Hirdetés

Rise of Industry teszt - az iparmágnás felemelkedése

|

Iparmágnás tycoon, avagy vállalatvezetés kezdőknek és haladóknak.

Hirdetés

Még mindig van igény tycoon típusú szimulátorokra. Sok játékos imádja, ha a kezébe veheti az irányítást egy város vagy egy vállalat felett, és rengeteg időt képes eltölteni a menedzseléssel járó ügyes-bajos dolgokkal. Nem csoda hát, hogy időnként felbukkan egy-egy olyan szórakoztató alkotás, amely ismételten le tudja kötni a témára fogékonyakat. A Rise of Industry is hosszú órákra a képernyő elé szegezhet, ha egyszer ráérzünk az ízére.

Hirdetés

Minden kezdet nehéz

A Dapper Penguin Studios játékában igazi iparmágnások lehetünk; az a dolgunk, hogy különféle termékek előállításával és eladásával minél nagyobb profitra tegyünk szert, miközben folyamatosan terjeszkedünk vállalatunkkal. Ez elég egyszerűnek hangzik, ám a helyzet az, hogy alaposan oda kell figyelnünk, ha nem akarjuk már néhány játékbeli hónap után lehúzni a rolót. Szerencsére nem szükséges egyféle termékre korlátoznunk a működésünket, sok mindennel kereskedhetünk, de erre még visszatérünk később.

Minden játékban először a tutorialt érdemes meglesni, mielőtt a dolgok közepébe csapnánk, és nincs ez másként a Rise of Industryban sem. Sőt, jelen esetben hatványozottan ajánlott megtanulni az alapokat, ha ugyanis bármiféle előismeret nélkül kezdünk neki a mókának, hamar rá fogunk unni, hiszen fogalmunk sem lesz a dolgok működéséről. Miután végeztünk a kezdő lépésekkel, rögvest bele is vághatunk például a karriermódba. Kezdés előtt beállíthatjuk többek között, hogy milyen méretű pályán szeretnénk játszani, illetve mekkora indulótőkével próbálunk szerencsét. Szó sincs arról, hogy már az elején vagyonos emberek lennénk, banki kölcsönből fogjuk lerakni birodalmunk alapjait. Miután a program procedurálisan generált nekünk egy térképet, az lesz az első dolgunk, hogy elhelyezzük rajta cégünk központját. Ezután gyakorlatilag teljesen ránk van bízva, hogy mihez kezdünk magunkkal.

Nem ajánlatos azonnal mindenfélét gyártani, mert ha nem tudjuk eladni a termékeket, hamar veszteségesbe fordul a biznisz. Ehelyett érdemes utánajárni, mire van szüksége a telephelyünk közelében fekvő városoknak, és az alapján belevágni a munkába. Számos termék elkészítéséhez szükségünk lesz például vízre, így rögtön kezdhetünk is egy víztározó megépítésével. Ha fával szeretnénk kereskedni, akkor értelemszerűen először fel kell húznunk egy fűrésztelepet egy erdős terület környékére, és csak ezután indulhat a kitermelés. Fontos, hogy raktárakat is emeljünk, ahova embereink elfuvarozzák a megszerzett nyersanyagokat, valamint a legyártott termékeket, és ahonnan aztán átvihetjük azokat a piacokra, boltokba vagy más épületeinkbe. Akár rögtön az üzemből is elküldhetjük az árut eladásra, megtakarítva ezzel egy kis időt. Az épületeinket összekötő utakról is gondoskodunk kell, mert számos járművünk fog fel-alá furikázni, és a teherautókat bizony nem terepre tervezték.

A kereslethez igazodva egyre több mindent fogunk előállítani, és ahogy bővül a birodalmunk, úgy válik az egész játékmenet komplexebbé. A farmokon termeszthetünk búzát, zöldséget, az ültetvényeken cukrot állíthatunk elő, különálló gyümölcsösöket alakíthatunk ki, és természetesen állattenyésztésre is van lehetőségünk. Üzemeink csak akkor működnek megfelelően, ha el vannak látva a megfelelő nyersanyagokkal, de míg például a zöldségekhez csak víz szükséges, addig a tehenészetbe már takarmányt is muszáj lesz szállítanunk. Akkor sincs probléma, ha sürgősen szükségünk van valamire, de nem tudjuk megtermelni azt, mert a nagykerekben beszerezhetünk sok apróságot.

