Hirdetés

Nem a Shadow Arena fogja újra fellendíteni a battle royale műfaját

|

A Black Desert Online fejlesztői úgy döntöttek, külön játékként adják ki az eredetileg az MMO-hoz készített módot. Nem biztos, hogy elég jól átgondolták.

Hirdetés

Arra biztosan emlékeztek (nem volt olyan nagyon régen...), amikor a Dota 2 és a League of Legends sikere után mindenki elindította a saját MOBA-ját, aztán végül lemorzsolódtak a versenyzők. Ugyanez történik napjainkban a battle royale-lal. Már a tavalyi indulók is későn érkeztek a partiba, de mire a Pearl Abyss Shadow Arenája befutott, addigra a házigazda haverjai másnaposan takarítják az este maradványait.

Hirdetés

Az alapok megvannak

Mielőtt túl mélyre repülnénk a Pearl Abyss vitatható üzleti döntésében, fussuk le a kötelező köröket: mit is tud a Shadow Arena? Mint ahogy a felvezetésből már kiderülhetett, egy battle royale játékról van szó, ami a Black Desert Online világában játszódik. Ez egy klasszikus, varázslós-lovagos fantasy világ, annyi extrával, hogy Dél-Koreában alkották meg, és magán hordozza otthonának jól megszokott stílusjegyeit. Ahogy az MMORPG-ben, úgy itt is választanunk kell egy karakterosztályt; ha korábban játszottatok a Black Deserttel, akkor mindegyikük ismerős lesz. Én, aki évekig terelgettem egy Sorceresst, automatikusan amellett döntöttem (de azért futottam egy-két kört a többiekkel is), és bár a Shadow Arenás variációja brutálisan leegyszerűsített, pillanatok alatt beleszoktam a kezelésébe. A kevésbé tapasztalt játékosoknak sem fog ez sokáig tartani, tekintettel az irányítás könnyedségére.

Tehát választunk egy karaktert, akivel bekerülünk egy csatatérre, ahol 39 másik játékos vár majd bennünket. A Shadow Arena érdekessége, hogy a csatatéren nem csak ellenséges karakterek, de ellenséges szörnyek is várnak ránk. A karakterünket fejlesztenünk kell különböző felszerelésekkel és könyvek lootolásával. Ezek mindegyikét a szörnyek dobálják, így érdemes legyilkolni őket, amikor csak alkalmunk nyílik egy kis grindolásra.

A meccsek első percei egyébként is erre szolgálnak, ilyenkor ugyanis még ha meg is öl bennünket egy ellenfél, azonnal feléledünk. A harcban varázslatok és különleges képességek segítenek bennünket, melyek nagy részét ugyan a BDO-ban láthattuk már, de használatuk jelentősen könnyebb, mint odaát. Nem kell összetett billentyűkombinációkat tudnunk egy-egy komolyabb varázslathoz, elegendő csupán rátenyerelni a számgombok vagy az egér gombjainak valamelyikére.

Fejlődni nehéz, de legalább felesleges

Azon kívül, hogy látványos és pörgős, a Shadow Arena semmi olyat nem nyújt, amit bármely másik battle royale ne tudna: itt is az a lényeg, hogy egy túlélő maradjon a végén, és van folyamatosan szűkülő karika is, ami befelé tereli a harcosokat. A látványt és a fantasy körítést leszámítva ez egy rém egyszerű PvP játék, amiben ráadásul nem is olyan nehéz ügyesnek lenni, ha kiismerted a kasztokat. Már-már az agyatlanság szintjét súrolja az egész. Mintha a Pearl Abyss nem bízott volna a játékosokban, és ezért kivett minden finomságot a Black Desert Online harcrendszeréből, nehogy túl sokat kelljen tanulni. Az egész élményen az sem segít, hogy a meccsek után kapunk tapasztalati pontokat, amikkel aztán erősíthetjük kedvenc karaktereinket. Bizonyos tárgyakat is rájuk aggathatunk  indulás előtt, de azok meccsenként elhasználódnak és a béta jelenlegi állapotában nem tűnnek kifejezetten hasznosnak.

Volt otthona, csak nem itt

A játékkal egyébként nem feltétlenül maga a játékmenet a probléma (azon felül, hogy semmi érdekeset nem nyúlt), hanem hogy önállóan nem elég érdekes, az MMO játékosai meg játszhatnak azon belül. A Shadow Arena eredetileg egy PvP játékmód volt a Black Desert Online-ban, ahol a játékosok a saját karaktereiket használva vehettek részt a battle royale mókában. Persze emiatt egy kiegyensúlyozatlan, legkevésbé sem kompetitív bohócfieszta az egész, de legalább gyűjthettünk jutalmakat karakterünknek és szórakozhattunk egy jót a kialakuló káoszon. Ráadásul a BDO maga egy PvP-orientált MMORPG, így abban egyébként is van helye egy ilyen módnak. A különálló Shadow Arenából minden hiányzik, ami az eredeti módot izgalmassá tette. Persze csak egy bétáról van szó, amivel még rengeteg mindent csinálhatnak a fejlesztők, de valami nagy dolgot kell változtatniuk ahhoz, hogy ez bevonja a fennmaradásához szükséges kritikus tömeget.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)