Hirdetés

Star Wars The Force Unleashed: Ultimate Sith Edition - Előzetes

|

Az Aspyr Media jóvoltából az Erő újra elszabadul - ezúttal PC-n is!

Hirdetés

2008 egyik talán legjobban fogyó játéka a LucasArts gondozásában megjelent The Force Unleashed: Secret Apprentice volt. A játék során Darth Vader titkos tanoncával indulhattunk útra, hogy felkutassuk a bujkáló Jedi lovagokat. A történet messze a Force Unleashed legjobban sikerült része volt, kellőképpen csavaros, néhol megrázó és mesterien tálalt. Az átvezető animációk hozták azt a színvonalat, amelyet az ember elvár Lucas bátyótól, és a dramaturgia is legalább olyan jó volt - ha nem jobb -, mint az új trilógiában. Természetesen egy jó sztori már nem elegendő 2008-ban, ezért a The Force Unleashedet felvértezték a kor kötelezően alkalmazott vívmányaival, úgymint csodaszép grafika, élethű fizika és egy csipetnyi RPG-s fejlődésrendszer.

A végeredmény érdekes lett, mert bár a kritikusok nem voltak éppen eldőlve a Force Unleashedtől, a játék a boltokban nagyon jól teljesített. A legnagyobb felhördülést talán az okozta, hogy a LucasArts a PC Gaming Alliance oszlopos tagjaként nem átallta a játékot csak konzolokra kihozni. A korántsem meggyőző nyilatkozatok arra hivatkoztak, hogy a PC-k nem bírták volna olyan színvonalon futtatni a játékot, ahogyan azt a készítők elképzelték. Optimalizálásról és skálázható grafikus motorról bizonyára nem hallottak. No mindegy, szép lassan beletörődtünk, hogy Secret Apprentice nem látogat el PC-re sosem, és nagy duzzogva elővettük újra a Jedi Academyt. Aztán az idei ComicCon kiállításon robbant a bomba! A LucasArts bejelentette, hogy elkészíti a Force Unleashed PC-s verzióját is, meghallgatván a PC-sek sirámait. A The Force Unleashed: Ultimate Sith Edition tartalmazza a konzolokra időközben érkezett DLC-csomagokat, valamint néhány teljesen új pályát is. Halleluja, halleluja, mostakarom!

 

Egy messzi-messzi galaxisban

Mivel a GameStar magazinban nem volt igazi Force Unleashed teszt, így ez az előzetes egy kicsit bemutatóként is szolgál. Aki esetleg nem játszott volna az eredeti játékkal konzolon, az minden bizonnyal értékeli ezt a fajta előzetest, azoktól pedig, akik már rojtosra játszották, elnézést kérek. Lássuk elsőként a sztorit, bár itt túl sok újdonság nincs, hiszen az Aspyr az alapjátékhoz nem nyúlt. A Force Unleashed főszereplője egy ifjú Sith, akit maga Darth Vader nagyúr képzett ki. Első és legfontosabb feladata, hogy a tisztogatást túlélt, bujkáló Jedi lovagokat felkutassa, és likvidálja. Elmondva elég egyszerű, de hát a Star Wars sosem a túlzottan bonyolult történetről volt híres. A Force Unleashed története viszont nagyon szépen alakul, bonyolódik, a szokásos melodráma is jelen van, de nem zavaróan. Az átvezető animok pompásan illeszkednek, mindig a legjobbkor érkeznek, és nagyban emelik az amúgy is ezerrel érezhető Star Wars-feelinget. Egyetlen hiba akad itt, hogy maga a játék sajnos nem túl hosszú. A kilenc pálya hatalmas ugyan, de egy hibás játékdizájneri döntésnek köszönhetően - az ellenfelek egy idő után nem üldöznek - a legtöbbször átszaladhatunk az egészen. Ez főleg a könnyebb fokozatokra érvényes, de egy kis ügyességgel a legnehezebb szinten is megoldható a műsorszám. Persze kinek jutna eszébe elszaladni, amikor a Force Unleashed nagyszerű harcrendszere elképesztően látványos összecsapásokat produkál?

