Hirdetés

Újabb szexuális zaklatási per indult az Activision Blizzard ellen

|

A jelek szerint nem értünk még az Activision Blizzard ellen indult panaszáradat végére.

Hirdetés

Az Activision Blizzard tavaly óta válságüzemmódban dolgozik, amikor is a DFEH, Kalifornia állam foglalkoztatási és lakhatási jogokért felelős hatósága, pert indított a vállalatnál tapasztalt rendszeres szexuális zaklatások, valamint a nőkkel és a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció miatt.

Az eljárást még messze nem zárták le, ám a cég hivatalos álláspontja az, hogy a botrány kitörése óta mindent sikerült az elvárható mederbe terelni. A jelek szerint azonban a múlt bűnei még mindig kísértenek, mivel most egy újabb per indult az Activision Blizzard, s annak egy korábbi menedzsere, Miguel Vega ellen.

A névtelen, s ezért csak az ilyenkor szokásos "Jane Doe" néven hivatkozott alperes Los Angelesben citálja bíróság elé a játékipari mamutot, amiért az említett dolgozó hosszú ideig zavartalanul zaklathatta őt.

"Az Activision Blizzard elmulasztotta megfékezni a szexista és zaklató magatartást, ami felbátorította Miguel Vega menedzsert, hogy bántalmazza, lekicsinyelje és sértegesse Ms. Jane Doe-t azzal, hogy megjegyzéseket tett neki az orális szexről, a maszturbációról és az orgazmusról, megfenyegette az állása elvételével, ha nem egyezik bele a szexbe, gúnyolódott a mellein, és megjegyzéseket tett más női alkalmazottak vonzerejére. Vega úr többször megfenyegette azzal is, hogy nyilvánosságra hoz egy kompromittáló fényképet Ms. Jane Doeról."

A kereset több esetet is felidéz, amelyek a fenti állításokat hivatottak bizonyítani. A leírás alapján egy 2017-es irodai bulin például Vega egy félreeső helyre kísérte a sértettet, és megkérdezte, hogy hajlandó lenne-e orális szexben részesíteni, ha csak úgy "előkapná neki".

Hirdetés

Más alkalmakkal pedig, amikor a felperes az alacsony fizetése miatt panaszkodott, a menedzser a saját ágyékára mutatott, azzal a felkiáltással, hogy "tudod, mit kell tenned".

Miguel Vega. Forrás: LinkedIn
Miguel Vega. Forrás: LinkedIn

Az ezekhez hasonló epizódokban bővelkedő történethez tartozik, hogy a nő és Vega már korábbról, 2009-2010 környékéről ismerték egymást, s a felperes később a menedzser közreműködésével került a vállalathoz. A két személy egy ideig "barátságban" állt egymással, melynek során Ms. Jane Doe kompromittáló fotókat küldött magáról. A felperes állítása szerint viszont a bizalmi kapcsolat megszakadt, mikor a nő 2011-ben megismerte a majdani férjét, a közös munka pedig csak 2016-ban kezdődött el.

Vega viselkedése miatt már a következő évben, 2017-ben panasszal élt a HR-osztályon, ám a cég "nem tett semmit", a menedzser pedig még tavaly augusztusban, hetekkel a DFEH-per által generált botrány kirobbanása után is azzal fenyegette, hogy nyilvánosságra hozza az említett fényképeket, ha a nő ismét beszélni kezd. A felperes végül nem ijedt meg, az Activision pedig időközben érzékenyebbé vált, így 2021. szeptember 1-jével elbocsátotta Vegát.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Jane Doe most a menedzser és a vállalat teljes körű esküdtszéki felelősségre vonását kéri, végső soron kártérítéssel, az elmaradt jövedelmei, valamint a jogi és orvosi költségei megtérítésével. Az ügyet kommentálva az Activision szóvivője, Rich George a következő nyilatkozatot adta a Kotakunak:

"Minden munkavállalói aggályt komolyan veszünk. Amikor a felperes jelezte az aggályait, azonnali vizsgálatot indítottunk, és 10 napon belül felmondtunk Vega úrnak. Nem toleráljuk az ilyen helytelen viselkedést."

A per a létező legrosszabbkor jött az ActiBlizz számára, hiszen mindössze két hétre vagyunk a cég legfontosabb játéka, a Call of Duty legújabb epizódjának rajtjától, miközben a versenyhatóságokkal is megy a birkózás, hogy engedélyezzék a vállalat Microsoft általi felvásárlását.  

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)