Hirdetés

Mire való a proxy szerver?

|

Pontosan mi az a proxy szerver? Hogyan működik? Mire lehet felhasználni? Mi az élet értelme? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre szeretnénk egyszerű választ adni.

Hirdetés

Az internet mára elég komplikált lett. Eleinte az egészet arra találták ki, hogy az egymástól rendkívül messze lévő tudósok, kutatók és hasonló okos emberek képesek legyenek korlátlanul kommunikálni egymással és ismereteket megosztani. A mögötte lévő technológia is ezt tükrözte, elvégre egy kis túlzással az internet nem más, mint egy egyszerű számítógép hálózat, amely összeköti az egész világot. Viszont az a helyzet, hogy sajnos ma már ez nem elég.

Az internet teljesen beleszőtte magát a mindennapjainkba az elmúlt évtizedben, az ennek hatására történt tartalomfogyasztási szokások megváltozására pedig különféle regionális korlátozásokkal és ügyeskedésekkel reagáltak a különböző vállalatok. Ez bizonyos esetben érthető, sokszor inkább övön aluli, viszont az minden esetben igaz, hogy megfoszt minket, egyszerű halandókat a választás lehetőségétől, ami az internettel kapcsolatban mostanság amúgy is gyakori beszédtéma. Most ne menjünk bele abba, hogy ez mennyire igazságos, koncentráljunk inkább arra, hogy hogyan lehet ezt a megoldást egyszerűen, az otthon kényelméből megoldani.

Mi is az a proxy szerver?

Ugye ott tartunk, hogy mit sem érünk ezzel a fene nagy szabadsággal és globális kommunikációval, ha ennek egy jó részét nem is nézhetjük meg. Nincsen nagy baj, mert véletlenül pontosan erre találták ki az úgynevezett proxy szervereket (illetve eredetileg nem pont erre, de manapság már inkább erre szokás használni), melyek ugyan nagyon egyszerűen működnek, de azért felhívnánk a figyelmet, hogy varázsszavak következnek. A lényeg az, hogy szeretnénk a mi gépünkről elérni egy távoli számítógépet, amely az IP-címünk alapján tudja, hogy mi hol lakunk, következésképpen azt is tudja, hogy nekünk elvileg nem szabadna.

Ekkor jön képbe a proxy szerver, mely amolyan “helyettesként” (a nevét is innen kapta) a mi gépünk helyett fogja elküldeni a kérést a kiszolgálónak. Felmerülhet a kérdés, hogy ettől függetlenül a kiszolgáló nem fogja tudni, hogy mi akarjuk elérni? Nem fogja, mivel nincs igazán rálátása arra, hogy mi történik a válasszal, miután azt elküldte. Tehát egyszerűen a proxy szerver fogja a kérésünket, elküldi helyettünk, majd amit válaszul kapott, azt visszaküldi nekünk. Ilyenkor a témában járatosabbakban felmerülhet, hogy ez ugyanaz, amit a NAT, vagyis a hálózati címfordító csinál és ez valamilyen szinten igaz is, de ezzel ne bonyolítsuk a témát.

Mikor érdemes ilyet használni?

Elég sok olyan helyzet van, amikor egy ilyen csel nagyon praktikus lehet. Nagyon gyakori példa, hogy egy weboldalnak bizonyos régiókban az adott nyelvre és országra szabott változata van, ami papíron csodálatosan hangzik, viszont a gyakorlatban sokszor a lokalizált oldalak kevesebb hasznos információt tartalmaznak, mint a nemzetközi, ezt pedig tovább súlyosbítja, ha nem is választhatunk, hogy melyiket szeretnénk elérni (vagy pedig egyáltalán nem érhetjük el az oldalt). Másik gyakori felhasználási eset, amikor külföldi szolgáltatásokat szeretnénk elérni, mint pl. a Netflix vagy a Hulu, viszont ekkor inkább licencelési akadályokból nem érhető el nálunk a tartalom, így inkább legyünk türelemmel, amíg ez megoldódik.

Hogyan kell proxy szervert használni?

Rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy proxyn keresztül dolgozhassunk. Az első és legegyszerűbb megoldás, ha egy erre fenntartott weboldalt látogatunk meg, mint pl. a Hide My Ass, ahol egyszerűen begépeljük a látogatni kívánt weboldalt, a program pedig egy külföldi szerveren keresztül juttatja el hozzánk az oldal tartalmát. Ez nyilván jelentősen lekorlátozza a lehetőségeinket, de amikor gyors, egyszerű megoldásra van szükségünk, akkor érdemes kéznél tartani. Egy szinttel komolyabb megoldás az egyik személyes kedvencem, a Hola Better Internet, mely a böngészőnkbe fog beépülni, melyet követően már minden oldalra külön-külön beállíthatjuk, hogy milyen ország szerverein irányítsa át a kéréseinket. Ha pedig ez még mindig nem elég, akkor akár  VPN-szolgáltatás használatára vetemedhetünk. A virtuális magánhálózat alapvetően nem ugyanaz, mint a proxy, de hasonló célokra lehet használni. A legkiválóbb példa egy egyszerűen használható és hatékony VPN-szolgáltatásra a TunnelBear, mely Windows és Mac rendszereken is ingyenesen elérhető. Természetesen rengeteg más opció is van, de terjedelem hiányában mindenre külön nem térünk ki.

Reméljük sikerült valami hasznosat megosztanunk ebben a rövidke összefoglalóban, a hozzászólásokban pedig örömmel várjuk a kedvenc tippeket, trükköket a témával kapcsolatban. Az élet értelmét illetően pedig sajnos nincsenek konkrétumaink, de nagyon erős a gyanúnk, hogy vagy a tiramisu, vagy pedig a csapolt sör.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)