Hirdetés

Witcher történelem 7. - ez történik a Vaják: A tó úrnője kötetben

|

A regényfolyam utolsó része, amelyben lezárul egy hosszú, fájdalommal és szenvedéssel terhes utazás, de vajon beteljesülnek-e a jövendölések.

Hirdetés

A sorozat korábbi részei:

Witcher történelem 1. - ez történik a Vaják: Az utolsó kívánság kötetben

Witcher történelem 2. - ez történik a Vaják: A Végzet Kardja kötetben

Witcher történelem 3. - ez történik a Vaják: Tündevér kötetben

Witcher történelem 4. - ez történik a Vaják: A megvetés ideje kötetben

Witcher történelem 5. - ez történik a Vaják: Tűzkeresztség kötetben

Witcher történelem 6. - ez történik a Vaják: Fecske-torony kötetben

Geralt ugyan nem adja fel nevelt lánya keresését, de közbeszól a tél, és egy mesebeli királyságban, Toussaint-ban ragad, mely soha ki nem fogyó borospincéi mélyén titkokat rejt a szörnyvadász számára. Az üldözői elől megpattant Ciri belépett a Fecske-toronyba, melytől a menekülést remélte, de az csak újabb csalódást és kihívásokat tartogat számára, miközben a vérében rejlő különös képességeivel is meg kell birkóznia. Yennefer mindeközben Vilgefortz csapdájába esve mit sem tud arról, hogy mi zajlik a világban, de erejét és büszkeségét a legkegyetlenebb kínzások közepette is megőrzi. Hogyan is keresztezheti újra egymás útját ez a három hányattatott sorsú személy?

Hirdetés

Szerelem és bor

Miután a druidák megégették Vilgefortz szolgáit, Geralt semmit nem tudott meg arról, hogy merre tartózkodhat Ciri. Ugyan Regisszel átkutatják a barlangot, ahol Avallac'hhal beszélgetett, de a tünde Beavatottnak addigra hűlt helyét találják. Mivel Cahir és Milva is megsebesült a banditákkal folytatott harcban, elfogadják a Toussaint-i hercegnő, Anna Henrietta meghívását, hogy pihenjenek meg a borairól és vidámságáról messze földön híres birodalmában. Ugyan Toussaint hercegsége hivatalosan Nilfgaard vazallusa, de érdekes módon az elnyomó hatalom valamiért teljesen békén hagyja, és nem háborgatja a határait; egyrészt azért, mert a hercegnő Emhyr Var Emreis császár kuzinja, másrészt pedig a részeges kis birodalom teljesen ártalmatlan.

Geralt eleinte az indulást sürgetné, ám a dőzsöléshez hamar hozzászokik ő is, mivel Kökörcsin barátaiként a hercegnő kegyeltjeinek számítanak. A trubadúr még évekkel korábban közeli ismeretségbe került az úrnővel, azonban a herceg visszatértével kereket kellett oldania. Anna Henrietta hitvese időközben jobb létre szenderült, így a bárd nyílt viszonyt folytathat vele, az elvarázsolt hercegnőcske pedig semmit nem tagad meg tőle és barátaitól.

Nem mellesleg szinte mindnyájan románcba bonyolódnak valakivel. Geralt például a varázslónő Fringilla Vigóval, aki ellátja az Ősi Vérrel kapcsolatos ismeretekkel, és rávilágít, hogy miért is annyira fontos Ciri Vilgefortznak, a tündéknek, Nilfgaard császárának és még ki tudja milyen más hatalmasságoknak.

A vaják emellett elkezd megbízásokat is vállalni, hiszen a borospincék mélyén megannyi szörny lapul, melyek eltávolításáért busásan megfizetik a borászok. A "munkaterápia" és a szenvedélyes éjszakák újra formába hozzák a korábban testileg és lelkileg is összetört Geraltot, de céljáról - hogy megtalálja Cirit - továbbra sem tett le. Terveinek azonban egyelőre gátat vet, hogy a tél beköszöntével Toussaint hágóit elzárja a hó.

Ahogy telik az idő, a társaságból egyre többen szeretnék folytatni küldetésüket, de Fringilla erősen marasztalja a felerősödött vajákot. Ez persze nem véletlen, hiszen a varázslónő tagja a Filippa Eilhart vezette Páholynak, aminek egészen más tervei vannak a Cintrai Oroszlánfiókkal. Éppen ezért a cselszövő szerető a kis csapat minden lépéséről beszámol a titkos szervezetnek, akik eközben szintén a lány felkutatásán dolgoznak. 

A bágyadtságot Geralt egy vadászata töri meg, amikor is az egyik borospincében egy rejtett lehallgató készüléket talál, amelynek hála fültanúja lesz egy Emhy var Emreis ellen szőtt összeesküvésnek, amiben néhány nilfgaardi nemes és Stefan Skellen is részt vesz. Ő volt az a vizsgálóbíró, aki Ciri nyomába szegődött, és egészen a Fecske-toronyig üldözte a lányt; ezekről a történésekről be is számol a merénylőtársainak. Nem mellékesen arról is, hogy Vilgefortznál van Yennefer, akit kínzással kényszerítettek letapogatásra - ezzel Skellen eloszlatja Geralt tévhitét, miszerint szerelme árulta el; a legfontosabb viszont, hogy azt is kikotyogja, hogy merre található ez a rejtélyes vár. Az összeesküvők úgy döntenek, hogy Vilgefortz varázslattal ráveszi Yennefert, végezzen a császárral, hogy ők ültethessék a trónra saját bábjukat.

