Hirdetés

Új generáció - OUYA kontra GameStick

|

A Kickstarter erejét mutatja, hogy idén két közösségi finanszírozással életre keltett játékkonzol is forgalomba kerül. Összeszedtünk mindent, amit érdemes tudni róluk.

Hirdetés

Az Android platform sokkal nagyobbá nőtte ki magát, mint valaha gondoltuk volna. Mobil operációs rendszerként ismerkedtünk meg vele, de nyílt forráskódú voltának és a kreatív fejlesztők ötleteinek köszönhetően most két olyan játékkonzol is beszáll a versenybe, melyeken a kis zöld robottal fémjelzett operációs rendszer fut. Az OUYA és a GameStick sok közös tulajdonsággal bír, de vajon melyik nyerheti el jobban a játékosok tetszését? Egyáltalán képesek lesznek versenyképesek maradni a nagy konzolokkal szemben? 

Kocka kockáknak

2012. július tizedikén egy felettébb érdekes kezdeményezés bukkant fel a Kickstarter katalógusában: három szakmabeli veterán, név szerint Julie Uhrman, Ed Fries és Yves Behar összeállt, hogy valami olyat alkossanak, amire még soha nem volt példa a videojáték-történelemben. Hozzájuk később többen is csatlakoztak, hiszen eleinte valószínűleg maguk sem gondolták, hogy az OUYA projekt keretében az eredetileg szükséges összeg (950000 dollár) több mint kilencszerese fog összegyűlni. 

 

Az OUYA a lehető legnyitottabb konzol. Készítői csalódtak a jelenlegi játékipari helyzetben. Egyre több tehetséges, egykor a három fő platfomra gyártó fejlesztő fordult az okostelefonokra és táblagépekre történő játékfejlesztés felé, ugyanis azt a szabadságot, amire kreativitásuk maximális tükrözésére szükségük van, csak ilyen formában kaphatják meg. Az Xbox 360, a PlayStation 3, sőt, még a PC esetében is túl sok az olyan tényező, ami a fejlesztők bevételeit nem, a játékosok kiadásait viszont növeli, melynek következtében csak az igazán kiváló alkotások lehetnek maradéktalanul sikeresek.


Teljes mértékben a fejlesztőkön múlik, milyen árcímkével látják el termékeiket, az OUYA üzemeltetőinek csupán egy kikötése van: a játékoknak valamilyen formában kipróbálhatónak kell lenniük. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy minden játékból elérhető lesz egy demó, de ha az néhány fejlesztőnek jobban fekszik, a free-to-play modellt is alkalmazhatják. Ennek következtében az ár megszabásánál nem kell figyelembe venni a kiadó bérét, a dobozos kiadások elkészítésének költségét, stb. A játékosok teljes értékű alkalmazásokat kapnak a PS3-as és Xbox 360-as játékok árának töredékéért.

Jogosan merül fel a kérdés: az OUYA képes lesz látványos játékokat megjeleníteni? Hiszen mégiscsak egy TV-re köthető konzolról van szó. Aggodalomra semmi ok: a kis doboz belsejében egy négymagos Tegra 3 processzor muzsikál, amit 1 GB LPDDR2 RAM segít. Az eszköz 8 GB beépített memóriát tartalmaz, HDMI-n keresztül pedig 1080p-s felbontással köthetjük HDTV-nkre. Az elengedhetetlen 802.11 b/g/n-es WiFi, a 4.0-ás Bluetooth LE és az Ethernet port sem maradt ki természetesen. Ezek legalábbis az alap, hivatalosan a gyártótól forgalomba kerülő eszköz specifikációi: a készítők arra bátorítanak mindenkit, hogy ne legyenek restek felturbózni, hozzátenni a saját ötleteiket. Szeretettel várják a kiegészítők megjelenését is, amivel többszörösére lesz növelhető az élmény.

 

A kontroller felépítése szintén nem meglepő: az OUYA kontrollere kicsit olyan, mintha a PlayStation 4 DualShock 4-e és az Xbox 360 kontrollere töltött volna együtt egy felejthetetlen estét. Utóbbihoz hasonlóan helyezkedik el rajta a két analóg és a D-Pad, illetve a négy előlapi gomb. Hátul szintén találunk négy gombot, de ami igazán érdekes, az a leginkább a fejlesztőknek szánt, a mobilos játékok portolásához ajánlott érintőfelület. Ezt már jóval a PlayStation 4 bemutatása előtt bejelentették, de nem valószínű, hogy a Sony innen vette volna az ötletet.

