Hirdetés

Remekül megélnek a kalózok a reklámokból

|

Az illegális letöltéseket kínáló oldalak kiválóan megélnek a weblapjaikon lévő reklámokból. De mennyire van ez mégis rendben?

Hirdetés

A modern internetezés egyik legnagyobb problémája a reklámfelületek rohamos sokszorozódása, ez pedig valahol érthető. Elvégre amikor leülünk, hogy a kedvenc weboldalainkat böngésszük, akkor az élményt nem egészen úgy képzeljük el, hogy olvasgatás vagy nézegetés közben percenként megpróbálnak valamiféle kozmodiszket lenyomni a torkunkon, mégis manapság meg kell küzdenünk ezzel, de miért? Ennek a magyarázata rettentő egyszerű: az ingyen szolgáltatott tartalmat is valamiből fenn kell tartani és finanszírozni kell.

Sajnos még a legmenőbbek sem engedhetik meg maguknak, hogy csak úgy zsebből tartsák fenn a szolgáltatásaikat, emlékezzünk csak vissza arra, hogy nemrég az évekig profitot nem termelő YouTube is beadta a derekát és bejelentette fizetős szolgáltatását. Viszont érdekes módon nem csak a legális szolgáltatók támaszkodnak a reklámokra, hanem az illegális oldalak is.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület legutóbbi kutatásában több, mint 180 ezer reklámot talált olyan oldalakon, amelyek szerzői jogot sértve osztottak meg könyveket, filmeket és szoftvereket. Ezeknek egy jelentős része ráadásul nem is valódi oldal, hanem kifejezetten olyan webhelyekre vezet, amelyek vírusokhoz vagy online csalókhoz köthetők. Leszögezném, hogy nem álszenteskedni akarok, mert az vesse az első követ, aki bűntelen, de azért van egy nagyon kellemetlen szempont, ami nekem itt feltűnt: úgy keresnek pénzt ezek az oldalak, hogy közben nem állítanak elő semmilyen saját tartalmat, csakis más tulajdonát osztják meg (vannak legális oldalak, amelyek hasonló ötletre épülnek, de most itt nem ez a lényeg). Egyébként a jelek szerint nem is rossz üzlet a megosztósdi, hiszen egyes becslések szerint az ilyen oldalak éves bevétele világszerte elérhető akár az 1,67 milliárd forintot is, amit akárhogy osztunk vagy szorzunk, igencsak tetemes összeg.

Ezzel szemben azok az oldalak, amelyek becsületes munkával, saját készítésű tartalommal szeretnének működni és mindenekelőtt ingyenesek akarnak maradni, nehéz helyzetbe kerülnek, mert a felhasználók szemében nem annyira fontosak, mint az ÉdenHotelS02E10.mkv és inkább mindenki visszakézből rájuk ereszti az AdBlockot vagy annak valamelyik lakótelepi variánsát. Félreértés ne essék: a reklámblokkoló plug-in egy nagyon hasznos eszköz, amíg arra használjuk, hogy megvédjük a gépünket a spamtől és a csalóktól, viszont amikor puszta kényelemből kiszúrunk azokkal az oldalakkal is, akiknek állítólag szeretjük a munkásságát, akkor egy mérsékelten kínos, de ugyanakkor nagyon elgondolkodtató szituációban találhatjuk magunkat. Viszont akkor már gondolkodjunk is el rajta.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)