Hirdetés

Tisztázzunk három dolgot a The Last of Us Part II kapcsán

|

Sokakat félrevittek a szivárgások, és elkezdtek olyan dolgok miatt hisztériázni, amik valójában nem is úgy vannak, ahogy gondolják. A lehető leginkább spoilermentesen igyekszünk helyretenni pár dolgot.

Hirdetés

Hetek, lassan hónapok óta megy az okoskodás a fórumokon és a hírek, videók alatti hozzászólásokban, hogy a The Last of Us Part II így szar, úgy szar, mert erőlteti a liberálisok nézeteit, a Naughty Dog is behódolt, elpuhult, a videojátékokon keresztül akar agyat mosni - csakhogy azok, akik ezt erőszakosan hangsúlyozzák, biztos, hogy nem játszottak a játékkal. Olvastak valamit, amin felhúzták magukat, hirtelen átvették valaki más véleményét kellő tájékozódás nélkül, és elkezdték azt harsogni, olykor pusztán azért, mert az LMBTQ+ közösségben életük megrontóit látják.

Függetlenül attól, hogy ki mit gondol erről a kérdésről, gyakran esik az ember abba a hibába, hogy a mikroközössége és az általa kialakított információbuborék alapján vetít magának képet egy adott film vagy játék kapcsán is. Márpedig a vélemény csak akkor ér valamit, ha legalább tényeken alapul, és most nem arról van szó, hogy mi a helyes és mi a nem (mert ez egyéni felfogás kérdése), hanem hogy egyáltalán tényleg létezik-e az adott probléma, ami mostanában oly sokakat foglalkoztatott ezen játék kapcsán. Ettől még lehet, hogy a történet nem fog tetszeni, de azért pár dolgot - a lehető legkevesebb spoilerrel - tisztázzunk most, hogy ennek fényében kicsit higgadtabban értékelhessük az alkotást, vagy eleve ti is így dönthessétek el, hogy meg akarjátok-e venni a játékot.

Hirdetés

Az a The Last of Us Part II legfontosabb eleme, hogy Ellie leszbikus?

Nyilván nem, röhejes ezt gondolni. A játékban vannak meleg és heteroszexuális karakterek is (utóbbiból persze több), meg olyanok is, akik nemi identitása nem kerül előtérbe, mivel csak ott esik erről szó, ahol ez tényleg fontos a sztori szempontjából. Ellie szexualitása már a The Last of Us: Left Behind DLC-jében is előkerült, és akinek az ottani csók elrontotta az élményt, itt is húzni fogja a száját, de aki túllép ezen, egy olyan sztorit kap, amiben 20 órán keresztül még nagyon sok minden más történik; például brutális gyilkosságok, meg hetero szexjelenet.

Tényleg egy homofób szekta a főellenség?

Nem. Seattle-ben két frakció áll egymással szemben, a WLF (vagy magyar fordításban FRK) nevű katonai szervezet, valamint a Szerafiták szektája, és mi Ellie-ként mind a kettővel összetűzésbe kerülünk. Nem azért gyilkolásznak, mert homofóbok, bár az igaz, hogy szigorúak a szabályaik, és elítélik azt is, ha valaki például nem úgy hordja a haját, ahogy azt az általuk követett tanítások megkövetelik. Megölnek mindenkit, aki nem hódol be nekik, de a másság nem elsődleges tényező náluk; ilyen szempontból nem rosszabbak, mint bármely fundamentalista szekta.

Tényleg van transz karakter a játékban?

Van, de nem az izmos csaj (Abby) az. Ő csak izmos, valóban maszkulin a testalkata, és nagyon jól megindokolják (többször), hogy miért gyúrta ki magát ennyire. A másik, ténylegesen transz karakter transzneműsége előkerül, de ezt is nagyon okosan, mellékesen szőtték bele a történetbe, egy valós, ősrégi probléma kapcsán jelenik meg; a kirekesztés nem csak az LMBTQ+ emberek problémája, könnyen átköthetnénk akár a bullyingra is vele. 

Szóval erről ennyit; a The Last of Us Part II egy közel tökéletes játék, remekül csavart, részletesen kidolgozott sztorival, élvezetes lopakodós játékmenettel, túlélőhorror elemekkel, és olyan látvánnyal, amihez hasonlót csak a Naughty Dogtól láttunk. Akinek az, hogy nem csak hetero fehér karakterek vannak benne, teljesen megöli az élményt, ne játsszon vele, keressen valami mást; aki meg túllendül ezen, élete egyik legjobb játékát fogja megismerni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)