 

Megjelenésekor Android 4.0 fog futni rajta, amit anélkül lehet majd rootolni, hogy azzal bármilyen törvényt megsértenénk. Ez visszaüthet, hiszen a kalózok nem is lehetnének kényelmesebb helyzetben. Ugyanakkor ha beválik, és a játékok - és maga a konzol - alacsony ára miatt az illegális letöltések száma alacsony lesz, a nagyok is példát vehetnek majd róla. Nem csak játékokat, de alkalmazásokat is támogatni fog; az egyik legelső applikáció a Twitch, ami magával a konzollal érkezik, és segítségével élőben streamelhetjük játékmenetünket.

Többek között azért is várjuk a júniusban (a Kickstarter támogatók számára március végén) érkező, egy kontrollerrel együtt mindössze 99 dolláros OUYA megjelenését, mert olyan fejlesztők adták támogatásukat, akik már letettek valamit az asztalra. A Robert Bowling vezette Robotoki a Human Element nevű exkluzív játékkal jelentkezik, de a Square Enix és a Double Fine is bejelentette, hogy érdeklődnek iránta. Jelenleg több mint ötszáz játékot jelentettek be rá, de a lista folyamatosan bővül, úgyhogy egy pillanatig sem kell attól félni, hogy ha azonnal megvásároljuk a konzolt, nem lesz mivel játszanunk.

Mondd, hova dugjam?

Szintén androidos, de más célt képvisel a GameStick, ami a világ legkisebb hordozható konzolja címre pályázik. Gyártási költsége is jóval kisebb: a kitalálóknak ,,csupán” 100000 dollárra volt szüksége ahhoz, hogy a koncepció valósággá váljon. A január másodikán indult projekt finanszírozása majdnem pontosan egy hónappal ezelőtt ért véget, és hatszor annyi bevételt hozott, mint várták volna. Számos változtatás után megvan a végleges dizájn: akkora, mint egy átlagos pendrive, és külön helye van a kontrollerben, ami könnyedén elfér a zsebünkben.

Specifikációi nagyjából hasonlóak az OUYA-éhoz. A processzor egy kétmagos Amlogic 8726-MXS, ami 1,5 GHz-es órajelen üzemel. 1 GB DDR3-as memória és 8 GB NAND Flash került bele, ami a Micro SD kártyahelyen keresztül további 32 GB-tal bővíthető. A pendrive-szerű alapgép HDMI-n keresztül csatlakoztatható a TV-hez, a vezeték nélküli technológiákból pedig szintén a legmodernebbek kerültek bele. Android Jelly Beant futtat, a nyitottság és a fejlesztés egyszerűsége itt is elsődleges szempont. 

A kontroller az átlagosnál valamivel egyszerűbb: míg az előlapi gombok és analógok a megszokottak maradtak, hátul csak két gomb található a szokásos négy helyett. Ennek hátránya, hogy azon OUYA-ra fejlesztett játékok, amik négy hátsó gombra vannak optimalizálva, nem lesznek maradéktalanul használhatóak - fordítva ugyanakkor semmi gond nincs, tehát a GameStickes alkalmazások minden bizonnyal OUYA-n is használhatóak lesznek. A GameStick egyszerre négy kontrollert támogat, amennyiben ezt a fejlesztők is kihasználják, számos co-op játék megjelenésére lehet számítani. Ha nem szeretnénk túl sok pénzt irányítóeszközökre áldozni, használhatjuk Androidos vagy iOS-es készülékeinket is - az élmény természetesen nem lesz tökéletes.

Opcionális kiegészítőként vásárolható hozzá egy dokk is, ami amellett, hogy vezeték nélkül tölti a kontrollert, számos porttal is fel van szerelve. Használata esetén ehhez kell csatlakoztatni a GameSticket, a TV-re pedig egy HDMI kábellel lehet rácuppantani. Ez minimális szinten megy a hordozhatóság rovására, de cserébe rengeteg hasznos funkciót kapunk. Az SD kártyahely legfeljebb 64 GB-os kártyát képes befogadni, így összesen 104 GB szabad helyhez juthatunk, ami több mint 1000, körülbelül 100 MB-os méretű játék tárolására használható. Ha nem lennénk a vezeték nélküli technológiák hívei, az Ethernet portot használva csatlakozhatunk az internetre, a 3 USB port pedig amellett, hogy a kontrollerek töltésénél hasznos, számos perifériát támogat: a fejlesztők ígérete szerint csatlakoztathatunk mikrofont, kamerát, mozgásfelismerő eszközöket, táncszőnyeget, vagy egeret és billentyűzetet is.

Ami a játékokat illeti, a GameStick feltalálói több mint 250 fejleszővel dolgoznak együtt, köztük olyanokkal, mint a Disney, a Madfinger, vagy a Hutch. Leginkább ma is elérhető androidos játékokkal fogunk tudni játszani, amiket természetesen a kontrollerhez optimalizálnak. Megjelenése 2013 áprilisában várható, ára mindössze 79 dollár lesz.


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)