Hirdetés

Miért tilt le a UPC bizonyos oldalakat?

|

Rengetegen jelezték bizonyos oldalak használhatatlanságát a UPC internet-előfizetői közül, főleg élő streamek kapcsán. Hiba vagy üzleti okok állnak a háttérben?

Hirdetés

Mostanra talán elcsendesedtek Amerikában a tavaly élénk vitát kiváltó netsemlegesség körüli viták, viszont nem kizárt, hogy ezúttal itthon kezdődik el a sávszélesség körüli huzavona. Úgy tűnik ugyanis, hogy a UPC - vagy inkább a cég tulajdonosa, a Liberty Global - a nagy adatforgalmat generáló szolgáltatásoktól elzárt ügyfelekből akar üzleti előnyt kovácsolni.

Egymás után ütik fel a fejüket a beszámolók azoktól a felhasználóktól, akik a UPC hálózatáról nem érik el a magyar RTL Klub, és a közmédia élő streamjeit. Míg korábban az UPC azt válaszolta egy a szolgáltató Facebook-oldalán panaszkodó előfizetőnek, hogy a probléma mögött egy hiba áll, amit igyekszenek elhárítani, újabban egy fórumon felmerült elmélet ennél sokkal népszerűbb. A Magyar Unix Portál, a hup.hu fórumain jelent meg a hozzászólás, ami szerint a Liberty Global akaratából alakult ki a mostani helyzet.

Az aláírás szerint Angeli János árulta el a felhasználóknak, miért nem érik el a streameket, aki az Internetszolgáltatók Tanácsának dolgozik, ez a szervezet üzemelteti a Budapest Internet Exchange-et (BIX). Ennek az a célja, hogy a magyar piacon is jelenlévő internetszolgáltatók egymás között ingyen (egy kedvezményes tagsági díj ellenében) cseréljenek adatokat, brutális sebességgel. Ennek híján a szolgáltatók között kicserélt adatokat külföldre kell utaztatni, ahol van lehetőség az adatcserére - ami nyilván sokkal lassabb.

Angeli szerint a UPC eddig az anyacégen keresztül csatlakozott a BIX-hez, de a statisztikák szerint "a Liberty Global 2015 április 1-én kb 0:30 körül lekapcsolta a BIX-es forgalom kicserélést az ExterNet-tel", aki az RTL internetszolgáltatója. Angeli szerint a BIX rendszerében nincs hiba, ahogy az RTL is erről tájékoztatott mindenkit a Facebookon. A UPC-t egyébként nem kötelezi semmi arra, hogy használja a BIX-et, így nem kizárt, hogy az egész kalamajka azt jelenti, a saját bőrünkön vagyunk kénytelenek megtapasztalni, hogyan akarnák kihasználni a szolgáltatók, ha nincs törvényileg biztosítva a netsemlegesség. Azért még korai lenne nagyon felháborodni, várjuk meg, hogy mi történik az ügyben, a média már felkapta a sztorit, tehát szinte biztos, hogy lesz folytatása.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)