Hirdetés

Witcher történelem 8. - ez történik a Vaják: Viharidő kötetben

|

A háborúk és jóslatok előtt járunk, amikor Geralt még egy egyszerű szörnyvadászként keresi kenyerét, azonban egy nagyon furcsa kalamajkába keveredik, amikor a kardjainak hirtelen lába kél.

Hirdetés

A rókagyermek

Másnapra kiheveri a mérget, és útjelző táblák alapján kikövetkezteti, hogy Temeria és Redania határán ért földet. Mindenképp el szeretne érni a Novigradi aukcióra, hogy visszaszerezze kardjait, így meg is indul abba az irányba. Út közben arra lesz figyelmes, hogy a határon portyázó redaniai fegyveresek épp vizimai parasztokat fosztogatnak. Mikor a segítségükre siet, kiderül, hogy a Kökörcsin által szerzett penge egy bóvli, mely az első összecsapásnál eltörik. 

A redaniaiak magukkal hurcolják, azonban egyszer csak feltűnik Degerlund és az ogretrolok, akik valószínűleg a vaják nyomában érkeztek. Elkezdik felaprítani a katonákat, eközben Gerlat kereket old egy lopott lovon. Jó ideig vágtat, mire egy postaállomáson találja magát, betérve pedig egy törppel, Addario Bachhal találkozik, aki szintén az állomáson vár és megvendégeli. Beszélgetésük közben betoppannak a redaniaiak, de már csak hárman maradtak - őket Geralt puszta kézzel is lefegyverzi majd elzavarja.

Ezután Addario úgy dönt, hogy a vajákkal tart útján egy darabig. Gyalogszerrel gyorsan eljutnak egy kikötővárosig, mely a Pontar-folyó mellett fekszik; ennek torkolatában terül el Novigrad is. Gyorsan találnak maguknak egy hajót, ami elvinné őket Novigradba - a tulajdonos, Kevenard van Vliet kereskedő barátságosnak mutatkozik. Megtudják tőle, hogy egy mentőexpedícióról tartanak hazafelé, ám mielőtt folytathatná, megjelenik Fysh, az expedíció vezetője és csendre inti a társát. Ő hasznot akar húzni a vajákból: elviszik Novigradba, de fizetségül a védelmét kérik az úton. Csak a vízre szállást követően hajlandóak kibökni, hogy a kereskedőcéh egyik tagjának leányát jöttek megmenteni, akit elrabolt egy szörnyeteg: egy rókanő, más néven aguara.

Ezek hatalmas erejű lények, akik úgy szaporodnak, hogy tündegyermeket rabolnak el, majd átváltoztatják őket. Mivel a folyamat visszafordíthatatlan, a szülei számára az eltűnése pillanatától halott az erre a sorsra jutott gyermek. Az is kiderül, hogy Fysh nem kifejezetten ért a szörnyetegekhez, ennek ellenére hangos és rosszindulatú. Visszaszereztek ugyan egy gyermeket, de mint rájöttek, az egyáltalán nem céhtársuké, ám ha már megfogták, Fysh pénzt akar látni belőle, ezért eladná látványosságnak. 

Geralt tisztában van azzal, hogy a rókanő már a nyomukban lohol, és az egyetlen esélyük a menekülésre, hogy kiteszik gyereket a parton. A hajókabinba toppanva meglátja van Vilet kereskedő társát, mellette pedig a deréktól lefelé meztelen lányt kitört nyakkal - mind tudják, hogy mi történt, amikor a részeg férfi kettesben maradt a kislánnyal. Ezzel szertefoszlik az egyetlen esélyük, hogy elkerüljék a találkozást az aguarával.

Hatalmas vihar kerekedik, amely a Pontar mellékfolyóiba sodorja a hajót, egy mocsaras vidékre. Geralt hamar meglátja a parton ólálkodó rókanőt, mely elkezd illúziókat bocsátani legénységre. Emellett a mocsár élővilága is a hajó ellen fordul, így a társaság egyre több tagja leli halálát. Végül az aguara a fedélzetre szökken, de Geralt útját állja. Átnyújtja neki a holttestet és közli vele, hogy nem hagyhatja, hogy megölje az embereket. A rókanő elviszi a testet és megígéri Geraltnak, hogy egyszer visszatér érte, amikor nem számít rá. 

A hajó végül megreked a mocsárban; Geralt, Addario és van Vliet kereskedő az egyetlen mentőcsónakkal mennek tovább. Noha sikerül eljutniuk Novigradba, az aukció addigra már lezajlott, és mivel Geralt vissza akar érni Kerackba, hogy a király testőre legyen a menyegzőn, nem tud hosszas nyomozást folytatni kardjai után.

Rendezetlen adósságok

Kerackban már Pinety varázsló vár rá, akit Harlan Tzarával együtt kitagadtak maguk közül a rissbergi mesterek, amiért egy vajákkal akarták megöletni varázslótársukat. Arról is beszámol, hogy Sármány kiállt Sorel Degerlund mellett, akit így nem lehetett megbüntetni, de a Káptalan a Rissbergtől nem messze lévő Cremora hegy oldalában található Citadellába zárta, ahol tovább folytathatja "tanulmányait" mindentől messze. Pinety végül egy kardot ajándékoz Geraltnak, amin látszik, hogy igazi mestermunka. 

