Hirdetés

Valorant - így küzd a Riot Games a csalók ellen

|

A stúdiónál jól tudják, hogy a csalók egy pillanat alatt tönkre tudják tenni a játékot, ezért már most alaposan felkészülnek, hogy leszereljék őket.

Hirdetés

Nyáron érkezik a Valorant, amivel a Riot Games a lövöldék piacán is megveti a lábát. A srácok alaposan tanulmányozták az elmúlt évek legnépszerűbb FPS-eit, és nemcsak azért, hogy magát a játékmenetet jobbá tegyék. Pontosan tudják, milyen komoly károkat okoztak a cheaterek a CS:GO, a PUBG vagy épp a Rainbow Six: Siege közösségének, ezért már a nulladik naptól komolyan fellépnek ellenük.

Hirdetés

A Riot mérnökei úgy döntöttek, hogy nem valamelyik már bejáratott anti-cheat megoldást használják a saját játékuknál, ezért az Easy Anti-Cheat és a BattlEye helyett egy új eljárást dolgoztak ki, ami a Vanguard nevet kapta. Ennek köszönhetően sokkal részletesebben monitorozhatják a játékosokat, és gyorsabban, pontosabban szűrhetik ki azokat, akik illegális módszerekhez folyamodnak.

Ez egy több lépcsős megoldás, számos különböző rendszer dolgozik együtt a csalók dolgának megnehezítésén. Az egyik legfontosabb tényező, hogy a Vanguard nem vár a játék indításáig, ugyanis már a gép bootolásakor betöltődik, ezért is kell majd a telepítését követően rögtön újraindítani a PC-t. Mivel a csalásokat általában azelőtt beizzítják a játékosok, hogy ráindítanának a játékra, az anti-cheat pedig csak ilyenkor töltődik be, nehezebb monitorozni, hogy pontosan milyen folyamatok futnak a háttérben. Mivel a Vanguard drivere az operációs rendszerrel együtt töltődik be, könnyebben észreveszi majd, ha valaki rosszban sántikál.

A másik fontos megoldás az ún. szerver-autoritás, ami azt jelenti, hogy az inputokat nem kliens, hanem szerver oldalon kezelik, emiatt nem fogunk találkozni a CS:GO-ból jól ismert, 360 fokban pörgő játékosokkal, aki egyetlen gombonyomással végeznek ki minket a pálya másik végéről. Szintén izgalmas, hogy a mérnökök jelenleg is dolgoznak egy olyan gépi tanulási módszeren, ami összeveti majd az általunk bevitt inputot a játékban történt eseményekkel. Rögzítik a fragek előtti utolsó másodpercet, az algoritmus pedig kiértékeli, hogy valóban rántottunk-e az egéren, vagy valamilyen anomáliának köszönhető, hogy az ellenfél fején kötött ki a célkereszt.

Mivel a Valorant free-to-play játék, a fiókok tiltása aligha oldaná meg a problémát, de a Riotnál fel vannak készülve arra, hogy súlyos retorziókat alkalmazzanak, és hardver bannal sújtsák azokat, akik nem a szabályok szerint játszanak. Így remélhetőleg az emberek kétszer is meggondolják majd, hogy beizzítsák-e azt az aimbotot. És hogy a rangsorolt meccseket se tehessék ily módon tönkre, amikor egy meccsben csalót fog az algoritmus, annak az azonnal vége szakad, a többiek pedig nem kapják meg az esetleges vereséget, ami rontaná az ELO-jukat.

A wallhackek ellen is van már terve a csapatnak: egy speciális fog-of-war technológiát implementálnak, ami csak akkor fedi fel a többi játékos helyzetét, ha már nagyon muszáj. Ezzel elkerülhető, hogy a pálya másik végéről is megjeleníthessék ezeket a pozíciókat a cheatek.

A Valorantban szerzett tapasztalatainkról egyébként itt írtunk bővebben. Április 7-én bétába lép a játék, mi pedig természetesen azonnal beszámolunk majd minden izgalmas újításról az egyik legígéretesebb lövölde kapcsán.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)