Hirdetés

Utánajártunk, digitálisan vagy dobozosan lesznek-e olcsóbbak a PlayStation 5 és Xbox Series X játékok

|

Az új generáció egyik legfontosabb kérdése, hogy szükség van-e még a lemezmeghajtóra, vagy bátran tolódhatunk a digitális vásárlás felé - a válasz nem egyszerű.

Hirdetés

Hónapok óta barátkozunk azzal a gondolattal, hogy az új generáció régóta esedékes áremelést is hoz. A játékok egyre bonyolultabbak lettek, egyre nagyobb csapatok dolgoznak rajtuk, nagy szakértelmet igényelnek, és sorra váltak drágábbá az évek során, amit a játékárak nem követtek le. Már a PC-s címekkel sem járunk jobban, mint a tőlünk nyugatabbra élő játékosok, a hazai forgalmazók sem tudták elkerülni, hogy közelebb vigyék a PC-s árakat a konzolosokhoz.

Az európai árakhoz képest eddig valamivel olcsóbban, 70 euró helyett 21-22 ezer forintért vásárolgathatunk, viszont a jó világ a következő hetekben véget ér: 25 ezer forint lehet a minimum, de lesznek játékok, amik alapváltozatáért 30 ezer forintot kell adnunk, a speciális kiadásokért pedig még ennél is többet. A szezon legfontosabb játékait elővéve megnéztük, mi a helyzet most a digitális és dobozos értékesítés viszonylatában itthon, és valóban eljött-e az idő, hogy búcsút intsünk a lemezeknek.

Hirdetés

Tényleg 30 ezer forintot kell fizetnünk a PlayStation 5 játékokért?

Az egész világ meghökkent, amikor a Sony bejelentette, hogy számos saját kiadású játékáért még a vártnál is többet fog kérni: Európában 79,99 euró lett az ajánlott fogyasztói ár a Demon's Souls, a Destruction AllStars és a Marvel's Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition esetében, Magyarországon pedig 29.990 Ft. Jim Ryan, a PlayStation ügyvezetője szerint nyilvánvaló, hogy a SIE játékai meg is érnek ennyit, és ezzel a kijelentéssel az elmúlt évek felhozatalát nézve nem tudunk vitatkozni.

A bolti árak látszólag ezt a direktívát követik. Az Árukereső listája alapján 1-2 bolttól eltekintve mindenkinél 29.990 Ft-ba kerül a Demon's Souls és a Miles Morales Ultimate kiadása is, a Sackboy A Big Adventure pedig 26.990 Ft, de akik ennél olcsóbban adják, azok is csak legfeljebb 2000 Ft-ot tudnak engedni.

Ugyanakkor érdekes, hogy a PlayStation Store olcsóbb: mindkét játék mindössze 27.490 Ft, a Sackboy pedig 23.990 Ft, így 2500-3000 Ft-ot spórolhatunk példányonként. Itt tehát a digitális értékesítéssel járunk jobban.

Mi a helyzet az Xbox Series X és Series S esetében?

Az a különös szituáció állt elő, hogy az Xboxnak nem nagyon lesz újdonsága a startkor, saját kiadású játékai közül egyedül a Gears Tactics az, ami most debütál konzolokon. Ez a boltokból 21.999 Ft-ért lesz elvihető, és aki megveszi, One-on és Series konzolokon egyaránt játszhat vele. Ez utóbbi a digitális változatra is igaz, ellenben a Microsoft Store-ban 23.490 Ft-ba kerül, tehát itt a dobozos verzió éri meg inkább. (Leginkább meg az Xbox Game Pass Ultimate, amiben emellett egy rakás másik játék van még, és csak 4190 Ft havonta).

A Series konzoloknál egyébként az extra erő is a lemezmeghajtós kiadás (tehát a Series X) mellett szólhat, a PlayStation 5-tel ellentétben itt van eltérés a blu-ray-támogatás hiányán túl.

Hogy állunk a multiplatform játékokkal?

A külsős játékok esetében egy kicsit más a helyzet, de itt az is befolyásolja az árakat, hogy ingyenesen frissíthetnek-e a korábbi generációs változat vásárlói. A Cyberpunk 2077-hez csak jövőre jön az új konzolok minden képességét kihasználó frissítés, de valószínűleg sokan beszerzik ezt már idén, és a visszafelé kompatibilitást kihasználva a lehető legjobb minőségben élvezik majd új masináikon. A PlayStation 4-es változat 20.990 Ft, az Xbox One-os 21.990 Ft digitálisan, a dobozos kiadás esetében pedig nagy a szórás, de a legtöbb, megbízható üzlet 19.890 Ft-ig tudott lemenni, és az sem elhanyagolható tény, hogy olyan extrák járnak a játék mellé, mint Night City térképe, egy világkompendium, képeslapok, matricák, és számos digitális tartalom. Újabb pont a kézzelfogható kiadásnak.

A Call of Duty: Black Ops Cold War esete különleges, ezt ugyanis nem lehet majd ingyen frissíteni az újabb változatra. Aki PS4-en és PS5-ön, vagy Xbox One-on és Xbox Series X|S-en is akar vele játszani, vagy csak utóbbin szeretne hozzáférni, annak a Cross-Gen Bundle-re lesz szüksége, melynek a Sony platformjain két ára van: 23.990 Ft az olcsóbb, 25.690 Ft a drágább, de a Store megújult felülete nem írja, mi a különbség a két változat között azon túl, hogy az egyiknél a PS4 logója, a másiknál a PS5-é szerepel. A zöldeknél egyszerűbb a helyzet, ott 23.990 Ft az egyetlen Cross-Gen kiadás.

Dobozosan külön lesz minden példány (a One-os fut Series X-en, de nem használja ki a konzol minden erejét), a PS5-ös és Xbox Series X-es 23.899 Ft-ért megy a legtöbb helyen, tehát itt nagyjából mindegy, milyen útvonalon vásárolunk

Van olyan játék is, amire szinte minden bolt más árat mond, de még így is mindenképp a bolti példányokkal járunk jobban. Az Assassin's Creed: Valhalla digitálisan 24.900 Ft-tól indul, PS5-ön 90 Ft-tal drágább, míg a PS5-ös dobozos kiadás ára 20.890 Ft-tól 23.999 Ft-ig terjed, az Xbox One/Series X-esé pedig 18.490 Ft-tól 21.500 Ft-ig.

Ugyanakkor nem mondhatjuk ki, hogy mindenképp mindent dobozosan kell venni, mert platformonként és kiadónként eltér az árszabás, illetve azzal is érdemes számolni, hogy sok játékot már 1-2 hónappal a megjelenés után leáraznak az online boltok. A legfontosabb, hogy vásárlás előtt alaposan nézzetek körül, és ennek megfelelően hozzatok okos döntést - lehet, hogy mégsem kell egyelőre tartani a videojátékboltok kihullásától, és aki jobban szereti a polcait megtölteni konzolos játékokkal, még jó darabig megteheti ezt. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)