Hirdetés

Salt ügynök - filmkritika

|

A női Bourne betört a mozikba.

Hirdetés

Angeline Jolie eddigi karrierjét szemlélve úgy tűnik, a művésznő szeret gyökeresen eltérő műfajú filmekben játszani. Többarcúsága általában remek színészi játékkal párosul, és Angelina képes újra és újra megújulni a különböző szerepek kedvéért. Bár repertoárjában már több akciófilmmel is találkozhattunk (Hackers, Lara Croft, Mr. és Mrs. Smith, Wanted), a 2008 óta szabadságon lévő színésznő a Salt ügynök című, igencsak eseménydús titkosszolgálatis mozival tér vissza, melyet ráadásul franchise-zá szeretne kiterjeszteni.

Az ezúttal többnyire szőke hajkoronával tündöklő asszony CIA-ügynököt alakít Phillip Noyce (A csendes amerikai, Csontember) filmjében. A történet új színt visz a megszokott kém-kettősügynök-árulás sémájába, ugyanis újfajta ellenség és újfajta ügynöktípus jelenik meg benne. Az alapkonfliktust már az előzetes lelövi nekünk: egy orosz kém sétál be a CIA főhadiszállására, kihallgatása közben pedig meggyanúsítja Evelyn Salt ügynököt (Jolie) azzal, hogy valójában orosz kém. A férfi, Orlov (Daniel Olbrychski) érdekes történetet mesél: állítása szerint a KA fedőnevű szuperkatona-projekt nem csupán legenda, hanem pontról pontra megtervezett, titkos hadművelet, melynek résztvevői egytől egyig hatalmas és nagyszabású tervek végrehajtására hivatottak. A katonák kiképzésüket gyermekkorukban kapták meg, előbb tanultak meg célországuk nyelvén, mint oroszul, és a különböző képességeik mellett lojalitásuk a legbiztosabb. Ezek a gyermekek (csernovok és csernovák) korán elkerülnek külföldre, és egész életüket annak a tudatában élik, hogy egyszer majd eljön értük orosz tanítójuk, akinek segédletével befejezhetik küldetésüket. Orlov szerint Evelyn Salt is ilyen csernova, és feladata, hogy az éppen Amerikában tartózkodó orosz elnököt kiiktassa hivatalából. A Salt ügynök tehát nem csak alapsémákra épülő titkosszolgálatis film: kettős ügynökei, hősei és antihősei szuperképeségekkel vannak felruházva, kissé képtelen egyszemélyes hadjárataik pedig James Bondot vagy Jason Bourne-t idézik. Angelina Jolie képében megszületett hát a női szuper(anti)hős, a modern Mata Hari, aki szépségével és tudásával egész Amerikát, de még Oroszországot is ki tudja játszani. Szerencsére mi, a film nézői is változó impulzusokat kapunk azzal kapcsolatban, hogy Salt ügynök valóban orosz kém-e, és meglepően sokáig tud kétségek közt tartani minket az alkotás. A befejezés ugyan események tekintetében tartogathat váratlan fordulatokat, de azok nem meglepőek és nem is felemelőek (semmi olyan, amit máshol ne láttunk volna), de a film javára válik, hogy a végszó viszont nem is hollywoodi: nincs katarzis, nincs elégtétel, van viszont hely egy következő résznek, vagy akár egész franchise-nak, csakúgy, ahogy Angelina Jolie szerette volna.


A Salt ügynök igazi újdonsága tehát a kettős ügynöklét új aspektusokkal való felruházása. A női Bourne kemény, tökös és dühös, de nem fél megmutatni feminin oldalát, amelyet nem (csak) csábításra használ. Ez a feminin oldal azonban giccses, a filmben nem sikerült igazán jól ábrázolni a személyes érzelmeket. Ez javarészt a csak „megfelelő" színészi játéknak köszönhető: úgy tűnt, mindenki annyit nyújtott, amennyi éppen elegendő volt a szerephez. Ugyan szereplők tekintetében egyedül az amerikai elnököt megformáló vízfejű Hunt Blockot tartom kifejezetten rossz választásnak, egyértelmű, hogy Angelina Jolie és Liev Schreiber is játszott már sokkal meggyőzőbben más filmekben.


Akció tekintetében a rendező (a már említett Phillip Noyce) jól végezte dolgát. A mozi pörgős, izgalmas, nem sokat sejtető, és sikeresen túlszárnyalja az utóbbi néhány év akció-kínálatát. Titkosszolgálatos filmek tekintetében a Quantum csendjé-vel történeti és színészi szempontból is maximálisan fel tudja venni a harcot, az izgalmassági faktor pedig talán magasabb is, mint az említett James Bond-filmben. Nincs tehát mással dolgunk, mint egy pörgős nyáresti mozival, ami ugyan nem fog világot rengetni, de tökéletesen kikapcsolja a nézőt másfél órára. Hogy végül tényleg sorozat lesz-e a műből, eldönti az idő, de egy jól megrendezett akciófilmre mindig van kereslet, így nem kizárt, hogy hamarosan már a Salt 2-t nézhetjük a moziban, és nem fogunk rossz szájízzel beülni rá az első után.

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)