Hirdetés

The Lego Movie 2 Videogame teszt - nem szipiszupi

|

A LEGO-kaland nem csak a mozikban, hanem videojátékos formában is folytatást kapott. De minek?

Hirdetés

Annyi jó folytatás létezik, pláne a Lego videojátékok univerzumában. A Batman nevével fémjelzett epizódokból már három klasszul sikerült darab is készült, és nagyon nehéz helyzetben lennénk, ha választanunk kellene egyet közülük. Sajnos a jópofa The Lego Movie Videogame sorozat öt évvel ezelőtt megjelent első része is csak közepes értékeléseket kapott, a folytatás pedig még azt a szintet sem érte el.

Hirdetés

Batmannel sem jobb

Lego játékokat tesztelni felnőtt fejjel nem túl izgalmas tevékenység, aki egyet kipróbált és végigjátszott, annak ismerős a játékmechanika, sok izgalmat nem tartogat már a tizenikszedik feldolgozás. Szerencsére a tesztelés fáradalmait a most nyolcéves gyermekeim már két éve levették a vállamról, ők általában egy hétvége alatt végigtolják a játékot coopmódban, remekül szórakoznak, és közben megtanulják, milyen előnyökkel jár a csapatmunka. Nekem mindössze annyi a dolgom, hogy időnként rápillantok a képernyőre, segítek nekik az esetleges újdonságok értelmezésében (az utóbbi években sajnos nem sok teendőm akadt ezen a téren), és lefordítom a küldetések angol szövegét. A végigjátszás után aztán tartanak egy komplett élménybeszámolót, ami alapján megírom a cikket, és értékelem a játékot. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy egyre inkább fogy a lelkesedésük, amikor Lego játékot viszek haza, és inkább a régebbi epizódokat veszik elő, ha már nagyon unják a Minecraftot.

Nagy reményekkel álltam neki a The Lego Movie 2 Videogame tesztnek, mert egyrészt emlékeztem, hogy a 2014-ben megjelent első részt milyen lelkesedéssel próbálgatták (ez volt az egyik első Lego játékuk), illetve a moziban pont a hetekben néztük meg a második filmet. Az igazat megvallva, nekem már ez sem jött be annyira, de a gyerekek imádták (főleg az elmaradhatatlan pattogatott kukoricát és a jeges teát), így joggal reméltem, hogy a játékra is rákattannak, és lesz egy nyugodt hétvégém, amikor egy izgalmas könyvből felnézve eldünnyögök néhány bátorító szót, és élvezem a békés kikapcsolódást. Sajnos ebből nem lett semmi, csalódottan kellett tudomásul vennem, hogy a játék nem kötötte le őket tíz percnél tovább egyhuzamban. Így nekem maradt a megtisztelő feladat, hogy nekilássak ledarálni a küldetéseket, de bevallom férfiasan, nálam sem aratott túl nagy sikert a játék, pedig kedvenc szuperhősöm, Batman is szerepelt benne.

Ide nekem a sok világot!

Sajnos azt kell mondanom, hogy a Lego Movie második része az utóbbi öt-tíz év leggyengébb Lego játéka. Már rögtön az elején gyanús volt a dolog, hiszen nyoma sem maradt a régi, megszokott, magas szinten kidolgozott környezetnek. Noha évek óta egyre jobban néztek ki ezek a játékok, most történt egy elég jelentős visszalépés. Unalmas pályák, bosszantó beakadások… még az is előfordult, hogy hibaüzenettel leállt a PS4-es verzió. Utoljára a Lego Worlds keltett ennyire fapados hatást, de abban legalább megvolt annak a varázsa, hogy saját világot építhettünk.