Füstöl a kémény, robog a kamion

Helyet kapott a játékban egy techfa is, amelynek segítségével új termékek elkészítését tanulhatjuk meg, illetve a termelést elősegítő fejlesztéseket is feloldhatunk. A játék elején ingyen választhatunk hármat bizonyos képzettségek közül, de utána már időbe és pénzbe kerül az okosságok elsajátítása. Kezdőtőkénkből elég sok mindent tudunk csinálni, viszont rövid türelmi időszakot követően már apránként törlesztenünk kell a kölcsönt, szóval nem árt hamar gatyába rázni vállalatunkat, ha nem akarunk minden hónapot veszteségesen zárni. Később nemcsak bizonyos árucikkek legyártása válik összetettebb folyamattá, de újfajta szállítási módokat is alkalmazunk. Az utak állapotán lehet javítani, hogy gyorsabban haladjanak a kamionjaink, de előfordulnak olyan helyzetek, amikor vonattal, hajóval vagy épp egy léghajóval sokkal hamarabb célba tudjuk juttatni az árut. A farmok, illetve a nyersanyagot termelő üzemek mellett gyárakat is felhúzhatunk, de ezeknél szem előtt kell tartanunk, hogy a kéményekből csak úgy dől a káros füst, ami értelemszerűen nem tesz jót a környezetnek, és meg is üthetjük a bokánkat miatta. A problémán tisztítóberendezésekkel enyhíthetünk, amelyek jelentősen csökkentik a környezetszennyezést. Gyakran kell majd különböző termékeket kombinálnunk egy újabb elkészítéséhez, és ugyan egy picit időigényes lehet ez a folyamat, de megéri, mert komoly profitra tehetünk szert, ha magasabb minőségű áruval is kereskedünk.

Kemény az iparmágnások élete

Több olyan apróság is van a játékban, amelyek garantálják, hogy ne legyen túl egyszerű a dolgunk, illetve ne unjunk rá hamar a mókára. Ilyen például az, hogy minden egyes régióban engedélyeket kell beszereznünk az építkezéshez, szállításhoz, termeléshez. Az is előfordulhat, hogy bizonyos termékek leszállításával hozzájárulhatunk egy város fejlődéséhez, vagy épp időre kell teljesítenünk egy megbízást, amiért szép kis summa jár. Nehezítő faktorként beállíthatunk magunknak vetélytársakat, akik nem kímélnek minket a piacon, illetve egy-egy baklövésünk után megfelelő PR-rel elsimíthatjuk a gondokat. Sokat dobna azonban a játék realisztikusságán - és persze a nehézségén is -, ha például néha az időjárás is beleköpne a levesünkbe, vagy épp ilyen-olyan problémákat kéne kezelnünk az üzemekben. Szerencsére a fejlesztőknek már egy csomó tervük van a megjelenés utánra, úgyhogy remélhetőleg nem maradunk újdonságok nélkül.

Rendben vagyunk, főnök

Vállalatbirodalmunk menedzselgetése közben kellemes muzsikák szólnak a háttérben, és a hangeffektek is sokat hozzátesznek a hangulathoz. A grafikától nem fogunk hátast dobni, mert az elnagyolt, leegyszerűsített dizájn mellett döntött a csapat, viszont minden jól elkülöníthető egymástól, így nem fog minket összezavarni a látványvilág sem. Hatalmas pozitívum, hogy a Rise of Industry egy olyan játék, amelybe a kezdők könnyedén beletanulhatnak, ugyanakkor a műfajért rajongó veteránoknak is bőven tartogat kihívásokat. Az ilyen témájú alkotások többsége általában túl hardcore-ra sikerül, de itt erről szó sincs, a srácok remekül eltalálták az arányokat. Többek között ezért is érdemes kipróbálni a játékot, ha már ki vagytok éhezve egy jó kis tycoonra.

Rise of Industry
Vállalatvezetés kicsiknek, nagyoknak.
Ami tetszett
  • Élvezetes menedzselés
  • Könnyű beletanulni, de van mélysége
Ami nem tetszett
  • Kisebb hiányosságok
  • Üresjáratok
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)