Hirdetés

The Turing Test teszt - Houston nem tudja, hogy baj van

|

Ha logikai és puzzle feladványokat kell megoldanunk egy játékban a Jupiter holdjának bázisán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az különleges. A The Turing Test pedig tényleg az.

Hirdetés

Még mindig késre menő vitáid vannak, mikor az első Holdra szállás szóba kerül? Véleményed szerint az amerikaiak átverték az egész világot egy látványosan berendezett sziklás díszlettel, amelyben szkafanderes asztronauták lassított felvételen szökdécseltek, miközben lent, a földön az emberek örömtáncot jártak az utcákon és éltették fajunkat, hogy mire vitte a kerék feltalálása óta? Szóval mindez kamu volt, és soha semmilyen más planétát nem hódítottunk meg? Akkor kispajtás, van egy kijózanító hírem a számodra: eljutottunk a holdra, csak nem a miénkre.

Szkafanderes Csipkerózsika

Egy kövér csizmahajításnyira szeretett bolygónktól, egészen pontosan a Jupitert holdként kísérő Europára repít minket a The Turing Test, amely elsőre egy szimpla logikai puzzle-játékként illegeti magát. Második ránézésre is az, de közben a kialakuló történet kellemesen izgalmassá és enyhén feszültté teszi. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne átaludni minden kálváriát! Ava, a főszereplő hölgy is ebben a nyugodt létben képzelte el magát, amíg az űrkomp rendszere ki nem kergette hibernált álmából, és közölte vele, hogy van egy kis gond. Megszakadt az összeköttetés a lenti bázissal, ezért jó lenne utánanézni, hogy most mindenki hullarészeg egy hirtelenjében összehorkantott buli után, vagy kellemetlenebb problémák miatt nem tudnak a hívásra válaszolni. Nem éppen édes ébredés ez, fogat mosni sincs idő, fogjuk a hasznos funkciókra képes pisztolyt, és máris megyünk alászállni az ismeretlenbe TOM-mal, a folyton szájaló mesterséges intelligenciával, aki minden mozzanatunkat figyeli, amíg szobáról szobára lépkedünk majd a kiépített támaszponton.

Hogy ne legyen egyszerű, nem csupán holmi kilincsnyitogatással haladhatunk át a helyiségeken, hanem energiakockák és kéklő gömbök pakolgatásával - legalábbis eleinte. Később ehhez még szükség van mozgó platformelemek felhasználására is, hogy eljuttassuk az elektromosságot a zárt ajtókba. Jó elfoglaltság ez a fajta logikai móka, születtek is kiemelkedő címek az elmúlt időszakban a műfajon belül, és szerencsénkre a TTT-t sem fogjuk évekkel később negatív példaként emlegetni.

Mind játékélményben, mind látványban van mibe kapaszkodnia az érzékszerveinknek, mert igaz, hogy ingerszegény, zárt térben ficánkolnak az események, mégis minden a helyén van. Az Unreal Engine 4 grafikus motor rendben teszi a dolgát, az intellektuális feladványok nehézségi szintje pedig hullámzóan tekergeti a fogaskerekeket az agyban. A könnyebb - szinte belebotlunk a megoldásba - típusú kihívások mellett akad bőven olyan szoba is, ahol el fog hangozni az, hogy: "ez bugos, ezt nem lehet megcsinálni." Majd jön a buksivakarás, vér szökik a fejbe, és menetrend szerint csattan a homlokon az izzadt tenyér, hogy: "tényleg!" Mindemellett a négy-öt órás menetidő alatt kellően rááll a szem és a kattogó gógyi a szakaszos nehézségekre, ezért örültem volna, ha a fejlesztők bátrabban megrázzák a szívatásfát, és olyan elemeket is beleolvasztanak, amelyektől igazán tépjük a hajunkat. De mikor éppen fárasztóvá válna az ajtók nyitogatása, jön az a bizonyos csavar.

Jupiter Európája

Ha ismerősen hangzik az alkotás címét adó Turing-teszt, akkor az nem a véletlen műve. Ez az 1950-ben felvetett koncepció azt vizsgálja, hogy egy gép képes-e a neki feltett kérdésekre úgy válaszolni, hogy elhiteti bárkivel: ő maga is ember. Ez felettébb érdekes, főleg, ha ilyen név alatt fut egy játék, mert egyből sok kérdőjel görbül a kíváncsiskodók fejében, amit rögtön találgatásokkal és tippelgetésekkel szeretnének kiegyenesíteni. Mielőtt viszont leírnék egy ingatag spoilert, inkább azt javaslom, ugorjatok fejest ebbe a sci-fi környezetbe, jól fogtok szórakozni a The Turing Testtel

The Turing Test
Akkor lesz igazán izgalmas, ha a vécére is így kell majd bejutnunk.
Ami tetszett
  • Jól behelyezett csavaros történet
  • Tekervényes logikai feladványok...
Ami nem tetszett
  • ...melyek lehettek volna hajtépősebbek is
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)