Hirdetés

Uncharted: Legacy of Thieves Collection teszt - a gyönyörű még szebb lett, és csak egy kicsit kevesebb

|

Továbbra is lenyűgöző a két legfrissebb Uncharted játék, de akkor éri meg igazán ez a csomag, ha először bújnál Nathan vagy Chloe bőrébe.

Hirdetés

Idén ötödik éve már, hogy megjelent a máig utolsó Uncharted játék, a The Lost Legacy, és hatodik születésnapját ünnepli majd az Uncharted 4: A Thief's End, de ha bármelyikben elmélyülünk, annyira lenyűgöző látvány fogad minket, amilyet még a PS4-generáció végén megjelent újdonságok közül is csak egy-két Sony-exkluzív tudott nyújtani. Igaz a PlayStation 4-es változatok nem pörögnek 60 fps-sel, és a felbontás sem kúszik fel 4K-ig, de a Naughty Dog pont úgy mozgatott, finomítgatott mindent, hogy a végeredmény a lehetőségekhez mérten szinte kifogástalan legyen. 

A következő hetekben minden bizonnyal egész sokan fogják majd érdeklődve keresni az Uncharted játékokat, hiszen február elején érkezik a film, amire várhatóan már pusztán Tom Holland miatt is milliók váltanak jegyet, akár a játékok ismerete nélkül is. (A színész legújabb filmje, a Pókember: Nincs hazaút most épp a hatodik a globális mozis bevételi listán, úgyhogy páran ismerik a nevét.) Okkal időzítette az Uncharted: Legacy of Thieves Collection PlayStation 5-ös megjelenését épp ez elé a Sony, és így némileg az is érthetőbb, miért nem egy ingyenes frissítés formájában turbózta fel a játékokat, holott más címekkel ezt megtette korábban.

Hirdetés

Te vagy a legjobb dolog, a Nathan

A Days Gone például egy patchnek köszönhetően gyönyörűen fut PS5-ön 60 fps-sel, dinamikus 4K-s felbontásban, és a God of Wart is úgy hozták szintre, hogy azért a játékosoknak egyetlen forintot sem kellett fizetni. Más játékoknál, például a Ghost of Tsushimánál és a Death Strandingnél az elvárható technikai újítások, finomítások mellé tartalmakat is adtak bőséggel, előbbi esetében egy új sziget és további bővítmények, utóbbinál új módok és funkciók jöttek - kiérdemelték a Director's Cut elnevezést, és okkal választott más nevet ennek a csomagnak a Sony.

Az Uncharted: Legacy of Thieves Collectionért ugyanis mindenkinek fizetnie kell: aki megvásárolta akár az Uncharted 4-et, akár a The Lost Legacyt, vagy a mindkettőt tartalmazó Digital Bundle-t (és nem ingyen húzta be, ez is fontos), 3000 Ft-ért frissíthet. Ez egyáltalán nem nagy összeg, főleg úgy, hogy aki csak az egyik játékkal rendelkezik, megkapja mellé a másikat is ezért az árért. Azok, akik PlayStation Plus előfizetőként szerezték meg az Uncharted 4-et, vagy lemezes változattal rendelkeznek, de lemezmeghajtó nélküli konzolon játszanának, kénytelenek teljes árat, 16.990 Ft-ot fizetni, ami még mindig egész baráti két kiválóan összerakott játékért cserébe.

Mert hát az nem változott, hogy az Uncharted 4 minden idők egyik leggyönyörűbb, legizgalmasabb játéka, lenyűgöző színészi alakítással, 25 órás sztori móddal, a The Lost Legacy meg egy kedvelhető, bár nem kimondottan emlékezetes mellékszál, ami ha nagy meglepetéseket nem is mutat fel, legalább pár érdekes karaktert igen. Sajnos az egyébként szintén remek többjátékos módokról le kell mondanunk, valószínűleg nem tartották elegen életben ahhoz, hogy a Sony úgy lássa, megéri vele foglalkozni - vagy, ami még jobb lenne, készül egy önálló, ingyenes multis spin-off, és nem csak a The Last of Us univerzumában eshetünk majd egymásnak. De erről egyelőre csak álmodunk.

Könnyű széllel Sully az égen

Remek döntés volt, hogy a Naughty Dog nem adta ki a kezéből a portokat (bár van néhány stúdió a Sonynál, melyekre bátran rábízhatta volna), mivel mindkét játék kifogástalanul fut. Ezúttal három megjelenítési opció közül választhatunk: a felbontást előnyben részesítők játszhatnak natív 4K-ban, 30 fps-sel, azok, akik a magasabb képfrissítési sebességre esküsznek, válthatnak 60 fps-re, mely esetben 1440p-ről skálázza a rendszer a képet: 4K TV-knél 4K-ra, 1080p-s kijelzőknél pedig lefelé, cserébe jobb élsimítást garantálva.

Bekerült továbbá egy Performance+ mód is, aminél a felbontás 1080p-s marad, viszont akár 120 fps is elérhető a 120 Hz-es tévéken. Akármelyiket is válasszuk, pontosan azt kapjuk, amit a játék papíron ígér, de valójában a 60 és 120 fps az igazi érték, ezektől, mint az bizonyára többeteknek nem új információ, lényegesen folytonosabbak lesznek a játékok.

Emellett a szokásos, PS5-ös újítások érkeztek, amik elengedhetetlen kellékei minden, a platformra megjelenő remasternek (vagy optimalizáló patchnek): villámgyors betöltés az SSD-nek köszönhetően, immerzív hanghatások, ha megfelelő fülhallgatóval vagy 3D Audiót támogató tévén játszunk, precíz, az események mindegyikére megfelelően reagáló haptikus visszajelzés, illetve megfeszülő ravaszok a DualSense-zel. Ezeken nincs mit boncolgatni; a fejlesztők ügyesen építették be az új funkciókat, tényleg szélsebesen dolgozik a rendszer, valóban jó a hangzás, és a kontroller nyöszörgéseiért is hálásak vagyunk.

Jó fejség lett volna a Sonytól, ha ingyen adja a frissítést, de mivel a továbbiakban minden, PlayStation 4-re és PlayStation 5-re egyaránt megjelenő játék upgrade-eléséért 3000 Ft-ot fognak kérni (a Horizon Forbidden West után, ott ugyanis még sikerült elérni, hogy ne így legyen), igazából nem meglepő, hogy már ennél is így döntöttek. Végül is tényleg, láthatóan dolgozott vele a Naughty Dog, és a minőség-ellenőrzési csapat sem engedett át hibákat, megérdemlik a bónuszt.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A legjobb az lenne, ha az Uncharted: The Nathan Drake Collection tagjai is kapnának még egy kis szeretetet, sőt, megjelennének PC-re is, de azok már két generációval korábbi játékok, biztosan sokkal nehezebb lenne felhozni őket, megfeleltetni jelen korunk elvárásainak. Marad hát a két legújabb epizód, amikben öröm volt ismét elmélyülni, és akkor is csak ajánlani tudjuk őket, ha az első hárommal még nem játszottatok. Kíváncsian várjuk, a PC-s változat mennyire lesz stabil, de a God of War után már emiatt sem aggódunk.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection
Nem tudok azzal vitatkozni, hogy az újításokat elég lett volna patch formájában kiadni, de a csomag ára nem magas két kiváló játékért.
Ami tetszett
  • továbbra is két kiemelkedő sztorit játszhatunk végig
  • 60 fps mellett is gyönyörű, és még simábban is fut
  • a szokásos PS5-ös újítások dobnak az élményen
Ami nem tetszett
  • a multi azért hiányzik
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)