Hirdetés

UPC vs. Externet - ez áll az internetbotrány hátterében

|

Bár eddig nem nyilvánosan, de komoly viták folytak a netsemlegességből következő problémákról a hazai internetszolgáltatók között is. Ahogy a világ nagy részén, itthon sem sikerült igazi megoldásra jutni, ennek köszönhető a UPC közfelháborodást okozó lépése, ami előtérbe hozta az ügyet.

Hirdetés

Azt már eddig is sejteni lehetett, hogy a UPC-vel kapcsolatos problémák - bár az RTL Klub oldalai és az MTVA videói ismét elérhetőek a szolgáltatónál - valamilyen módon a netsemlegességhez kapcsolódnak, arról eddig nem volt pontos információnk, mi is lehetett az utolsó csepp a pohárban, ami miatt ilyen drasztikus lépésre szánta el magát a szolgáltató tulajdonosa, a Liberty Global.

Most azonban a hvg.hu egy a helyzetet közelebbről ismerő forrásra hivatkozva azt írja, a UPC-nél azért orroltak meg az RTL Klub tartalmait is hostoló Externetre, mert sok más kisebb szolgáltatóval együtt nem volt hajlandó beszállni a magyarországi hálózat fejlesztéseinek költségeibe, annak ellenére, hogy hatalmas adatforgalmat generál. A probléma gyökere, hogy a szolgáltatók az egész világon úgy építették fel az internet-előfizetési modelljeiket, hogy az ügyfelek a rendelkezésükre álló sávszélesség lapján, és nem az adatforgalom alapján fizetnek.

Ez sokáig nem is volt nagy gond, azonban az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak azok a szolgáltatások, amik komoly adatforgalmat generálnak; például a film és zenestreamelős, vagy a fájlok megosztását és tárolását lehetővé tévő oldalak és programok. A problémát itthon az is tovább bonyolítja, hogy a felhasználók öt százaléka generálja az adatforgalom jelentős hányadát, akár a többiek által használt mennyiség százszorosát. És hogy az ügyfelek élete se legyen egyszerű, rengeteg hely van, ahol nincs igazán lehetőség másik szolgáltatóhoz szerződni, ha az illető elégedetlen.

A nagy szolgáltatók a világon mindenhol szembesülnek ezzel a problémakörrel, és több különböző módszert is kitaláltak a veszteségeik csökkentésére. Vannak, akik a tartalomgyártóktól kérnének pénzt, de ez ellen például a sorozatokat és filmeket streamelő Netflix úgy tiltakozik, hogy egy folyamatosan frissülő listát tesz közzé, amin elolvashatjuk, melyik országban melyik hálózaton kapja meg átlagosan a legnagyobb sávszélességet a szolgáltatás, így a velük kesztyűs kézzel bánó cégek felé tereli a vásárlókat.

Egy amerikai internetszolgáltató, a Comcast például korábban korlátozta a peer-to-peer kapcsolatot folytató programoknak (köztük a torrentklienseknek) jutó sávszélességet, de felmerült az az ötlet is, hogy IP-cím alapján szabályozzák a nagyfogyasztókat. Így találták ki azt a modellt is, hogy a mostani értelemben vett korlátlan internetcsomagokért felárat kell majd fizetni, egyébként például a YouTube-ot csak lassabban nézhetnénk. Sőt, a Deutsche Telekom azt szeretné, ha a felhasználók mobilinternethez hasonlóan az adatforgalom után fizetnének.

Az Egyesült Államokban úgy tűnik, az FCC döntése nyomán megmaradhat a netsemlegesség, de a hazai helyzet egyelőre bizonytalan, köszönhetően az európai szabályozás körüli élénk vitáknak. A feszültségek pedig kezdenek megmutatkozni, és biztosak lehetünk benne, hogy nem csak a UPC és az Externet fújnak egymásra. A mostani helyzet a közfelháborodás hatására megoldódni látszik, a UPC és a Liberty Global további szándékairól pedig valószínűleg a még a délután folyamán közleményükből következtethetünk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)