Hirdetés

Pro Evolution Soccer 2008 bemutató

|

Olyan fociprogramról van itt szó, amelyben szimulálják a futballt, nemcsak futballnak látszó tárgyként kezelik. Okos, ügyes és változatos.

Hirdetés

Évek óta azon vitáztunk, érveltünk és ellenérveltünk, melyik fociprogram jobb: a FIFA vagy a PES? Az előbbi hívei körömszakadtukig ragaszkodtak kedvencükhöz, míg az utóbbi tábora egyre csak nőtt, főleg azokkal, akik a „duma" helyett inkább kipróbálták. 2007 totális igazságot szolgáltatott a PES-nek, amely PC-s megjelenése óta mindig jobb volt, mint a FIFA. Meghalt a király, éljen a Király!

 

Nem olyan forrón eszik...
Biztos ismeritek a mondást: nincsen rózsa tövis nélkül. Sajnos ez minden egyes évben igaz a PES-re, ugyanis már a PES 3 óta ez a játék nem más, mint konzolos konverzió. Ez önmagában nem lenne baj, mert egyike a legigényesebb konverzióknak, azonban ami az igazi gondot az okozza, hogy a kezelőszervek gombjait egy-egy konzol gombjai alapján mutatják. Ezúttal nem PS2, hanem Xbox 360 konverzió a játék, ezáltal azok a PC-sek járnak jól, akiknek Xbox 360 kontrollerük van a PC-hez, mert ott a gombok stimmelni fognak. Minden egyéb esetben nem. Szerencsére a tavaly megszokott külső beállító utility jól működik, de ez így is változatlanul igénytelen. Meg lehet szokni, de a kedves Konami már tényleg csinálhatna ezzel valamit. Ugyanígy rossz húzás szerintem, hogy egyszerűsítették a tréninget: tavaly még minijátékok segítségével lehetett megtanulni a cselezést, a lövést, a passzolást, jól begyakorolva a mozdulatokat, most pedig kapunk egy írott listát (Xbox gombok logóival), amelyben le van írva, mit hogyan kell csinálni. Aztán vagy megjegyezzük, vagy sem. Ez sajnos egy picit levon a játék értékéből; kicsit fifás, lett a dolog (gondolom, sejtették, hogy sokan átállnak majd). Utolsó szívfájdalmam a szupertsztár/szuperhős párhuzam. Bizonyos játékosok bizonyos helyzetekben egyszerűen földön kívüli szuperhősökké válnak: Ronaldinhótól sehogy nem lehet elvenni a labdát, Messi a meccs 90. percében úgy sprintel a holtfáradt embereim között, mintha akkor állt volna be, s persze ilyenkor nem lövik a kapusba vagy mellé a labdát. Úgy vélem, kicsit túl szuperek lettek a sztárjátékosok. Tanulság: a Barcelonával kell lenni. :) Ezek után azt kívánom: nagyobb bajunk sose legyen!


Bayern, Barcelona, Inter, North London United
Régi ellenérv volt a PES-sel kapcsolatban, hogy „nincsenek benne licencek, ez így xar...". Erre az évre már csak két nagy bajnokság maradt ki, az egyik az angol, a másik a német - bár ezekből is licencelve van néhány csapat. Lehet most fanyalogni, de mire ez a cikk megjelenik, mindkét bajnokságra létezik már nem hivatalos peccs, amely semmi mást nem csinál, mint a „képzeletbeli" neveket lecseréli valódiakra. Úgy hiszem, így ez a kérdés mindenki örömére megoldódott, lehet nyomulni az Arsenallal gond nélkül. S ha már túl vagyunk az erősen „egyszerűsített" tréningen (gyakoroljunk, gyakoroljunk, a meccsen úgyis mellélőjük először a kapu torkából), akkor érdemes valamelyik bajnokságba belevágni. A sima mezei bajnokság az egyszerűbb: itt az egyedüli gondot az jelenti, hogy a csapat tagjai két kisebb sprinttől halálra fáradnak, így ha igazán fitt csapattal akarunk minden meccsen kiállni, akkor sűrűn kell cserélgetni a játékosokat. Csapategységről tehát nehezen beszélhetünk, de ha jó a keret, akkor szinte mindegy, ki játszik. Apropó keret. Szerencsére nagyon részletesen meghatározható a taktika, ügyesen ki lehet főzni, ki merre szaladjon, mit csináljon, sőt meccs közben állítani lehet, mennyire játsszon támadó felfogásban a csapat (a nevük mellett van egy ilyen 5 fokozatú függőleges jelző, ha felül a csík, akkor támadunk, ha alul, akkor bunkerfoci). Ilyenkor embereink tudják, mi a dolguk, támadáskor jóval előrébb húzódnak, védekezéskor meg betömörülnek; teljesen más területeket játszanak be, más ütemben hozzák ki a labdát, másképp helyezkednek - maga a futballgyönyör a dolog.

