Hirdetés

Visor Edge PDA teszt

|

A PDA fejlesztésben vezető Handspring cég nagy fába vágta a fejszéjét. Céljuk, hogy megalkossák az új PDA nemzedéket, amely sokkal kisebb, könnyebb, sõt még több memóriával is rendelkezik. Azonnal górcső alá vetettük a kicsikét...

Hirdetés

A mai PDA fejlődést még korántsem nevezhetjük stabilizálódottnak, mivel még nem igazán dőlt el az sem, hogy melyek illetve hogy mely operációs rendszer(ek) fog(nak) győztesként kikerülni a gyors PDA fejlődésből. A verseny igazából csak most kezd kirajzolódni a Microsoft Pocket PC-je és a Palm OS operációs rendszerek között. A különböző gyártóknál, (HP, Compaq, Casio) a már jól ismert Microsoft Pocket PC szoftverei futnak, ám a nagy konkurens, a Palm sem tétlenkedik az ő Palm OS rendszerével. Ebben a harcban a Handspring PDA fejlesztő cég a Palm OS mellé tette a voksát, ezzel érezhetően még fokozva a versenyt...

A Handsping legújabb zászlóshajója az Edge nevet kapta, ami azért nem meglepő, mert nagyban utal a készülék elegáns kinézetére. A régebben vaskosnak mondható PDA fölött eljárt az idő, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az Edge is csupán 11mm vastag! Persze a kedvező méreteken kívül (79mm x119mm x11mm) a súlyára sem lehet panasz, mert a 136 g össztömegű Edge igen csak könnyűnek mondható. Kellemesen megbújik az ember zsebében, sőt még akár az ingünk zsebében is hordhatjuk, mivel az a 136g igencsak vetekszik a mai telefonok súlyával is.

Ránézésre egy nagyon szép és elegáns készülékről van szó, ezt annak is köszönheti, hogy érdekes módon fém házborítást kapott a védelem érdekében, hisz gondoljunk csak bele, hogyan viselkedne egy 11 mm vastag műanyag és akkor még nem is beszéltem a töréstesztről:) (Ami persze nem lesz:) A PDAk-nál már jól megszokott gombsort itt is megtalálhatjuk, ebből összesen hat gomb helyezkedik a készülék elején. Az első gombbal a napt
árat, a másodikkal a telefonregisztert, míg a két léptetőbillenytű után a tennivalók listájához, majd a jegyzetlistához rendelt gombokat találjuk. Persze a gombokat saját kedvünk szerint is konfigurálhatjuk, ilyenkor bármely programot hozzárendelhetjük az adott gombhoz. A készülék jobb oldalán található az érintőceruza, amely engem egy modern Parker tollra emlékeztetett:) A készülék képernyőjének érdekében egy előrehajtható előlapot is találhatunk a kis Edge-ben, amelyet akár el is távolíthatunk a készülékről. Természetesen mint minden modern PDA-ról, erről sem maradhatott le az infravörös port, ez a készülék bal oldalán helyezkedik el..

Bekapcsolás után rögtön a Palm OS 3.5-ös op. rendszer tárul elénk, ami - valljuk be, a Windows-hoz szokott felhasználóknak, mint amilyen én vagyok - okoz némi "nehézséget":)) Legelőször a képernyő minőségén lepődtem meg, mert a készülék remek kontraszttal rendelkezik, még rosszabb fényviszonyok ellenére is kiváló képet ad a kis monokróm képernyő. A gépben alapból megtalálható programok száma viszonylag csekély, de ez ne riasszon el senkit, mert a látszat csal. Az alapból 8MB memórával rendelkező kis masinában több ezer programot tölthetünk le a netről, ezer-meg ezer különböző kategóriából válogatva, mint például: játékok, szövegszerkesztők, naptárak, rajzprogramok, képszerkesztők, táblázatkezelők, sms küldő progik,wap programok, e-könyvek és még ki tudja hány egyéb érdekesség. A kínálat óriási és általában elmondható, hogy ezek a szoftverek ingyenesek, bár van egy-két olyan program, amiért le kell szurkolnunk néhány dolcsit, ha használni szeretnénk.

A letöltött program telepítése eszméletlenül könnyű, csak fogjuk az Edgénket és a megfelelő szinkronizáló programmal rendelkező PC-nk között kapcsolatot hozunk létre, persze USB-n kersztül. Ezek után néhány kattintás a PC-nken és máris áttöltötte a kis gépünkre a kiválasztott programot. A különböző programok adatszinkronizálása sem nehezebb feladat, csak ugyanezt el kell ismételnünk és a gépünkön lévő adatokat biztonságban tudhatjuk a PC-nken is. A 8MB memória elég nagynak mondható, képes tizenkétezer bejegyzett cím, hatezer időpont, hatezer tennivaló vagy emlékeztető, valamint közel négyszáz e-mail cím tárolására, ám ennek ellenére nem árt csínján bánni vele, mivel a különböző bonyolultabb programok
több memóriát igényelnek. A "memória zabálás" egyik fő mestere a beépített hangrögzitő vagy más néven hangmemo. Ezzel képesek vagyunk hangos emlékeztetőket készíteni, hogy például ne felejtsük el megvenni a következő havi GameStar-t meg ilyenek:)

A Handspring cég gondolt az extrém felhasználókra is, mivel a Visorhoz rengeteg extra kiegészítőt, Springboard-ot tervezett. A lista itt sem kisebb mint a szoftvereknél, találhatunk telefonbővítő modult, amelyen a Visorunkat mobillá alakíthatjuk, sőt találhatunk MP3-as lejátszó modult, de van ezen kívül még összecsukható "mini" billenytűzet, akár még modemmé is alakíthatjuk a Visor-unkat.

A "kis" Visor Edge tökéletesen működött a teszt alatt, egyszer sem volt vele komoly problémám, leszámítva, hogy tölteni kellett a Li-ionos aksit két hetente, bár ez nem is olyan rossz eredmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a gépen a háttérvilágítás is be volt kapcsolva! A háttérvilágítás nélkül a gyári adatok szerint 30 napig is kibírja egy töltéssel! A rengeteg pozitívum mellett negatívumot szinte nem is találtam, bár egy azért akad neki:) Mint minden komoly PDA-nak, itt is az ár irrealitása jelenti a negatívumot, hisz ezért a kis "csodáért" átszámítva nem kevesebb mint 180.000 Ft-ot kell leszurkolnunk és hogy megéri-e, azt mindenki döntse el maga.

Némi "kép"


Egyéb technikai "csemegék"

processzor 33 MHz Motorola Dragonball VZ
8MB memória
136g (79mmx119mmx11mm)
160*160 pixel felbontású monokróm érintésérzékeny képernyő feltölthető Lithium-Ion elem (kb.30napos működés)
IrDA infravörös port, USB port
bővítőhely: memória és Springboard modulok részére


alap programok:
Enhanced Date Book, Address Book, To Do List, Memo Pad, Mail, Expense, Advanced Calculator, World Clock, HotSync-Manager, Silent alarm, Fast Lookup

Kapcsolódó linkek:

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)