Hirdetés

'Tiszteletem!

|

Szinte rohannak a napok, ismét vasárnap van. Méghozzá egy olyan nap, amely tele volt érdekességekkel. Készen álltok?

Hirdetés

Kedves Mindenki! Először is legyen nagyon szép vasárnapotok, a nap 06:38-kor minden bizonnyal felkelt és szinte 100%, hogy 16:15-kor le is nyugszik. Amennyiben nem, úgy mindenki szerezzen gyorsan egy űrhajót, mert akkor nagy baj van :) Aki a Holdhoz kalibrálja magát, annak 14:03-kor felkelő Holdat és 01:44-es Holdnyugvást tudunk igérni. Ezektől igen eltérő időpontok esetén lásd előző, a Napra vonatkozó instrukcióinkat!  Boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki pont ma ünnepli, emellett Tivadar, Bozsidár, Bozsó, Bozsóka, Fedor, Nátán, Nátánael, Nátániel, Oresztész, Teodor, Tihamér, Ugocsa, Ugron nevű olvasóinknak pedig nagyon boldog névnapot kívánunk. Jöjjön tehát az összeállítás, milyen érdekességek történtek a múltban ezen a napon:

1330 - Megkezdődött a Posadai csata, melyben Károly Róbert magyar király serege vereséget szenvedett Basarab havasalföldi vajda seregétől.
1456 - A Hunyadi-párt vezetője, Hunyadi László a nándorfehérvári várba csalta és meggyilkoltatta ellenfelét, Cillei Ulrik főkapitányt.
1620 - Partot ért Cape Cod, Massachusetts partjainál a zarándokokat szállító hajó, a Mayflower.
1799 - Bonaparte Napoleon államcsínyt hajtott végre, megdöntve a Direktórium uralmát. Másnap katonáival szétkergette az ötszázak tanácsát, és mint első konzul ő lett Franciaország tényleges diktátora.
1861 - A University Collegeben, a Torontói Egyetemen lezajlott az első dokumentált kanadai futballmérközés - ez a sport meglehetősen hasonlít az amerikai futballra.
1887 - Az Egyesült Államok minden jogot megszerzett Pearl Harbor, Hawaii birtoklásához.
1891 - Üzembe helyezték az Esztergom - Almásfüzitő vasútvonalat
1921 - Albert Einstein Fizikai Nobel-díjat kapott a fotóelektrikus effektekkel végzett munkája miatt.
1923 - Adolf Hitler, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezetője sikertelen puccskísérletet (ez a hírhedt sörpuccs, avagy sörházi puccs) hajtott végre Münchenben, Adolf Hitlert és több társát letartóztatták.
1940 - Barcelonában bemutatták Joaquín Rodrigo híres zeneművét a Concierto de Aranjuez-t, amelyet mind a mai napig nagyon sokan és sokféleképpen feldolgoztak.
1941 - Budapesten is bevezették az új forgalmi rendet, a jobb oldali közlekedést, azaz a balkormányos gépjárműveket (vidéken ez már 1941.július 6.óta érvényben volt).
1944 - Ezen a napon hunyt el Radnóti Miklós, a fasiszták fogságába esett költő.
1963 - Japán tragikus napja: A Miike szénbányában egy robbanás 458 embert megölt, 839-en kerültek kórházba szén-monoxid mérgezéssel. Ugyanezen a napon hármas vonatbaleset is történt Yokohamában, amelynek több, mint 160 halottja volt.
1965 - A "nagy áramszünet" Észak-Amerikában, 7 állam és Kanada egy része, Quebec és Ontario áram nélkül maradt. (megközelítőleg 30 millió embert, és 80 ezer négyzetmérföldes területet érintett az áramszünet).
1966 - Először találkozott John Lennon Yoko Onóval a londoni West Enden, az Indica Galleryban.
1967 - Megjelent a mai napig létező híres zenekultúrális lap, a Rolling Stone. A magazin első számának címoldalán John Lennon fotója szerepelt.
1979 - A "Téves Szalag" incidens - egy emberi hiba következtében az Egyesült Államok hadereje atomháborús riasztást kapott.
1985 - Gary Kaszparov, orosz sakkozó 22 évesen sakkvilágbajnok lett.
1989 - Megkezdődött a berlini fal lebontása, amelyet az NDK kormánya építtetett Nyugat-Berlin köré.
1993 - A boszniai Mostar városában az 1566-ban épített, a világörökség részét képező "Stari most",az Öreg-híd több napos bombázás után összeomlott.  2004 július 23-án avatták újra az újáépített hidat.
1994 - Felfedezték a darmstadtium nevű kémiai elemet.

Születések

1818 - Ivan Szergejevics Turgenyev orosz író, költő (Apák és fiúk)
1929 - Kertész Imre Irodalmi Nobel-díjas, Kossuth-díjas magyar író, műfordító
1933 - Popper Péter magyar pszichológus
1934 - Carl Sagan amerikai csillagász, ismeretterjesztő
1941 - Tom Fogerty amerikai énekes, zeneszerző (Creedence Clearwater Revival)
1948 - Luiz Felipe Scolari brazil labdarúgó edző
1974 - Alessandro Del Piero olasz labdarúgó

Mai videóink szinte adtákmagukat, először, tisztán időrendben következzék a Concierto de Aranjuez második, leghíresebb része, a zseniális gitáros, Paco de Lucia előadásában.

Akik a teljes zeneművet meg szeretnék hallgatni, azoknak itt található 3 link, amelyen Paco de Lucia segítségével végig lehet hallgatni a halhatatlan darabot (figyelem a 2. tétel ugyanaz, ami külön videóként is szerepelt az elöbb).

1. tétel

2. tétel

3. tétel

Sajnos már nincs köztünk Tom Fogerty, azonban zenekarával, a Creedence Clearwater Revival nevű csapattal rengeteg örökzöldet alkotott. Ezek közül választottam talán az egyik leghíresebbet, amely arról szól, hogy Láttál Te már Valaha Esőt?

 

 

S végül, de nem utolsó sorban sajnos szintén nincs velünk a Rolling Stone magazin első címlapjának birtokosa, a zseniális zeneszerző-énekes John Lennon. Legszebb dalával emlékezünk rá...

 

 
Legyen nagyon szép a vasárnapotok!

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)