Hirdetés

Turok előzetes

|

A Föld egykori és mostani urai összecsapnak. Ti kire fogadnátok?

Hirdetés

A dinoszauruszok azóta töltik el csodálattal az emberiséget, mióta felfedezték az első maradványokat. E csodálat odáig vezetett, hogy újra és újra elképzeltük, milyen lenne, ha még mindig élnének és közöttünk járnának. A szórakoztatóipar könyvek, képregények, filmek és játékok formájában válaszolt, s ezek egyben mind megegyeztek: az emberek élete vértől csöpögő karmok és fogak fergetegébe veszett.

 

Koprodukció


A Turok révén, a Nintendo 64 első sikeres FPS-ét piacra dobó Akklaim csődje után a Disney tenyerelt rá a játéksorozat jogaira, s teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy befektetésére rá lehessen aggatni a rentábilis jelzőt. A franchise feltámasztására tett kísérlet terhe a szakmában még kezdőnek számító, kanadai Propaganda Games vállain nyugszik. Habár ez a csapat első projektje, a tagjai többnyire az EA Canada korábbi munkatársai közül kerülnek ki, s a Turok játékokat korábban fejlesztő Iguana néhány tagja is az ő soraikat erősíti. A pc-s port minőségéért a kiadóként is ténykedő Aspyr felel. Az ember társas lény, ezt a kiadó is tudja, s ennek megfelelően többjátékos mókára is számíthatunk, mely a Threewave munkásságát dicséri.

 

Az elitalakulat


A teljes megújulás jegyében búcsút inthetünk a korábbi hősnek, a Tal'Set nevű amerikai őslakosnak, aki a játék címét is képező Turok becenévvel megbélyegezve több alkalommal is megmentette a világot. Az új, Joseph Turok névre hallgató hősünk, egy roppant morcos, sokszor lobbanékony zsoldos problémáktól terhelt életét éli. A legendás Roland Kane értő kezei alatt vált belőle a híres-hírhedt Farkas Falka egyik legkeményebb tagja. A hadsereg elit kommandója nem egyszer lépte át a morális és törvényes határokat tevékenykedése során, mígnem egy napon olyasmi történt, ami arra késztette hősünket, hogy a katonai törvényszéket is kockáztatva dezertáljon. Joseph Turok annak rendje, s módja szerint megfosztatott rangjától, s úgy kirúgták, hogy a lába sem érte a földet. Ezen a ponton véget is érne történetünk, s a játék sem születhetne meg, ha a vezérkar nem hívná vissza, s venné újfent állományba a zsoldost. Történt ugyanis, hogy a Farkas Falka vezérét, Kane-t időközben háborús bűnösnek nyilvánították, s egy kommandó élén (Whiskey Company) Turok-nak kellene őt letartóztatnia.
Azt persze elfelejtették közölni a csapattal, hogy Kane a Mendel-Gruman Corporation félkatonai szervezetének parancsnoka, s egy egész hadsereg felett rendelkezik. Az akció nem egészen úgy indul, ahogy a nagykönyvben meg van írva, hiszen a légelhárítás játszi könnyedséggel söpri le az égről űrhajónkat, s a tervezett landolásból kaotikus kapkodással körített kényszerleszállás lesz. Hogy még kilátástalanabb legyen a helyzet, a kommandó egyik fele az ütközetben elhunyt, a másik az ütközetben eltűnt katonák folyton bővülő listáját gyarapítja. Társainktól elszakadva, egyedül, fegyvertelenül, elveszve és elhagyatva vágunk neki az ismeretlen bolygónak, s hirtelen el sem tudjuk dönteni, hogy Kane csapataitól, vagy a világ flórájától és faunájától tartsunk jobban.
Apropó társak! Még ha elsőre hihetetlennek is tűnik, a Propaganda Games fejlesztői nem kényszerítenek minket örökös magányra, hiszen idővel összeáll a nagy csapat, s akkor már nemcsak a magunk, hanem társaink irhája miatt is aggódhatunk. Természetesen csak tréfáltam, hiszen az M.I. vezérelte cimborák képesek lesznek megvédeni önmagukat, s azt sem nézik tátott szájjal, ha minket kóstolgat valaki vagy valami. Ne gondolja senki, hogy a srácok felbukkanásától a Rainbow Six irányába tolódik a játékmenet, csupán arról van szó, hogy így kissé színesebb és változatosabb lesz a játék.
A csapat túlélő tagjai nem a játéktörténelem legszofisztikáltabb alakjai, de ezt nem is várja el senki. Akad egy kissé ingatag vezéregyéniség (Logan), aki első adandó alkalommal átveszi a parancsnokságot. Van itt hallgatag és mindig az utolsó pillanatban felbukkanó mesterlövész (Reese), s gáncsnélküli „lovag" (Cowboy), aki mindet megtesz a csapat tagjai közt gyakorta felbukkanó ellentétek elsimítása érdekében. Végül, de nem utolsósorban pedig szintén e különítményt erősíti a társaság izomembere (Slade), aki hősünket teszi felelőssé testvére haláláért.

 

A főnix szárnyalása


Az élővilágról még kevés szó esett, így itt az ideje, hogy pótoljam ezt a mulasztásomat. Mint az sejthető volt, az Unreal Engine 3 ebben a környezetben is megállja a helyét. A sűrű, szinte érezhetően fülledt rengetegek, az elefántfűvel borított tisztások, a vulkanikus hegyvidék, az éteri megvilágításban tündöklő barlangok egy olyan világot tárnak elénk, amely sokban hasonlít Földünk ember előtti korszakára.
A komoly szívóhatást kifejteni képes atmoszférára az teszi fel a koronát, amikor megpillantjuk a helyi fauna első képviselőit. Igaz, a King Kong filmet idéző, óriási méretre nőtt rovarok csodálat helyett inkább heveny undort válthatnak ki, s tovább növelik a fóbiások nem elhanyagolható méretű táborát, ám a világ esszenciáját adó dinoszauruszok feltűnése esetén már előfordulhat, hogy egyesek a padlón látják viszont legközelebb állukat.
Az ősgyíkok úgy viselkednek, ahogyan azt elvárnánk tőlük. A békésebb, növényevő példányok ránk se hederítenek, amíg szándékosan fel nem piszkáljuk őket. Egy rohamozó Triceratops, vagy egy, a farkával csapkodó Stegosaurus kellemetlen meglepetést okozhat. A ragadozókkal különösen óvatosan kell bánni. Egyrészt a kisebb raptorok ritkán járnak egyedül, s egy falka játszi könnyedséggel kerekedik felül a magányos játékoson, másrészt a nagy testű ragadozók (T-Rex, Allosaurus stb.) apró szúnyogcsípésnek érzik a golyók becsapódását. Érdemes tehát a természet farkastörvényeit kihasználva egymásnak, vagy az ellenséges katonáknak uszítani az éhes hüllőket. A mozgásra, illetve fény- és hőhatásokra fokozottan érzékeny ragadozók számára egy-egy jól irányzott fáklya felér a vályúhoz szólító gonggal. Az sem kevésbé fifikás megoldás, ha egy őrjárat vagy helyőrség közelében fészkelő dinoszaurusz tojásait biztonságos távolságból változtatjuk tengeri sünné pontos és nesztelen íjunk segítségével. A mama ilyenkor a szerencsétlen katonákon vezeti le dühét.
Fél éven belül (konzolos barátaink számára korábban) kiderül, hogy az új Turok hamvaiból feltámadt Pterodactylusként szárnyal-e a virtuális égbolton, vagy úgy zuhan alá, akár egy repülni próbáló Brontosaurus.



Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)