A Fehér Farkasnak ezt esze ágában sincs megvárni, azonnal visszavágtat Beauclairbe, és összetrombitálja a társait, akik a semmittevést elunva, már alig várták, hogy indulhassanak, így egy órán belül menetkészen állnak. Egyedül Kökörcsin marad a Toussaint-ban, akinek a harcban egyébként sem vennék sok hasznát, és előnyben részesíti a kényelmet a hosszas vándorlás viszontagságaival szemben. Így új céltól vezérelve vágnak neki a még mindig behavazott, halálos veszéllyel fenyegető hágóknak.

Idegen világokban

Noha a Fecske-torony pillanatnyi megmenekülést jelentett Ciri számára, hamar rádöbben, hogy az épületbe belépve kelepcébe jutott. Avallac'h, aki bent várt rá, az Aen Elle tündék fajához tartozik, akik rokonai a Ciri világában élőknek, az Aen Seidhéknek. A torony ugyanis egy másik világba hozta Cirit, amelyben ez a nép uralkodik, és akik már régóta próbáltak a nyomára akadni, mivel fontos terveik vannak vele. Ciri őse, Lara Dorren is közülük származott, akit a varázslóik - köztük Avallac'h is - évszázados kutatások során, rendkívüli adottságokkal ruházták föl. Ez a munka látszólag kárba veszett, amikor Lara egy ember varázslóba szeretett bele ahelyett, hogy egy hozzá hasonló képességekkel rendelkező tünde férfival nemzett volna utódot.

Mivel Ciriben újraszületett ez a gén, így most az Aen Elle nép vele szeretné bevégeztetni, amit Larával nem sikerült. Avallac'h azt is elmondja, hogy emiatt a genetikai örökség miatt tud Ciri a térben és időben utazni, így volt képes megszökni üldözői elől. Erre a képességre akarnak szert tenni a tündék, hogy ők is átléphessenek a világok között, mivel - állításuk szerint - egy közelgő kataklizmától, a Fehér Fagytól akarják megmenteni a világokat, melyet Itlina tünde jósnő már évszázadokkal korábban megjövendölt. 

Ehhez arra van szükségük, hogy Ciri megfoganjon királyuktól, Auberontól, akitől Larának kellett volna, és utóduk megnyissa a világok közötti átjárókat. A lány vonakodva egyezik bele, de Avallac'h azt is kiköti, hogy egyedül a gyermek megszülése után engedik vissza saját hazájába. Mivel nincs más választása, így kötélnek áll; a főváros felé vezető úton szemtanúja lesz, hogy az itt élő egyszarvúak és a tündék között viszály van. Találkozik Auberon király másik tanácsosával, Eredinnel, a Vörös Lovasok vezetőjével, aki elzavarja a közelükbe férkőző unikornisokat. 

Tir ná Lia, a tündék városa lélegzetelállítóan gyönyörű, azonban Ciri tudja, hogy itt is fogságban van, mivel egy olyan varázslattal vették körbe, ami miatt képtelen elhagyni a területet. Az első Auberonnál töltött éjszaka nem jár eredménnyel, mivel a király nem vonzódik az emberlányhoz. Ugyanez ismétlődik az elkövetkezendő estéken, amitől Ciri egyre frusztráltabbá válik. Napközben jellemzően Avallac'h a beszélgetőtársa, de egy alkalommal Eredin is felkeresi, aki felkínál neki egy fiolát, hogy itassa meg a királlyal. Állítása szerint serkentőszer van benne, de Ciri elutasítja.

Mikor a város határán lovagol, egyszer csak bekerítik az egyszarvúak, akik telepatikusan a tudtára adják, hogy szeretnének neki segíteni megszökni, mivel állításuk szerint a tündék rossz célokra használnák fel utóda képességeit. Az őt körülvevő csordában meglátja Lovacskát, azt az egyszarvút, akit csikó korában megmentett a sivatagban, amikor együtt vándoroltak a rosszul sikerült thaneddi teleportálás után. Az unikornist Ihuarraquaxnak hívják és felajánlja, hogy segít kihasználni Cirinek a tér- és időugrás képességét, hogy azzal megszökhessen. 

A lány még utoljára felkeresi Auberont, akihez belépve meglátja azt a fiolát, melyet Eredin korábban neki nyújtott. A tünde király megitta és a halálán van tőle, ezért Ciri menekülőre fogja. Eközben összeakad Eredinnel, akit harcban megsebesít, de tudja, hogy hamarosan így is sokan lesznek a nyomában a Vörös Lovasok közül. Amikor kiér a mágikus kelepce hatósugarából Ihuarraquax elvezeti egy helyre, ahol megannyi ember csontváza hever temetetlenül. Ők voltak azok, akiket a tündék lemészároltak, amikor elfoglalták ezt a világot. Akkor az unikornisok voltak a segítségükre a hódításban, most Cirit akarták ugyanerre felhasználni. 

Ihuarraquax támogatásával megszökik, de képességét még nem tudja megfelelően kontrollálni, emiatt rengeteg világon vándorol keresztül. Ezek között van, amelyik veszélytelennek tűnik, de olyan is akad, amelyből minél előbb ki akar jutni. Nem tudja, hogy mikor ugrik az időben és mikor a térben, előfordul, hogy már majdnem megtalálja a neki megfelelő pontot a világmindenségben. Az egyik betegségtől és járványtól sújtott világban bolhák ugrálnak rá, amiket egy másik helyen ráz le magáról - nem tudja, de ezzel indítja útjára a Catriona pestist, mely ezernyi áldozatot szed később. Megannyi szerencsétlen kitérő után megtalálja a helyes világot, és egy fennsíkon lyukad ki, ahol rengeteg hajóroncs áll, közöttük pedig egy fenyegető kastély: Vilgefortz rejtekhelye. 

Cikkünk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)