Mesterem, ez itt a liga?
Más tészta a mesterliga, amely nemcsak a meccs lejátszását, hanem a csapat menedzselését is feladatunkká teszi. A konkurens programban is van hasonló, azonban ebben az évben ez (is) itt jobban sikerült: ügyes menedzserek kellő figyelemmel képesek nagyon jó csapatot összehozni egy-két szezonon belül. Érdemes megjegyezni, a valós életben milyen tehetségek nem jutnak szóhoz a nagy csapatokban, belőlük elég jól lehet meríteni - kisebb a fizetési igényük és potenciálisan jobban fejlődnek (hiszen nekik még van miről). Egy-egy nagy sztárt azért néha meg lehet szerezni, de aki Chelsea típusú menedzser akar lenni, az hoppon marad, főleg az anyagiak hiánya, illetve a relatív szegénység miatt. Ezt ne szégyelljük, hanem örüljünk a játék újdonságainak. Ilyen például a mezrángatás, amely indirekt dolog: olyankor kerül elő, ha a hátvéd kicsit le van maradva a csatártól, és erőteljesen szorongatja azt. Ekkor bevet apait-anyait, hogy megállítsa a kapura törő ellenfelet. Másik látványos újdonság a műesés - s én kérek elnézést, hogy a mai fociban ez ilyen fontos lett. A tizenhatoson belül látványosan el tudjuk dobni magunkat, ha a bíró megeszi, akkor tizenegyes, ha nem, akkor sárga lap; olyan játékosunkkal próbáljuk, akinek még nincs sárgája, ha nem jön be, nagy dolog... De egy kiállítást azért nem ér meg. Ha meg bejön (éljen a Fair Play), akkor egy jól sikerült büntetővel azonnal be lehet venni az ellenfél kapuját. Fontos a pontos időzítés, s bár erre szinte lehetetlen figyelni, ha a bíró takarásban van, nagyobb az esélyünk. Meg akkor is, ha a játékvezetői hármas sokat téved. Ehhez úgyis lesz szerencsénk; éljen a realizmus (vagy az univerzális elbutulás?)! Egyik ilyen példa a les megítélése: néha a hajam az égnek áll, hogy jobbra passzolok, ugyanakkor balra bennragadt egy játékosom, és lest fújnak - szemüveget a bírónak! továbbképzésre velük! Szerencsére a PES fejlett intelligenciája, a szimulációt jelentő futballtudása a régi maradt, sőt talán picit tovább is fejlesztették - még okosabb, még reálisabb, még inkább fociszerű. S ne feledjük: ellenfeleink képesek tanulni abból, amilyen stílusban játszunk, sőt annak fényében változtatnak taktikát (ez is újdonság) - legyen változatos a támadási repertoárunk! Én szóltam! Ja és még egy dolog: szóljatok a rokonságnak, ha erre rákattantok, néhány hétig hagyjanak titeket békén! Én szóltam II.!

GameStar


Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)