Hirdetés

Satoru Iwatára emlékezik a játékvilág

|

Nem csupán a Nintendo, de az egész játékipar egyik ikonikus figuráját veszítettük el a hétvégén, így érthető módon rengetegen emlékeznek meg Satoru Iwata életéről és munkásságáról.

Hirdetés

Sajnálattal értesültünk a hírről, miszerint egy betegség következtében - amiről már úgy hittük, legyőzte a Nintendo elnöke - elhuny Satoru Iwata. Természetesen a hír lesújtotta a játékipar szereplőinek többségét, akik igyekeztek Iwata nagyságához mérten megemlékezni a Nintendo első emberéről, aminek kiotói főhadiszállása előtt félárbócra engedték a cég zászlaját.

Természetesen az egyik legnagyobb rivális, a Sony munkatársai is kifejezték tiszteletüket Iwata felé, élen a Sony belső stúdióit irányító Shuhei Yoshidával: "Mindig is csodáltam a fejlesztés alatt álló játékokról való személyes, könnyen értető kommentárjait, amit a Nintendo Directek során adott. A játékipar egyik meghatározó cégének vezetőjeként inspirált mindannyiunkat, hiszen maga is fejlesztett játékokat, és maga is gamer volt. Néhány nemzetközi iparági rendezvényen volt alkalmam beszélni vele, és mindig barátságos volt, és jó volt vele beszélni. Mindig arról álmodtam, hogy Twitteren beszélgessünk, vagy egy panelbeszélgetésben beszélhessük ki a játékipart és a játékokat, amikkel játszunk" - kezdte Yoshida.

"Mindig is tiszteltem a Nintendo játékait, hogy mennyire könnyen hozzáférhetőek és élvezhetőek voltak mindenki számára, és tudom, hogy Iwata-san volt a kulcsa annak, hogy ez a magas minőség megmaradhasson a Nintendo összes játékában. Nyugodjék békében. Köszönjük az összes munkádat, és mindent, amit egy jobb játékiparért tettél" - zárta az SCE Worldwide elnöke, akinek több kollégája, és a hivatalos PlayStationös Twitter-fiók is Iwatára emlékezett egy-egy üzenetben, ahogy az ex-Nintendós, ma a PlayStation PR-munkatársaként dolgozó Andrew Kelly is egy szép sztorit osztott meg róla. "Mindig, amikor Iwata úr az irodában volt, megváltoztatta a 3DS StreetPass-üzenetét arra, hogy »Helló, NOA [Nintendo of America]!« Olyan cégvezető volt, aki törődött az embereivel."

"Szomorú nap Iwata-san családjának, barátainak, és gamereknek mindenütt. A szenvedélye, kreativitása és vezetése előrevitte az iparágunkat" - írta Phil Spencer, akinek marketinges kollégája, Aaron Greenberg az alábbi képpel emlékezett a Nintendo elnökére.

"Senkivel nem találkoztam a játékiparban, aki ismerte, és ne csodálta és tisztelte volna Iwatát. Az iparágunkat hatalmas veszteség érte azzal, hogy eltávozott. A legbölcsebbek közülünk még sokáig próbálnak majd emlékezni a jellemére, és megtestesíteni az ő szellemiségét" - írta Randy Pitchford, a Gearbox első embere. Szintén tiszteletét fejezte ki Notch, Hideki Kamiya, a Platinum Games feje, Ken Lobb, a Killer Instinct megalkotója, és SWERY, a Deadly Premonition és a D4: Dark Dreams Don't Die alkotója is.

A DayZ elindítása óta saját stúdiót alapító Dean Hall a Wii megalkotását emelte ki Iwata munkásságából: "A Wii adta nekem az első igazi játékprojektemet, amin dolgozhattam, a Speed Racert. Szerintem azt testesítette meg a gamerek számára, amit a Nintentóban szeretünk: mindig tele volt meglepetésekkel. Minden E3-on valami újat adott nekünk (ez alól a Wii sem volt kivétel). Azért szerették és csodálták ennyire, mint vezérigazgatót, mert elképesztően jó dolgokat alkotott meg a Nintendóval. A gondolat, hogy mennyi új nappaliba hozta el a játékokat a Wii-vel, sovány vigasz ahhoz képest, hogy egy ilyen briliáns elmét vesztettünk el, ilyen hamar és hirtelen. Őszinte részvétem a családjának" - írta Hall.

Természetesen a rajongók is kifejezték tiszteletüket és hálájukat, a Twitter-közösségből rengetegen a #ThankYouIwata hashtaget használták, és persze rengetegen idézték tőle híressé vált mondatát: "A névjegykártyámon az áll, hogy elnök. A fejemben játékfejlesztő vagyok. A szívemben viszont játékos".

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)