Hirdetés

Tiszteletem! 2009 04 12

|

Ez a vasárnap sok szempontból speciális - Húsvét vasárnap, rákendroll szülinap, űrhajózás napja... szóval nem semmi nap ez!

Hirdetés

A mai nap sokmindenről nevezetes - elsőként arról, hogy tegnap volt a költészet napja, remélem mindenki sok verset olvasott, ha nem, most még lehet pótolni! Másrészt ez a nap épp Húsvét vasárnapja, a feltámadás napja - a Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe - s ne feledjük, holnap Húsvét hétfő, tessék családozni kicsit! Ezzel azonban még nincs vége: április 12-e a rock and roll születésnapja!!!!!!!!!!! S ezenkívül még az űrhajózás napja is - azért ritkaság, hogy egy napra ennyi minden essen. Természetesen boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli, mai névnapjaink Gyula, Baldvin, Csaba, Csanád, Csobád, Konstantin, Némó, Oxána, Sába, Sebő, Száva, Szavanna, Szépa, Szépe, Szilárd, Zenina, Zénó - ne szégyelljük Gulius kollegánkat felköszönteni ma, hadd örüljön! A Nap hat óra egy perckor kel, míg tizenkilenc óra huszonkilenc perckor nyugszik... és csodás nap várható!

1204 - A IV. keresztes hadjárat során elfoglalták Konstantinápolyt, megalakult a konstantinápolyi latin császárság.
1394 - A budai országgyűlés adót rendelt el a török elleni védelemre
1606 - Nagy-Britannia ma is ismert zászlaja, az Union Flag ettől a naptól kezdve hivatalos állami jelkép.
1670 - Tokajt kezdték ostromolni a felső-magyarországi felkelők
1817 - Elhunyt Charles Messier francia csillagász. 1774-ben adta ki az először a mélyég-objektumokat összefoglaló katalógusát, a Messier-katalógust, amelyet később többször kiegészített. Az ebben szereplő 110 objektum esetében többnyire a mai napig az ő jelöléseit használják a csillagászok; amely egy M betűből és egy sorszámból áll (például M42 = Orion-köd)
1861 - Kitört az amerikai polgárháború, Fort Sumter erődjét vették tűz alá a szürke egyenruhások Charlestonban, Dél-Karolinában.
1934 - A világ leggyorsabb felszíni szélsebességét mérték ezen a napon. A Mount Washingtonon a szél 231 mérföld/óra (371 km/h) sebességet ért el.
1935 - Először repült a Bristol Blenheim könnyű-bombázó.
1937 - Sir Frank Whittle először tesztelt földi körülmények között repülőgépre szánt sugárhajtóművet Rugby városa mellett, Angliában.
1945 - Befejeződtek a világháború harcai Magyarországon. A front Magyarország területét a Birodalmi Védőállás mögé esett települések április 11-i (Magyarbük és Szentimretelep), illetve 12-i elestével (a Pinkamindszenthez tartozó Kapuy és Dénes-major) hagyta el.
1945 - Néhány héttel a második világháború európai befejezése előtt Georgia szövetségi államban, Warm Springs üdülőhelyen agyvérzésben meghalt Franklin Delano Roosevelt, az USA 32. (demokrata) elnöke. Utóda az addigi alelnök, Harry S. Truman lett.
1954 - A rock and roll születésnapja, annak emlékére, hogy New Yorkban Bill Haley rögzítette Rock Around The Clock című lemezét.
1961 - Jurij Gagarint kilőtték az űrbe. A Vosztok-1 űrhajó 89,1 perc alatt kerülte meg a Földet, 181327 km sugarú, nyújtott ellipszis-pályán
1963 - A szovjet K-33-as atomtengeralattjáró összeütközött egy finn kereskedelmi hajóval Dánia partjainál.
1981 - Felszállt az első űrrepülőgép - visszatérő, többszöri felszállásra alkalmas űrjármű (Space Shuttle) - startját eredetileg április 10-re tervezték, de egy számítógépes rendellenesség miatt le kellett állítani a visszaszámlálást. Így két nappal később emelkedett a magasba a floridai Cape Canaveralról a Columbia.
1992 - Franciaországban megnyílt az Euro Disneyland.
1994 - Canter & Siegel elindította az első kereskedelmi mennyíségű Usenetes Spamet.
2003 - Magyarországon népszavazást tartottak az EU-csatlakozás ügyében

Születések:

1933 - Montserrat Caballé spanyol szoprán operaénekesnő.
1940 - Herbie Hancock amerikai zongorista, szintetizátoros és zeneszerző.
1946 - Ed O'Neill amerikai színész alias Al Bundy (A csontember;Ford Fairlane kalandjai; Kutyám, Jerry Lee; Egy rém rendes család)
1947 - Boros Lajos zenei szerkesztő, műsorvezető.
1947 - Tom Clancy, amerikai író
1950 - Flavio Briatore olasz üzletember és F1 csapatvezető.
1956 - Andy Garcia (eredeti nevén: Andres Arturo García-Menendez), kubai származású amerikai színész (A keresztapa 3, Leszámolás Denverben).
1971 - Shannen Doherty amerikai színésznő (Beverly Hills 90210; Bűbájos boszorkák; Jay és Néma Bob visszavág).
1979 - Jennifer Morrison, amerikai színésznő.

Nem is kérdés, mik lesznek a mai klipek -a Rock'n'roll születésnapján magát az első r'n'r dalt hallgathatjuk meg :

És mi is köszöntsük egy másik dallal a rákenroll-t, Maga Ronnie James Dio énekli nekünk, hogy Long Live Rock'n Roll, azaz sokáig éljen a rákenroll!! (s a doboknál a Rainbow zenekar színeiben Cozy Powell!)

Természetesen magyar előadók is megemlékeztek a rákenrollról, akinek megvan hallgassa meg például a P. Mobil Sokáig éljen a Rákendroll című dalát - a YouTube sajnos nem rendelkezett vele.
Monserrat Caballé legismertebb "könnyű" dala a Freddie Mercuryval előadott Barcelona - ennek ellenére most egy másik világhírű énekes ikonnal ad elő egy legendás dalt - Monserrat Caballé/Bruce Dickinson - Bohemian Rhapsody

S persze mint mindig, ilyenkor is meg kell jegyezni, hogy igenis, Freddie hiányzol! S ha már így keverjük ma a stílusokat, akkor természetesen szerepelnie kell az über-fantasztikus Herbie Hancocknak is. Három elképesztő jazz-művésszel (Wayne Shorter, Stanley Clarke, Omar Hakim) együtt játszották a Footprints című dalt 1991-ben a Montreauxban megrendezett jazz fesztiválon. Figyelem, minőségi jazz, nem könnyű hallgatnivaló!

Úgyis tudom, hogy ma szép vasárnap lesz, így csak azt kívánom, hogy szebb legyen, mint amire számítotok és holnapra jó locsolkodást kívánok mindenkinek (bármelyik végén is lesztek a kölninek)!

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)