Emmet és Lucy élete békésen telik az új fővárosban, de ahogy az lenni szokott, megjelennek a rossz óriáslegók, és elrabolják a legfontosabb szereplőket, köztük a Sötét lovagot, alias Batmant. A baj ezzel az, hogy ennyi infó alapján fogalmunk sincs, hogy mi az alapfelállás, a sztori megértéséhez látnunk kell a filmet is. Amihez lazán kapcsolódik a cselekmény, és ez általában jó jel szokott lenni, hiszen új, eddig még nem ismert történetet kapunk, de most nagyon nem jött be ez a felállás. Faék egyszerűségű küldetéseket kell megoldanunk ahhoz, hogy aktiváljuk a világokat összekötő teleportkapukat, egy pálya végigvitele nem igazán tart tovább fél óránál. A küldetések rendszerint kimerülnek abban, hogy meg kell szereznünk bizonyos tárgyakat; ezer ilyet megcsináltunk már az elmúlt évtizedben, nem tudtak most sem újat mutatni a fejlesztők. Bizonyos pályák meglehetősen nagyok, jármű nélkül bosszantóan sokat kell kutyagolnunk annak érdekében, hogy elérjünk az elszórtan megtalálható küldetésekhez. A logikai feladványokat túlzottan leegyszerűsítették, látszik, hogy ezzel a résszel megpróbálnak nyitni a hat év alatti korosztály felé.

A korábbi Lego játékok egyik legérdekesebb része az volt, hogy kombinálnunk kellett a különböző karakterek képességeit, és csak így tudtunk továbbjutni a következő pályára. A The Lego Movie 2-ből ez teljesen kimaradt, minden karakter ugyanazokkal az alapképességekkel rendelkezik, a különféle tárgyak jelentik a továbbjutás kulcsát. Az elektromos berendezések áramellátásához generátorokat helyezhetünk üzembe, a tüzeket az öntözőberendezések telepítésével olthatjuk el. Ezeket azonban bármelyik karakterünk képes megcsinálni, így a cooprészekből pont azok az elemek hiányoznak, amelyek a lényeget (csapatmunka) jelentették.

A fő sztoriszál befejezése mellett lehetőségünk lesz egy halom kiegészítő karaktert és dekorációs tárgyat összeszedni. Ezek feloldása nem a hagyományos módon történik, az új részben ládákat kell kinyitnunk, ahonnan fényes, csillogó színekben pompázó loot boxok potyognak. A ládákat a helyi boltban nyittathatjuk ki az eladókkal, innen eshetnek véletlenszerűen a hőn áhított kiegészítők. Ezzel mindössze annyi baj van, hogy a harmadik nyitás után elképesztően unalmas lesz a procedúra, nincs semmi ösztönző erő, ami arra kényszerítene, hogy minél több ilyen ládát felkutassunk. Az utunkba kerülő ládákat ugyan kinyitottuk, de arra már nem vettük a fáradtságot, hogy visszavigyük a loot boxokat a helyi szatócsnak. Meglepetéscsomagokat a boltokban is vehetünk játékpénzért, így aki szeretné összegyűjteni az összes cuki karaktert és tárgyat, annak hosszú heteket kell majd a játékban eltöltenie. A baj az, hogy ennyi tartalom nincs jelen pillanatban. A sztoriküldetéseken kevesebb mint hat óra alatt végig lehet rohanni, ez még bemelegítésnek is kevés. A főellenfelek legyőzése egyáltalán nem jelent kihívást, unalmas fázisharcok csupán, mivel ugyanazt a megoldást kell erőltetnünk többször egymás után; ez a fejlesztőcsapat ennél azért sokkal ötletesebb bossharcokat prezentált nekünk az elmúlt években. A sztori befejezése után lehetőségünk lesz különféle tematikus világok (pl. western) meglátogatására, amelyekben sajnos ismét csak a faék egyszerűségű mellékküldetések és az unalmas gyűjtögetések várnak minket. Lesz később letölthető tartalom is (köztük olyan, amiért fizetnünk kell), de le merem fogadni, hogy nem ez lesz a kiadó legfontosabb bevételi forrása az év hátralévő részében.

A Lego Movie 2 sajnos minden tekintetben elmarad a várakozásoktól, csak a négy évnél fiatalabb korosztálynak jelenthet újdonságot, de nekik is csak akkor, ha előtte egyetlen Lego játékkal sem találkoztak. Ez sajnos egy elpuskázott lehetőség, innentől azonban csak felfelé vezet az út. Valaki küldjön egy vészjelzést Marvel Kapitánynak, és trombitálja össze a megmaradt Bosszúállókat! Itt már csak ők segíthetnek.

The Lego Movie 2 Videogame
Építsünk valami mást.
Ami tetszett
  • Olcsó
  • Vannak fejtörők
  • Menő járművek
Ami nem tetszett
  • Unalmas gyűjtögetés
  • Hosszú töltési idő
  • Technikai bakik
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)