Hirdetés

SOPA/PIPA - az elsötétítéses tiltakozás eredménnyel járt

|

SOPA = Stop Online Piracy Act, PIPA = Protect Intellectual Property Act. Két amerikai törvénytervezet, amely mindnyájunk életét befolyásolná.

Hirdetés

A komplett internet működését és jövőjét nagyban befolyásoló törvénytervezet ellen január 18-án olyan oldalak léptek fel elsötétítéssel vagy feliratokkal, mint a Reddit, a Wikipedia, Mojang vagy a Google - hozzájuk csatlakozott vagy 7000 kisebb-nagyobb oldal tiltakozásképpen.

Ezzel egy időben New Yorkban tüntetés zajlott, felhasználok több, a törvénytervezetet támogató céget bojkottáltak világszerte. Egyelőre úgy néz ki, eredménnyel.

A SOPA törvénybe iktatása esetén összefoglalva a következő dolgok történhetnének (Köszi Minecraft blog):

"- A(z amerikai) kormány letilthat bizonyos linkeket, amelyről úgy gondolja, hogy veszélyes. Belenyúlnak az emberek dolgaiba és az adott linkek nem jelennek meg. Ha ez nem lenne elég, ha úgy vélik egész oldalakat is kivonhatnak a forgalomból ha akár egyetlen warez vagy bárminemű nekik nem tetsző dolog üti fel ott a fejét. Ez azt jelenti, hogy elérhetetlenné tehetnek olyan oldalakat is, mint a YouTube, Facebook és egyéb népszerű darabokat az egész ország (Egyesült Államok) számára.
- Azon weboldalakat, amelyek nem végzik a szűrést megfelelően be is perelhetik, avagy átfogalmazva ki is perelhetik a működésből.
- Aki jogvédett tartalmat helyez fel az internetre, 5 év börtönbüntetésre sújtható. Elég ha elénekelsz egy zeneszámot egy videóban."

Mindez persze az Egyesült Államokra vonatkozik, azonban mivel vezető hatalomról van szó, minden bizonnyal a világ számos országában hasonló szabályozásokat hozhatnának.

A PIPA támogatói közül Marco Rubio floridai, és Roy Blount missouri szenátor megváltoztatta álláspontját. Hozzájuk csatlakozott a tervezetet eddig támogató, de msot már elvető Orrin Hatch (Utah), Ben Cardin demokrata szenátor és a republikánus párt.

A SOPA is sokat vesztett a tiltakozások hatására: A republikánus Ben Quayle (Arizona), Dennis Ross (Florida) és Lee Terry (Nebraska) is visszavonták a támogatásukat.

A tervezetet benyújtó texasi Lamar Smith azonban kitart: "Észrevettem, hogy sokan idegesek lettek a törvénytervezet körüli félrevezető információk miatt. Bízom benne, hogy a tények legyőzik majd a félelmeket."

"Szemben azzal, amit a kritikusok mondanak" - tette hozzá - " a SOPA nem cenzúrázza az internetet. Csak és kizárólag az illegális aktivitások és olyan külföldi oldalak ellen irányul, amelyek ellopják és eladják Amerika technológiáját, találmányait és termékeit."

A legérdekesebb az egészben, hogy az elsötétítési akcióhoz jónéhány fejlesztő és játékokkal kapcsolatos média oldal is csatlakozott, hiszen az ellentmondásos törvény talán minket, játékosokat érintene a legjobban. S mindez annak ellenére történt, hogy az ESA (Entertainment Software Association) támogatja a két tervezetet.

A SOPA/PIPA egyébként a kritikusok szerint a szólásszabadságot és az innovációhoz való alapvető jogokat is károsítja - íme erről egy hosszabb beszámoló.

SOPA a Wikipédián (angolul)

PIPA a Wikipédián (angolul)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)