 

Hazamész, és átgondolod az életed

A PC-s verzióban természetesen a már ismert sztorit kapjuk, de az új tartalmaknak köszönhetően létezik egy extra csavar is. A játék végét ugyanis megvariálták az Aspyr lelkes munkatársai, és ezzel átírták a Star Wars univerzum történetét is. Az elképzelt befejezés során főhősünk veszi át Dart Vader helyét a császár mellett, és minden idők leghatalmasabb Sith Lordjává válik. A császár pedig nem kisebb feladat elé állítja az újdonsült Sith hatalmasságot, mint hogy le kell győznie Obi Van Kenobit. Vader nagyúr egykori mentora a Tatooine bolygón bujkál, így aztán mi is arrafelé vesszük az irányt. Itt olyan legendás alakokkal kerülhetünk összetűzésbe, mint Jabba, akinek felforgatjuk egész palotáját, vagy Boba Fett, a fejvadász, akit le kell győznünk. Érdekes, érdekes. A másik két új pálya sem mindennapi kalandokat kínál. Az egyik egy Coruscant alatt található templomban játszódik, és saját magunkról derülnek ki érdekes dolgok, miközben édesapánkról szeretnénk kideríteni az igazságot. Itt nem szokványos ellenfelekkel kerülünk szembe - saját belső démonaink, és azok manifesztációi lesznek az akadályok. A konzolra DLC-csomagként érkezett pálya igen jól sikerült, érdekes adalékként szolgál a fő történethez. A harmadik új küldetés az ugyancsak legendás Hoth bolygón játszódik. Főhősünk feladata itt természetesen a Lázadók ellenállásának megtörése, egyszer s mindenkorra. Az utazás során a Birodalom visszavág emlékezetesebb helyszínein ügyködhetünk, a végén pedig megküzdhetünk magával Luke Skywalkerrel is. Itt persze ne számítsunk nagy sikerre, de mindenképpen izgalmas feladatnak tűnik helytállni az univerzum egyik legtökösebb Jedi harcosával szemben.

 

Használd az Erőt, Secret Apprentice

Jól tesszük, ha a fenti mondást megfogadjuk. A Force Unleashed során ugyanis elképesztő mennyiségű ellenféllel kell szembeszállnunk, és bár a fénykard nagyszerűen alkalmas az ellenszenves egyedek felszeletelésére, a sok lúd disznót győz elv sajnos itt is működik. Nehéz helyzetben lehettek a LucasArts emberei a harcrendszer megalkotásánál, hiszen egy igazán ügyes Jedi ellen nincs orvosság. Ajtók, falak, páncélok nem állják útját a csodás fénykardnak, így maradtak a számok. A nagyon pöpec grafikus motornak hála, a nagyobb terepeken nem ritkán hadseregnyi rohamosztagos, megvadult wookie, pimasz jawa tör majd életünkre. Ilyenkor bizony muszáj az Erőt használnunk. A nagyszerű Force Push hatására mindenki hátast dob, és hála a szinte tökéletesen alkalmazott Havok motornak, minden tereptárgyat fegyverként használhatunk. Hősies emberünk még a TIE vadászokat is lerántja az égből. Problémákba csak szűk helyeken ütközhetünk, itt ugyanis előfordulhat, hogy a túlzsúfolt környezet miatt nem sikerül megragadnunk az ellenséges trógert, és az simán lelövöldöz minket, miközben mi a tereptárgyakkal zsonglőrködünk. Reménykedjünk benne, hogy a PC-s verzióban ezt javítják, mert néhányszor igen cifra káromkodásra késztetett a játék.


Akad még néhány apróság, amibe bele lehetne kötni, mint például a néhol gyatra pályatervezés, az új helyszínek ötlettelensége, vagy az a dizájneri hiba, hogy bár a Force Unleashed tele van apró - és nagyon jó - ötletekkel, de egyszerűen nem vagyunk rászorítva, hogy használjuk ezeket. Gondolok itt arra, hogy mekkora poén egy űrhajón egy kósza TIE vadász segítségével kitörni az ablakot, hogy a vákuum dolgozzon helyettünk, amíg egy acéllemez be nem zárja a nyílást. Jó ötlet, de egyszerűbb odamenni, és szétvágni mindenkit.
A lényeg, hogy a The Force Unleashed személyében egy alapvetően nagyszerű kis hack'n'slash érkezik az ősszel PC-re, ami minden Star Wars-rajongónak kötelező.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)