Hirdetés

Samurai Warriors 3 teszt

|

Ilyen lenne, ha Toldi Miklós szuperképességgel és egy 4 méteres csatabárddal oszlatná a törököt!

Hirdetés

Japánban hihetetlen népszerűségnek örvendenek azon beat ’em up játékok, ahol nemcsak több tucatnyi ellenfelet öntenek a nyakunkba, hanem ezres nagyságrendű hadseregeket is, melyeket természetesen egymagunknak kell szétvernünk. A Dynasty Warriors, Samurai Warriors és a Sengoku Basara sorozatok pont ide tartoznak, jelen esetben pedig a Samurai Warriors harmadik Wii-exkluzív felvonását vettük szemügyre. Vajon nyugati szemmel nézve érthető az efféle játékok mérhetetlen sikere a Távol-Keleten?

 

Ahol a történelem és a fantasy találkozik

Alanyunk egy akció-kalandjáték, melyben visszautazunk a háborúk által lángba borított Japánba, ahol számos történelmi személyiség szándékozik magához ragadni a hatalmat annak érdekében, hogy egyesítse a felkelő nap országát.  Ez az alap teljesen megegyezik a valósággal, minden további azonban a fantázia szülötte, az Omega Force fejlesztői ugyanis szuperképességekkel, mágiával és varázslattal, no és persze elképesztően bizarr és lehetetlen fegyverarzenállal szereli fel a történelmi alakokat. Mit is várnánk egy japán játéktól, ha nem ezt? Számos karakterrel indíthatunk kampányt, melynek során a történelmi csaták csöppet átírt változatait élhetjük át. Egymásnak feszülő seregek közt csupán egy katona vagyunk az összes közül, de legalább nekünk emberfeletti erőnk van. A harcok során könnyedén kaszabolhatunk le egész csapatokat, egységeket, egész seregeket, mert hát megtehetjük a hangos üvöltözéssel és méretes fegyvereinkkel. Ebből a szempontból egy roppantul egyszerű játék van a kezünkben, hiszen megyünk és győzünk, a csatatéren gyakorlatilag nincs ellenfelünk, pár perc után átjárja a felsőbbrendűségi érzet az embert, ráadásul a folyamatos hentelés során folyamatosan fejlődünk. Egyre erősebb és látványosabb támadások válnak elérhetővé, komplexebb kombókkal hasíthatjuk szét ellenfeleinket, dióhéjban tehát nem lesz gondunk, ha sushit kell csinálni az ellenséges söpredékből.

 

Nem egyszerű a hősök élete

A csaták menete azonban nem ilyen egyszerű. Háború zajlik itt kérem, és míg mi a mező egyik felén vígan osztjuk a pofonokat, addig lehet, hogy a másik oldalon már megtörtént a trónfosztás, és minden lépésünk hiábavalónak bizonyult. A csaták során több küldetést és szempontot is szem előtt kell tartanunk. Először is, ott van a főküldetés, mely általában nem más, mint az ellenséges erők fővezérének legyőzése. Mindemellett biztosítanunk kell különböző pontokat a pályán, vissza kell foglalnunk kisebb erődöket, és ügyelnünk kell arra is, hogy az ellenség se kaparintsa meg azt, ami a miénk. Ráadásul a mi oldalunkon is küzdenek vezérek, így az ő biztonságuk is fontos a számunkra. A felhőtlen kaszabolás közben tehát figyelnünk kell az egyéb eseményekre is. Lehet, hogy jó ötlet egy kis csapattal az ellenséges vonalak mögé kerülni, de lehet, hogy ezalatt jól bemasíroznak a bázisunkra és kicsinálják a hátországunkat. Ahogy haladunk előre a történetben és a különböző csatákban, karakterünket fejleszthetjük, illetve különböző értéktárgyakkal fegyvereinket tudjuk erősebbé csiszolni. Harcosunk és fegyvereink frissítése egyébként egy komplex szerepjátékkal is felveheti a versenyt, hiszen mi határozzuk meg, hogy mely attribútumok kapjanak nagyobb hangsúlyt. Gyorsabb vagy erősebb legyen a kaszánk, vagy hatásosabban blokkolja a támadásokat? Mi döntjük el.  Idővel pedig újabb karakterek is elérhetővé válnak, akikkel egészen más szemszögből élhetjük át a különböző harci eseményeket.

 

Csurig töltve is finom?

A Samurai Warriors 3-at teletömték egy csomó tartalommal a fejlesztők. Nem elég, hogy egy bő sztorimód vár bennünket, összesen 37 egyedi karakterrel, melyből 30 saját történetet is kapott, de mindemellett van egy történelmileg hiteles csatamód is, melyben ízlésünk szerint generált karakterekkel küzdhetünk. Oh, és haverok is beszállhatnak a buliba osztott képernyővel vagy a neten keresztül. És a zene, hát az valami isteni, ideálisan keveri a távol-keleti motívumokat a modern zenei alapokkal: az egyik legjobb, amit az utóbbi években hallottam! Külön jó Távol-Kelet-fanatikusok számára, hogy a szinkron angolról átváltható eredeti japánra! Mindez szép és jó, azonban mégsem mondhatjuk, hogy a Samurai Warriors 3 maradéktalanul jó játék. Grafikát pocskondiázni a Wii-n csúnya dolog, de azért láttunk mi már ennél szebb alkotást is a Nintendo gépén. Az általunk irányított hősök szépen ki vannak dolgozva, azonban a környezet és az ellenséges erők lándzsájuk mellett a rájuk öntött csúnyácska textúrával is bökik a szemünket. Jó-jó, ha több száz karaktert kell megjeleníteni, akkor annak ára van, tudjuk. De mindez eltörpül amellett, hogy a játék könnyen unalmassá válhat azok számára, akik egy igazán összetett és változatos játékmenetet várnak. A csaták során ugyan figyelnünk kell az aktuális helyzetre, a stratégiai pontokra, azonban ezen felül nem történik más, csak megyünk és hentest játszunk, de ezerrel. Azonban ha egyszer elkapja az ember a fonalat, és könnyed kikapcsolódásra vágyik egy olyan játékban, ahol szuper történelmi hősként szeretne virítani, akkor a Samurai Warriors 3 egy kellemes kikapcsolódás lehet. Szívesen megnéznénk, mihez kezdenének a fejlesztők a magyar történelem nagyjaival.

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)