Hirdetés

RSS olvasók

|

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az RSS technológia, mely arra hivatott, hogy segítse friss információhoz jutni a netes társadalmat. A A riss információra éhes kollégák biztosan szeretnének olyan lehetőséget, mellyel minden érdekesség a leggyorsabban csíphető el.

Hirdetés

Nos, a megoldás már létezik egy ideje, de csak mostanában kezdik használni. De mi is az az RSS, miről beszélünk egyáltalán? Lássuk csak.

Egy fejlődő technika
Az RSS, avagy Really Simple Syndication egy szabványosított eljárás, melynek segítségével egységes formában lehet információt megjeleníteni. Lényegében arról van szó, hogy egy adott honlap (például a www.gamestar.hu) híreinek fontosabb részeit – cím, bevezető, dátum – egy rendszerbe szedve folyamatosan generálunk. Az így született fájlt bárki letöltheti, nézegetheti, és bár önmagában is olvasható és érthető, bizonyos programok segítségével egészen szépen, kezelhetően és adott esetben kategorizálva is megtekinthetjük. Természetesen nem csak híreket lehet vele megjeleníteni, de leginkább erre használják – a lényeg a frissességben rejlik. Ha fent van a gépeden egy bizonyos szoftver (erről később), ahogy kikerül valamilyen hír – például a mi oldalunkra – az azonnal megjelenik a gépeden. Ennél gyorsabban gyakorlatilag nem lehet értesülni semmiről. Ez persze nem válthatja ki teljesen a weboldalak látogatását, hiszen ezen keresztül képeket nem igazán látunk, nem lehet hozzászólni, és így tovább.

A legjobb hármas
Ha bármely internetes keresőbe (például www.google.com) beírod, hogy "RSS reader", kismillió találat fog eléd tárulni. Igen, mivel a technológia pofonegyszerű, az azt olvasó programok előállítása sem egy művészet. Éppen ezért három olyat ragadtunk ki, melyeket mi is használunk.
Első alanyunk a FeedDemon (www.bradsoft.com/feeddemon), mely egy igen barátságos, nevéhez teljesen hű megjelenéssel, pontosabban logóval bír. A program felépítése szokványos, funkciói átláthatóak, megjelenítése pedig kifejezetten jó. Egyik oszlopban láthatjuk a különféle, előre- vagy általunk definiált hírcsatornákat, középen a már említett hírek címei jelennek meg napi bontásban, míg a jobb oldalon a kicsit újságra emlékeztető elrendezettségű teljes hírfolyam szemlélhető. Kezdők is könnyedén tudják konfigurálni, hiszen van benne magyar nyelv is. Egyetlen szépséghibája, hogy csak három hétig használhatjuk – pontosabban ezután fizetnünk kell érte.
Második kedvencünk a FeedReader (www.feedreader.com), mely az egyik legegyszerűbb RSS olvasó. Ezt inkább csak kialakítására, mintsem funkcióira értjük, hiszen nagyon sok érdekességet tud. Megadhatjuk többek között, hogyha mondjuk bármely, frissen érkezett hírben megtalálja a "GameStar" vagy a "friss magazin" karaktersorokat, emelje azt ki valamilyen színnel. Bár magyar modult nem tettek bele – egyelőre – használata teljesen ingyenes.
Végére hagytuk a szerintünk legjobb választást. A jelenleg 3.0 béta állapotban működő KlipFolio (www.serence.com) nem csupán megjelenésében, funkcióiban is túlmutat konkurensein. Kezdjük ott, hogy képes ékes anyanyelvünkön hozzánk szólni és még ingyenes is. Ezzel máris lefedte azt a két dolgot, amit a most tárgyalt másik két konkurense csak külön tudott megvalósítani. Elegáns, jól kezelhető felülete fogad minket, konfigurációja egyszerű és érthető. Ha azt akarjuk, az egyes hírcsatornákat csoportba gyűthetjük, és azokat egy bizonyos dobozkában frissítgetjük. Beállíthatjuk, hogy milyen időközönként ellenőrizze a friss infókat, sőt, még azt is, hogy mi legyen a program ikonja.

Nem csak kipróbálni érdemes
Ha már úgyis ki akartad próbálni az RSS-t és ránk hallgatsz, akkor a KlipFolio programját választod. Jó tudni, hogy a Firefox illetve az Opera böngészők alapból támogatják, az Internet Explorernek pedig hamarosan megjelenő, 7-es verziójában lesz benne a lehetőség. Ezek valamelyike úgyis fent lesz a gépünkön, ám mivel azok alapvetően böngészők, sosem lesznek annyira kidolgozva és nem tudnak majd annyit, mint egy olyan program, amit kifejezetten ennek a bizonyos RSS-nek a feldolgozására készítettek.

A cikket eredeti formjban minden extrjval megtallhatod a GameStar magazin 2005/11-es szmban!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)