Hirdetés

Street Fighter 30th Anniversary Collection teszt - harminc éve az utcán

|

A klasszikus verekedős franchise debütálásának 30. évfordulója alkalmából kiadott tartalmas gyűjtemény igazi történelmi cím, amely a sorozat ezredforduló előtt megjelent önálló részeit, valamint rengeteg kapcsolódó leírást és háttér-információt tartalmaz.

Hirdetés

Viszonylag rendhagyó módon teszteltem a Street Fighter különleges kiadását. Ezúttal nem magukról a játékokról alkottam véleményt, hiszen azok minőségéről az örökségük mindent elmond, hanem a csomag értékeit mértem fel. Minden Street Fighter-rajongó fellélegezhet, a Digital Eclipse-es fiúk és lányok nem nyúltak mellé ezúttal sem, és egy remek retró játékokat tartalmazó gyűjteményt raktak össze.

Hirdetés

Hibátlan felhozatal

Nem kevesebb, mint tizenkét korábbi Street Fighter címet pakoltak bele a játékba a fejlesztők, amelyek közül mindet játszhatjuk offline módban, és négyben akár az internet világában is megmérettethetjük magunkat. Megkaptuk az 1987-es eredeti Street Fightert is, amit valószínűleg kevesen ismernek, és még kevesebben játszottak vele. Találunk még ezenkívül a kollekcióban összesen öt Street Fighter II változatot, az 1991-es hatalmas sikerű első kiadástól egészen az 1994-es Super Street Fighter II Turbóig. Itt meg kell jegyeznem, hogy kicsit feleslegesnek éreztem ennyi verzió szerepeltetését a válogatásban, mert egyszer érdekes kipróbálni az összeset, illetve megnézni, hogy miként fejlődött évről évre ez az egy játék, de végső soron az eredeti és az utolsó kiadások közé ékelt részekre nincs igazán szükség, e kettő is elég jól példázza, milyen nagy utat tett meg a sorozat. Amelyek pedig számomra is újdonsággal tudtak szolgálni, azok a Street Fighter Alpha és Street Fighter III trilógiák. A játékok mindegyikét alaposan kipróbálva meg kell állapítanom, hogy ezek már sokkal könnyebbek, és a mai gamerek számára is élvezetesek, az első két epizódon még érződik "aprót zabáló" játéktermi eredetük.

Ízléses körítés

A fejlesztők hatalmas tisztelettel és szeretettel álltak hozzá a Street Fighter játékokhoz. Elsőként a képernyőmérethez igazított keretek használatán venni ezt észre a különböző epizódoknál. Mivel annak idején még nem 4K-s felbontásra tervezték őket, természetesen nem töltik ki az egész képernyőt (létezik ilyen beállítás, de nem javaslom senkinek), ezért a játék köré régi, árkádos, rajzolt kereteket készítettek, amelyek tökéletesen illenek az egyes részekhez. Filtert is beállíthatunk továbbá, hogy még autentikusabb legyen az élmény. Ezeken túl gondoltak az olyan gamerekre is, akik nem szeretik az idegőrlő nehézséget egy játékban, ezért a menüben állítható az epizódok nehézsége, sokszor a sebessége is, a játékon belüli save funkciónak köszönhetően pedig akár meccs közben is tudunk menteni.

Rengeteg adalék

Persze nemcsak a játékok miatt éri meg beszerezni a 30th Anniversary Collectiont, hanem azért a rengeteg extráért is, ami a játék Museum szekciójában található. Itt végigpörgethetjük évekre bontva, hogy mi történt a Street Fighterrel a nyolcvanas évek közepétől egészen napjainkig. Olyan, ritkán emlegetett infók is megtalálhatók, mint a Street Fighter 2010: The Final Fight kiadásának körülményei vagy éppen a Street Fighter '89 átnevezése Final Fightra.

Rendkívül részletes leírásokat olvashatunk az összes karakterről, akik a csomagban található játékokban szerepelnek. Az általános adatoktól kezdve, mint a születési idő és hely, egészen a teljes háttértörténetig. Ezeken túl pedig még a játékok zenéinek, valamint látványterveknek is jutott hely ebben a gondosan megpakolt múzeumban. Egyértelműen érződik a gyűjteményes kiadáson, hogy rajongók készítették rajongóknak. Bárki, aki az elmúlt harminc évben szerette akár egyetlen tagját is a sorozatnak, most (újra) megtapasztalhatja, milyen volt a '90-es években Street Fighter-fannak lenni.

Street Fighter 30th Anniversary Collection
Harminc évnyi bunyó egy lemezen.
Ami tetszett
  • módosítatlan játékélmény
  • állítható nehézség és mentés
  • online komponensek
  • rengeteg háttérinfó
Ami nem tetszett
  • kicsit sok SF II
  • zavaros menüelrendezés
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)