Hirdetés

Röhejesen gagyi, de komoly pénzeket mozgat ez az NFT-s játék

|

Az ingyenes mobiljátékokat idéző Dookey Dashben egy darab kakát kell a csatornán át üldözni, és vannak, akik jelentős összegeket fizetnek ezért.

Hirdetés

A 2021-es őrületet követően a tavalyi esztendő már nem az NFT-k  éve volt, a nem-helyettesíthető tokenek ugyanis óriásit veszítettek az értékükből, amit csak tovább tetőzött az FTX kriptotőzsde bedőlése, 16 hónapos mélypontra taszítva a blokklánc-alapú képzeletbeli javak forgalmát.

Ez azonban nem akadályozza meg az egyik legsikeresebb NFT-gyűjtemény, a Bored Ape Yacht Club (ha esetleg nem ismernéd: irtó drágán árult majmos rajzok) mögött álló Yuga Labsest, hogy a bukás után is kitartó tokenhívőkre alapozva egy új formában, egy játékon keresztül próbáljon némi pénzt csinálni.

Hirdetés

A január 19-én elrajtolt Dookey Dash egy végtelenül egyszerű endless runner, az a fajta, amiből az App Store és a Play Áruház ingyenes címeinek listáján is tucatszámra találhatunk igényesebb alkotásokat. A játék története szerint egy Jimmy nevű majmot alakítunk, aki lenyelt egy titokzatos kulcsot, ami így végül a WC-ben landolt, ezért a csatornába alászállva mindenképp vissza kell szereznie.

Magyarán egy darab fekáliát kergetünk a szennyvízvezetékeken át, akadályokat kerülgetve. A csavar azonban nem egy örvény formájában jön: a játék csak február 8-ig érhető el, a részvétel pedig az úgynevezett "Sewer Pass" NFT-kkel lehetséges, amelyeket alapvetően Bored Ape vagy Mutant Ape NFT-tulajdonosok igényelhetnek. Aki nincs ilyen tokenek birtokában, az külön is megvásárolhatja őket, de csakis másodkézből.

A biznisz pedig pörögni látszik, az OpenSea kereskedelmi platformon cikkünk írásakor 1,83 ETH-ért, vagyis kb. 110 ezer forintért kínálják a legolcsóbb Sewer Passt, de olyan vásárló is volt, aki 3,6 millió forintnyi Ethereumot fizetett érte. S hogy mire fel az érdeklődés? A részvételre jogosító NFT-t összekapcsolják a játékban elért pontszámunkkal, a legtöbb pontot elérő játékos pedig megkapja a csatornán át üldözött kulcsot, amivel kinyithat egy rejtélyes ajándékot (bizonyára egy újabb NFT-t) rejtő dobozt.

A többiek egyelőre nem tisztázott természetű "Power Sourceo-okat" kapnak majd a pontszámuk alapján. Mindent összevetve tehát a Sewer Passre befizető emberek abban a reményben tepernek, hogy az eredményükért kapott cuccokat jobb áron tudják majd eladni, mint amennyit a belépési tokenért fizettek, vagy hogy a játék végéig még felmegy a beugrók ára, és haszonnal passzolhatják tovább őket.

Ha minket kérdeztek, a legolcsóbb Sewer Passnek megfelelő 110 ezer forintból mi inkább néhány AAA és/vagy többtucatnyi indie-címet vennénk, de a Dookey Dash természetesen nem magáról a játékról, hanem a pénzszerzés csalfa reményéről szól. A szebb napokat is látott Bored Ape Yacht Club tulajdonsoknak pedig égető szükségük van erre az ingatag kapaszkodóra, hiszen a majmos NFT-k is óriási veszteségeket hoztak a befektetőiknek, Justin Bieber például félmilliárd forintot bukott el a beszállással.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)