Hirdetés

Tiszteletem! 2010.02.14.

|

Elindult a téli-olimpia egy fantasztikus megnyitóünnepséggel, és Svájcé az első győztes.

Hirdetés

A mai nap elég nevezetes, ma van ugyanis Bálint-nap, Szent Bálint, a szerelmesek védőszentjének ünnepe („Valentin-nap", a szerelmesek ünnepe). A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást. Magyarországon csupán egy évtizede kezdték el széles körben ünnepelni, bár a magyarországi svábok körében hagyományosan népszerű. Amerikában és Angliában szinte kizárólag a fiatalok ünnepe, amikor kisebb ajándékokkal (például virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást. emellett a mai nap az epilepsziával élők napja. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997. február 14-re hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját. Azért került e nap Szent Bálint napjára, mert ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is. A világnap lehetőséget nyújt a betegséggel és gyógyítással kapcsolatos szélesebb körű tájékoztatásra és az epilepsziával élőkkel való kézfogására. Mondom tovább - a mai nap Szent Cirill és Szent Metód, Európa védőszentjei ünnepe a katolikus egyházban. s ha picit messzebb nézünk, akkor Bulgáriában Szent Trifon ünnepe (Trifon Zarezan, azaz „Szőlőmetsző Trifon", a szőlőművesek védőszentje után). S amennyiben ez még nem elég, úgy elárulom, hogy ma van a kínai újév. Jó kis nap, mi? Boldog szültésnapot kívánunk azoknak, akik ma ünneplik. mai névnapjaink Bálint, Valentin + Brúnó, Jozefa, Jozefin, Jozefina, Kirill, Konor, Konrád, Kurt, Kürt, Metód. A Nap ma tíz perccel hét óra előtt kel és hat perccel öt óra után nyugszik. Meteorológiai előrejelzés vasárnapra: Nyugat felől - északkelet kivételével - több helyen felszakadozik a felhőzet; vasárnap az ország nagyobb részén több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elsősorban északkeleten várható havazás, kezdetben még eső, havas eső is. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon és északkeleten erős, időnként viharos lesz, amely hófúvást okoz. Vasárnapra már mérséklődik a légmozgás. Hajnalban délnyugaton néhol zúzmarás köd képződik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet keleten -1, -5, a Dunántúlon -5, -10 fok között alakul, de délnyugaton a szélvédett, tartósan derült részeken -10 fok alá hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire -1, +3 fok között valószínű.

Még egy gondolat - áttételesen a mai napnak köszönhetjük a PC-t is... mert ha Thomas Watson nem alapítja meg az IBM-et 1924-ben, akkor ki tudja, mi lett volna...

Mai jó éjt Lightunk dobogósai:
3. hely:Command and Conquer: Tiberian Sun - Kiegészítővel INGYEN LETÖLTHETŐ!
2. hely:Bad Company 2 - Modding? Nincs. Talán, ha fizetsz!
1. hely:Alan Wake - Meghalt a PC-s verzió

Lássuk, mi minden történt a világban február 14-én:

