Hirdetés

Tényleg összehangolódik az agyunk, ha együtt játszunk valakivel?

|

A kooperatív játékokat vizsgálva tették fel a kérdést a Helsinki Egyetem kutatói.

Hirdetés

Izgalmas és egyedülálló tanulmányon dolgoznak a Helsinki Egyetem kutatói, akiket a Top Gear sorozat egyik epizódja inspirált. A kooperatív játékokat vizsgálva igyekeznek feltárni, hogy mennyire hangolódnak egymásra a partnerek, illetve a kollaborációnak köszönhetően mennyire kerül szinkronba a játékosok agyműködése.

A kísérletet a kutatók a kooperatív versenyjátékokon végezték 42 játékospár részvételével, és érdekes eredményeket kaptak.

Hirdetés

Valtteri Wikström, a Helsinki Egyetem kutatócsoportjának tagja egy interjúban elmondta, hogy a szinkronizáció akkor is képes létrejönni, ha a személyek nem tartózkodnak egy helyen, viszont az eredmények alapján mégis olyan kooperációra képesek az online interakció során, mint ahogy az egy személyes szituációban történne.

A projekt egyik vezetője, Katri Saarikivi hozzátette, hogy amennyiben lehetne a digitális élmények által az empátia alapvető mechanizmusait aktiválni, akkor sikeresebbé válhatnának a szociális kapcsolatok, illetve ez pozitív hatással lenne az online produktivitásra és jóllétre is.

A teljes tanulmány nem könnyű olvasmány, de aki szeretne részletesebben foglalkozni a témával, a kutatás publikációját a ScienceDirect honlapján ingyenesen elérheti.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)