Hirdetés

Netsemlegesség botrány - a UPC közleményben tagad

|

A UPC közleményben mondta el, szerintük mi okozta az elég nagy felháborodást kiváltó hibákat a szolgáltatásukban, illetve elutasították, hogy a netsemlegesség elleni fellépésről lenne szó.

Hirdetés

Várható volt, hogy a nagy felháborodást kiváltó hibák kapcsán közleményt ad ki a UPC és a Liberty Global, ami ugyan megérkezett, de teljesen nem tisztázta a helyzetet. Ebben azt erősítik meg, amire korábban egy Facebookos kommentben is utaltak, avagy hogy nem szándékosan vált nehézkessé az RTL Klub és az MTVA bizonyos netes tartalmainak elérése az előfizetőik számára.

A közlemény szerint egy "átkonfigurálás" történt, aminek kapcsán a korábbitól eltérő tranzitútvonalon - ami magyarázná azt is, hogy miért csökkent a BIX-en keresztül folyó adatforgalmuk - szerették volna kicserélni a kérdéses adatokat, viszont a partnereik (köztük az Externet) „feltételezhetően" nem álltak át ezekre az útvonalakra.

Azt pedig egyenesen elutasították, hogy a netsemlegesség ellen lennének: „A UPC Magyarország Kft. és anyavállalata, a Liberty Global számára továbbra is alapvető érték a netsemlegesség, ezért meglepetéssel fogadták és egyben visszautasítják a sajtóban megjelent azon értesüléseket, amelyek bármilyen internetes tartalom blokkolását vagy háttérbe szorítását feltételezték" - áll a közleményben.

A probléma ott van, hogy az Externet eközben merőben mást állít: Katona Ádám, a cég marketing igazgatója az Indexnek korábban azt nyilatkozta, hogy a UPC oldaláról egy üzleti döntés okozta a lassulást, majd miután ismét látogathatóvá váltak a problémás oldalak, elmondása szerint a korábbi útvonalon, tehát a BIX-en keresztül indult újra az adatfolyam. Hogy ezt milyen megállapodásnak, vagy kommunikációnak köszönhetjük, nem derült ki.

A UPC csak annyit írt, a cég „soron kívül megtette azokat a technikai intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a népszerű tévécsatornák weboldalainak elérését a megszokott módon", ezentúl pedig az Externetes Katonától sem tudtunk meg többet, ő nem kommentálta, minek köszönhető, hogy helyreálltak a dolgok. Így tehát egyelőre visszaállt a normál működés, de azt azért nem tudtuk meg egészen tisztán, hogy mi okozta az egész kalamajkát (sőt, valószínűleg nem is fogjuk).

Sovány vigasz, de legalább annyi hasznunk származik a dologból, hogy a figyelem középpontjába kerültek az internet szempontjából fontos kérdések, mint az infrastruktúra fejlesztése, a netsemlegesség, és persze a szolgáltatóválasztás szabadsága - vagy inkább annak hiánya, sok körzetben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)