270 - Valentin püspök halálának évfordulója. A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást.
1009 - Iratok először emlegetik Litvániát: a quedlinburgi apátság évkönyvében található az első utalás.
1458 - A Duna jegén megválaszott Mátyás király meglepő határozottsággal megkezdte kormányzását.
1638 - Jakusics György veszprémi püspök Pozsonyban megkoronázta Mária Anna bajor hercegnőt magyar királynévá.
1779 - A bennszülöttekkel való vitában közvetítőként fellépő James Cook ötvenéves felfedezőt és világutazót megölték Kealakekua közelében, Hawaii szigetén.
1831 - Pesten megkezdődött a Magyar Tudós Társaság - mai Magyar Tudományos Akadémia - első nagygyűlése.
1831 - Meghalt Henry Maudslay, a gőzgép egyik továbbfejlesztője
1876 - Alexander Graham Bell szabadalmat kért a telefonra. Ugyanaznap kért szabadalmat Elisha Gray is, amely botrány mind a mai napig tisztázatlan - Sokan Gray-t tartják a telefon igazi feltalálójának, a közhiedelmeben Bell neve forog feltalálóként.
1881 - Törvény hozta létre az egységes csendőrséget.
1893 - Az USA annektálta Hawaiit.
1912 - Groton, Connecticut állam - vízre bocsátották az első diesel meghajtású tengeralattjárót.
1924 - Thomas Watson megalapította az IBM Corporation-t.
1945 - A szövetséges légierők német városok elleni szőnyegbombázásának kezdete (1942. III. 28/29.) óta végrehajtott egyik legsúlyosabb bombatámadásukkal Drezda városát a február 13-áról 14-ére virradó éjszaka a földdel tették egyenlővé. A tüzes pokolban legalább 60 000 ember lelte halálát. De 245 000 áldozatig terjedő becslésekkel is találkoztunk már.
1946 - Bejelentették az első általános célú számítógépet, az ENIAC-ot.
1961 - Felfedezték a 103-as rendszámú kémiai elemet, a Lawrenciumot - először szintetizálták a University of California tudósai.
1989 - Működni kezdett az első műholdas telefon szolgáltatás.
1989 - A Khomeini ajatollah által vezetett papi tanács halálos ítéletet („fatvát") mondott ki Salman Rushdie iráni íróra, a „Sátáni versek" szerzőjére, az iszlám vallás megsértése miatt.
1989 - Föld körüli pályára került a GPS (Global Positioning System) műholdrendszer első darabja.
1990 - A Voyager 1 űrszonda fényképet készített az egész naprendszerről.
1991 - Nemzetközi csúcstalálkozót tartottak Visegrádon.
2000 - A NEAR Shoemaker űrhajó körpályára állt a 433 Eros aszteroida körül - az első űrhajó, amely aszteroida körül keringett.
2002 - Meghalt Hidegkúti Nándor labdarúgó és edző, a legendás Aranycsapat tagja.
2003 - Elpusztult Dolly, a birka, a világ első hivatalosan klónozott emlőse.
2006 - Rekordösszegért, 2 928 000 dollárért talált gazdára Edward Steichen "The Pond-Moonlight" című piktorialista fényképe, mely duplája az addigi rekordösszegnek.

Mai születésnaposaink:

1368 - Nürnbergben megszületett Zsigmond magyar király (egyidejűleg német és cseh király, német-római császár), akinek uralkodása legvégén tört ki a Budai Nagy Antal vezette parasztfelkelés.
1807 - Batthyány Lajos gróf, Magyarország első miniszterelnöke.
1838 - Margaret Knight amerikai feltalálónő, akit a női Thomas Edison-ként is emlegetnek.
1880 - Lux Kálmán építész, restaurátor, aki részt vett Vajdahunyad várának restaurálásában és az ő tervei szerint épült a lillafüredi Palota Szálló.
1886 - Papp Simon geológus, a magyar kőolajbányászat megteremtője.
1913 - Jimmy Hoffa (eredeti néven: James Riddle Hoffa) az amerikai történelem legnagyobb munkás vezére, aki 1975-ben nyomtalanul eltűnt.
1932 - Csermák József olimpiai bajnok kalapácsvető, aki 45 alkalommal szerepelt a magyar atlétaválogatottban.
1936 - Sztankay István színész (Bors).
1936 - Kézdi György színész (Csajok, A napfény íze).
1944 - Alan (William) Parker angol filmrendező. (Madárka, Evita, Promenád a gyönyörbe, Angyalszív)
1949 - Vágó István televíziós műsorvezető
1972 - Rob Thomas amerikai énekes
1980 - Michelle Ye hongkongi színésznő
1981 - Erin Torpey amerikai színésznő
1985 - Karima Adebibe angol modell és színésznő.
1986 - Tiffany Thornton amerikai színésznő
1988 - Katie Boland kanadai színésznő

A mai napon meglehetősen kevés zenész ünnepli születésnapját, egyedül Rob Thomas került be a mai napos előadóként. Dalának címe Someday:

Lássuk tehát kik születtek szombaton - elsőként Peter Gabriel, a Genesis egykori énekese - egy régi Genesis dal következik most, a címe, The Knife (amely azért is aktuális, mert a régi Genesis tagja, Steve Hackett pénteken ünnepelte a születésnapját):

Érdekes, az Annihilator két tagja is (Jeff Waters, Dave Padden) szombaton ünnepelte születésnapját, így jöjjön egy éles stílusválás - Annihilator: King of the Kill:

Egykor nagyon nagy sikereket aratott a The Monkees - egyik tagjuk (Peter Tork) is szombaton ünnepli születésnapját, örökzöld daluk címe, amely a Shrekben is nagy siker volt: The Believer

Peter Hook, a Joy Division basszerosa is szombaton ünnepelt, tiszteletére ismét egy erős stílusváltás, és érkezik a She's Lost Control a Joy Divisiontól:

Mai utolsó zenei vendégünk a My Dying Bride lesz, Hamish gGlencross, a csapat gitárosa is szombaton ünnepelte születésnapját - daluk címe The Cry of Mankind:

Legyen szép vasárnapotok!

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)