Hirdetés

Rune II teszt - a csínytevés istene már megint rosszalkodik

|

Egy gyengén kivitelezett, de hangulatos akció-szerepjátékban mehetünk neki Lokinak.

Hirdetés

Kiváló táptalajként szolgálnak az északi germán népek mítoszai egy videojáték számára. Mára már - köszönhetően némileg a Marvelnek is - szinte a popkultúra részévé váltak az olyan legendás alakok, mint Thor, Odin, és egyre kevesebb embernek kell elmagyarázni, mi is az a Ragnarök. Na és persze ott van Loki, az örök csínytevő, aki a Rune II-ben is igyekszik borsot törni az orrunk alá.

Hirdetés

Az istenek alkonya

A játék egy elég kilátástalan helyzetből indul: a világ a mindent felemésztő Ragnarök küszöbén áll, és mivel a többi istenség nincs igazán a helyzet magaslatán, a feladat, hogy valaki rendbe tegye a dolgokat, és leszámoljon Lokival, halandó harcosokra vár, azaz ránk. A többes szám azért indokolt, mivel az egyjátékos mód mellett online is fejest ugorhatunk a világvégébe, így akár másokkal együtt is kalandozhatunk. Időnk nagy részében Midgardban, vagyis a Földön bandukolunk, ahol mitológiai lények, Loki csatlósai és csekély mennyiségben emberek próbálnak keresztbe tenni nekünk.

A Rune II-ben leginkább az RPG-k és a túlélőjátékok elemei keverednek egymással, ami egyre divatosabb párosítás manapság, és az esetek többségében - ahogy szerencsére itt is - megfelelően működik. Karakterünk testre szabása után rögvest bele is csöppenünk a játék zord, nyitott világába, ahol rengeteg tennivaló vár ránk. Feladataink teljesítése közben gyakran harcba bocsátkozunk, és természetesen ki is foszthatjuk levágott ellenfeleink hulláit, szintet léphetünk, valamint egy vagonnyi cuccot magunkkal cipelhetünk utunk során. A védelmet nyújtó páncélok mellett több fegyvert és pajzs is lapulhat karakterünknél egy eszköztár segítségével pedig kényelmesen cserélgethetjük a holmikat. Ilyen téren tehát egy hagyományos szerepjátékként működik a Rune II, ám amikor épp nem vagdalkozunk, jut időnk túlélősdit játszani, és elkezdhetünk fákat kivágni, valamint ércet bányászni.

Ha rendelkezünk elég fával, pár gombnyomással újjáépíthetjük az itt-ott fellelhető romos házakat, amelyek ezután minibázisokként fognak funkcionálni. Betérve megsüthetjük az összegyűjtött húst a tábortűz lángjánál, megjavíthatjuk felszerelésünket, és mindenfélét craftolhatunk. Később Thor, Odin vagy Hél bajnokává válhatunk, aminek köszönhetően jóval erősebbek leszünk, és megváltoznak hősünk tulajdonságai is. Nem világmegváltó, de jól bevált megoldások ezek, remekül passzolnak egymáshoz, és valamivel színesebbé teszik a játékmenetet.

Mivel nyilvánvalóan közel a világvége, és irgalmat nem ismerve ketyeg az óra, korlátozott időnk jut minderre, viszont a csínytevés istene képes visszapörgetni az idő kerekét, új korba terelve ezzel Midgardot, és megadva nekünk a lehetőséget a folytatásra, ha esetleg még nem állnánk készen a végső összecsapásra. Persze nem érdemes túl hálásnak lennünk neki ezért, mert ugyanúgy a Ragnarök küszöbére dob vissza minket.

Éles a fejsze, csak ferde a nyele

A Rune II koncepciója rendben van, és a fejlesztők nem igazán kockáztattak, hanem a már jól bevált recepteket választották. A vikingek rajongóinak igazi csemege lehet a játék a hangulata miatt, de a kivitelezésen sajnos nagyon érezhető, hogy még csak megközelítőleg sem egy AAA minőségű termékkel van dolgunk. Sok játékelem, köztük például a harc és a hajózás elég fapadosan működik benne, ennek pedig több mint valószínű, hogy fejlesztői hanyagság az oka. A játékot kiadó Ragnarok Game szerint ugyanis a Human Head Studios nem az elvárások szerint teljesített, ami ugyan még orvosolható dolog lehetne a későbbiekben, csakhogy időközben a stúdió megszűnt, fejlesztői pedig átcuccoltak a Bethesdához. Hab a tortán, hogy sok más egyéb mellett a játék forráskódját is magukkal vitték, és ezeket csak nemrég sikerült visszaszereznie a kiadónak.

Örvendetes hír viszont, hogy a Ragnarok egyáltalán nem szeretne letenni a Rune II-ről, ehelyett azt tervezi, hogy különböző patchekkel alaposan kipofozza majd a játékot. Őszintén szólva ez bizony rá is fér, ugyanis hiába dolgozott ígéretes alappal a Human Head, valahogy mégis csak fércmunkát adott ki a kezéből. Ha meg tudtok békélni a helyenként gyatra kivitelezéssel, valamint odáig vagytok a skandináv mitológiáért, akkor talán még jelenlegi állapotában is élvezhetitek a kalandot. Egyébiránt erősen javasolt megvárni a beígért foltozásokat, hiszen kis odafigyeléssel kifejezetten jó játék lehet a Rune II-ből valamikor később.

Rune II
Szórakoztató mechanikákat használó játék, amibe némileg belerondít a hanyag fejlesztői munka.
Ami tetszett
  • Kitűnő hangulat
  • Ügyesen vegyített játékelemek
  • Megfelelően kezelt mitológia
Ami nem tetszett
  • Több tekintetben is gyenge kivitelezés
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)