Geralt sejti, hogy miért kapta ezt a pengét, ezért még a menyegző beiktat egy kitérőt. A sebesült Frans Torquiltól megtudja, hogy Degerlund és teremtményei továbbra is gyilkolásznak, a parancsnok is velük összecsapva szerezte sebesüléseit. Arra is rájön, hogy a hegy tele van barlangokkal, és az egyiken keresztül valószínűleg be lehet jutni a gondosan őrzött Citadellába. 

Egy vérfarkas - akit korábban megkímélt és megmentett - szaglásának segítségével megtalálja azt a barlangot, amelyben a bejárat lehet, majd behatol az épületbe. Előtte elfogyaszt pár elixírt, amelyektől elképesztően gyorssá és halálossá válik, így Degerlund rémségeinek esélyük sem marad. Ismét kegyetlen kísérletek nyomára bukkan, Köztük Harlan Tzara holttestét is megtalálja. Végül pedig Degerlundra is ráakad, akit saját kezével öl meg.

A királyi lakodalom idejére már Kerackban van, ahol neki is lát testőri szolgálatai teljesítésének. A fogadáson összefut Korallal, tőle értesül arról, hogy Degerlund halálának hírére Sármányt is megütötte a guta, a rissbergi mesterek közül pedig soknak kellett otthagynia az állását, miután - Frans Torquil hathatós közreműködésével - kitudódtak a gyilkosságok. 

A társalgást félbeszakítja, hogy Geralt észreveszi, amint egy hírhedt zsoldoscsapat hajója befut a kikötőbe, ebből levonja a következtetést, miszerint tényleg készül valami a király ellen. Mégsem tudja megakadályozni Belohun halálát, mivel egyszerre több összeesküvő különböző terve lép életbe, akik közül az uralkodó száműzött, elsőszülött fia kerül ki győztesen és foglalja el a trónt. Eztán a vaják jobbnak látja kereket oldani, de nem jut messzire.

Alighogy kiér a királyi vár udvarának kikötőre néző teraszára, szél támad, amely egyre erősebben kezd fújni. A fergeteg által felkorbácsolt hullámok végigsöpörnek a város nagy részén, de Geralt segít a mentésben, eközben Kökörcsinre bízza a Pinetytől kapott kardot. Mihelyst kitombolta magát a vihar, a két férfi észreveszi, hogy amíg ők másokon próbáltak segíteni, valaki az új pengét is megfújta. A vajáknak ekkor végérvényesen elege lesz Kerackból és mindabból, amit képvisel, ezért azonnal otthagyják a várost.

A Temeria felé vezető úton betérnek egy fogadóba, ahol több társaság is mulat; ugyan Geralt nem veszi észre, a sarokban egy másik vaják ül: a macska medalionos Brehen. Ez az iskola arról vált híressé, hogy tagjai semmilyen szabályt nem tartottak tiszteletben, sokszor keveredtek bele véres mészárlásokba vagy álltak be bérgyilkosnak. Brehen azt hiszi, Geralt azért tart Temeriába, hogy elhappoljon az orra elől egy megbízást, ezért egy, a fogadóban tartózkodó apáca torkához szorítja a pengéjét, ezzel akarja párbajra kényszeríteni a fegyvertelen férfit. Ekkor a söntés mellől feláll egy lány és Geralt elé tesz egy csomagot, amelyben ott lapulnak a Fehér Farkas ellopott vajákkardjai. Ezt látva Brehennek inába száll a bátorsága és elhagyja a fogadót.

A kardokat hozó lánytól megtudják, hogy vándor varázslónő növendék, és Yennefer bízta meg Geralt kardjainak visszajuttatásával, amiket ő vásárolt meg a Novigradi aukción, a tolvajon pedig egy trükkös varázslattal állt bosszút, megszégyenítette. Geralt és Kökörcsin együtt indulnak Vizima felé, mivel a növendék azt is elárulja, milyen megbízásról beszélt Brehen: a temeriai király, Foltest jutalmat ajánl annak, aki levesz lányáról egy átkot (ez az a strigás történet, amelyről az első könyvben esik szó részletesen).

Geralt útközben találkozik a rókanővel, aki betartotta ígéretét és visszatért a vajákhoz. Vele van a lány is, akiről kiderült, hogy csak illúzióval keltette azt a látszatot magáról a hajón, hogy meghalt. Az aguarák egy utolsó illúzióban Geralt elé varázsolják Yennefert - ezután Geralt folytatja útját Vizimába.

Eddig tartott a Vaják - Viharidő összefoglalója, valamint végére értünk az összes Vaják-könyvnek is. Mi hamarosan jelentkezünk sorozatunk kilencedik részével, amiben a CD Projekt Red 2007-es, The Witcher játékának történetét foglaljuk össze nektek. Addig is mindenkit arra bátorítunk, hogy ha érdeklik Ríviai Geralt történetei, feltétlenül olvassa el Andrzej Sapkowski könyveit, hiszen az elképesztő humornak, az izgalmas cselekménynek és a komplex karaktereknek hála ott a helyük a fantasy szerelmeseinek gyűjteményében.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)