Hirdetés

Szemmel irányítható eszközök?

|

Az NTT Docomo forradalmi újítást mutatott be.

Hirdetés

Forradalminak nevezhető, bár a technológia már eddig is adott volt: a Sony Ericsson után egy másik gyártó, az NTT Docomo jelentett be mozgásérzékelő szenzorokkal ellátott fülhallgatót. A szintén japán illetőségű cég terméke szemmozgatásra reagál, tehát a felhasználónak lehetősége nyílik szeme segítségével irányítania MP3 lejátszóját, PDA-ját, okostelefonját, vagy bármi más ksézüléket is, ami kompatibilis az NTT gyártmányával.

A szemgolyó mozgáspályáját követi nyomon az eszköz, melyet be is mutattak a CEATEC elnevezésű japán fórumon. A szem mozgásától függően lépnek kapcsolatba a szenzorok az adott készülék akkumulátor-feszültségszintjével, így képes érzékelni azt.

Ebből következik, hogy a technológia lehetővé teszi a szem fel- és lefelé irányuló szemmozgás érzékelésével azt, hogy akár egy MP3 lejátszót, vagy egy mobiltelefont vezérelhessünk, és érhessünk el bizonyos funkciókat. Jó példa rá, hogy a CEATEC bemutatón a tesztelést bemutató NTT-munkatárs jobbról balra-szemmozgással gond nélkül elindította egy mobil MP3 lejátszóját, majd kettő jobbra nézéssel elérte a playlist-en található következő track-et. Viszont, ha óramutató-járáshoz hasonló szemmozgást végzett, hangerőt tudott növelni.

Három éve tartó fejlesztésnek köszönhető a most bemutatott fülhallgató, amely természetesen szintén az NTT Docomo-nak köszönhető. Persze elismerik, hogy a projekt még igencsak kezdeti stádiumban van, lesz még rajta mit finomítani, többek közt a szenzorokon kell alakítani: egyelőre ugyanis nem ismernek fel minden szemmozgás-típust.

Pár héttel ezelőtt a Sony rántotta le a leplet  hasonló termékről: a fülbe helyezésre bekapcsoló fülhallgatókat, mely még azt is summázza, hogy a termék nem a felhasználó zsebében, hanem tényleg a fülében van-e. A lejátszás is akkor startol el, amikor a tulajdonos mind a kettő fülébe behelyzi a kis hangszórókat, viszont ahogy kiveszi, a működés megszakad.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)