet, többféle lehetőségünk is van, szöveges megjegyzéseket, rajzokat, ábrákat rajzolhatunk, sőt akár ki is színezhetjük vagy össze is firkálhatjuk:)


Internet menetközben

A jó öreg, akarom mondani fiatal Explorer immár támogatja a fájl letöltéseket, így könnyedén tölthetünk le bármit a netről, persze csak ha rendelkezünk a megfelelő sebességgel. Külön figyelemreméltó szolgáltatás, hogy ha esetleg (és ez a valószínűbb) lassúbb internet kapcsolattal rendelkezünk, egy kattintásra kikapcsolhatjuk a képletöltést, így, ha csak a hírek érdekelnek, nem kell a képeket is letölteni, elég csak a szöveget.
A ma már alapkövetelménynek számító WAP-olást is támogatja az Explorer, be kell valljam, remekül lehetet WAP-olni, hisz sokkal kevesebb adatmennyiséget kell így letölteni és ez a mobil eszközöknél egyáltalán nem hátrány!
Aki netalán szeret online társalogni, annak jó szolgálatot fog tenni a beépített MSN Messenger kliens. Ha kedvünk tartja, akár több csatornán keresztül is bonyolíthatunk beszélgetéseket, bár meg kell vallani, nekem például nem kis problémát okoz, ha mondjuk több emberrel kell társalognom, mindezt egy cerka segedelmével:)


És még...
- Ha útközben szeretnénk elolvasni e-mailjeinket, már HTML formátumban is megtehetjük, az előddel ellentétben, ahol minderre sajnos nem volt módunk:( Aki esetleg rögtön válaszolni is szeretne, a hagyományos módtól eltérően akár a gép mikrofonjával felvett hangüzenetet is csatolhatja leveléhez!
- A szinkronizálásnál a PocketWord, Pocket Excel fájl elküldésekor az elküldés előtt automatikusan konvertálja az asztali gépek számára is olvasható .doc, xls formátumra.
- A szinkronizálás paraméterei már a PDA-nkról is állíthatóak, nem kell hozzá az asztali gépnél tartózkodnunk, ez jó szolgálatot tehet, ha netalán elutaznánk.
- Egy másik remek lehetőség, ha netalán nem szeretnénk a munkahelyi kliens gépünket folyamatosan bekapcsolva tartani, hogy Pocket PC-n keresztül az Exchange Server 2000-el tudunk távolról szinkronizálni.
- Távoli fájlok elérésére a File Explorert alkalmazhatjuk, így akár hálózaton keresztül távoli gépek adatait is el tudjuk érni.
- Új lehetőség, hogy az internetre felcsatlakoztatott gépünkről szinkronizálva közvetlen a PDA-nkra tölthetjük le a leveleket, nem pedig először a gépre, majd a PDA-ra, így megspórolhatunk egy csomó időt.
- A naptárban és telefonkönyvben is találhatunk néminemű változást. Átláthatóbbá tették az egészet és persze könnyebbé a különböző adatok kezelését. A naptár funkció használatakor végre át lehet váltani napi nézetre is, ezt egyszerűen egy kis ikonnal oldották meg..
- Érdekesség, hogy akár vírusfigyelő programokat is telepíthetünk a Pocket PC-re, bár én még nem találkoztam Pocket PC-s vírussal:)


Akkor tehát?!

Mindent összevetve a Pocket PC 2002 nagyon el lett találva, viszonylag elég rendesen ellátták kiegészítésekkel és sok kellemetlen hibát is kijavítottak. A multimédia terén csak a legjobbakat mondhatom, a mindennapi használat során jó szolgálatot tehet a széleskörű szolgáltatásaival. Negatívumként talán csak egy dolgot említhetek, hogy nem tud magyarul és a jelek szerint nem is fog:( Ennek ellenére bátran kijelenthetem, hogy a mai PDA operációs rendszerek közül a Pocket PC 2002 használja ki a legjobban a mobilitás nyújtotta lehetőségeket.

Kapcsolódó linkek:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)