Hirdetés

Way of the Hunter teszt - etikus vadászat két kontinensen

|

A Nine Rocks Games alkotásában hatalmas területeken ismerkedhetünk meg az állatvilággal, a kalandot pedig egy háttértörténet teszi színesebbé.

Hirdetés

Rengeteget fejlődött a vadász szimulátorok zsánere az 1984-es klasszikus Duck Hunt óta, amelynek jellegzetes, vihogó kutyáját a stílus rajongóinak biztos nem kell bemutatnunk. Azóta érkezett több, kizárólag a szarvasokra, vagy éppen a nagyvadakra fókuszáló játék is, viszont sokan a 2017-ben megjelent theHunter széria legutóbbi darabját tartják a legrealisztikusabb élménynek. A Way of the Hunter is az élethű játékmenetet, illetve a vadászat és a természet szeretetét helyezi előtérbe, így fontos aspektusa az állatok tisztelete és az etikus vadászat jelentősége. Utóbbihoz kapcsolódóan a pozsonyi központú Nine Rocks Games egy egészen érdekes háttértörténetet is írt, amely a bevezetőn kívül a központi vadászházunkba érkező üzeneteken keresztül bontakozik ki.

Mivel a belsőnézetes lövöldék kategóriájában elég szokatlan játékmenetet képvisel a Way of the Hunter, elengedhetetlen, hogy egy megfelelő tutorial végigvezessen az alapvető tudnivalókon. Így főszereplőnkkel megérkezünk a fiktív Bear Den Ranch-ra, hogy átvegyük az üzletet a nagyapánktól, és egyben megismerkedjünk az etikus vadászati elvekkel, amiket ő képvisel. A helyszín az USA északnyugati, avagy Cascadia régiójában húzódik, a természeti elemeket pedig ennek megfelelően Oregon, Washington és Idaho államokról mintázták. A bevezető feladatok által megismerjük, hogyan kell használni az egyes fegyvertípusokat, miként érdemes közlekedni a terepjáróval, valamint milyen fontos szabályokat és előírásokat szükséges betartanunk a vadászat során.

Hirdetés

A régió 144 négyzetkilométeres területet fed le, bőven akad felfedeznivalónk már a tutorial ideje alatt is. Amint pedig ezekkel a feladatokkal végeztünk, válthatunk a szintén 144 négyzetkilométeres Erdély területére, illetve nehézségi fokozatot is lehet állítgatni. A hozzám hasonló, vadász szimulátorokkal viszonylag keveset foglalkozó játékosoknak az elején érdemes az Explorer szintet választaniuk, de a veteránoknak kellő kihívást nyújthat a legnehezebb szint, amelyben semmilyen extra tájékoztató felirat nem segíti a vadászatot. Türelmesnek lenni és precízen célozni viszont minden szinten ugyanúgy kell, a kapkodás ebben a játékban nem vezet sikerhez.

A vadászat stratégiája

A játék teljes élményéhez érdemes foglalkozni a sztorival, azonban ennek ismerete nélkül is rengeteg teendőnk akad a két hatalmas régióban. Az állatvilág roppant részletgazdag, az élőlények mozgása és viselkedése pedig teljes mértékben a való élet alapján került modellezésre. Fontos tehát az állatok lehető legalaposabb tanulmányozása - a régió melyik részein, milyen napszakban aktívabbak, és mennyire lehet a közelükbe menni anélkül, hogy elijesztenénk őket. A terepjárónkat tehát érdemes időben lerakni, és nyilván gyorsabb lenne négy keréken eljutni valahova, nagyobb sikerünk lesz, ha gyalogolunk pár kilométert. A tájak egyébként nagyon hangulatosak, főleg akkor, ha még az állatvilág hangjaira is figyelünk.

A vadászatra való felkészülést segíti a központi vadászház, ahol a széfből elérhetőek az eszközeink, illetve vásárolhatunk különböző fegyvereket, lőszereket és csalogatókat. A térképhez mindig van hozzáférés, azonban mielőtt útra kelnénk, ezt is érdemes tanulmányozni - ha sikeresen felfedezzük, megjelennek rajta az egyes állatfajok zónái, vagyis azok a területek, ahol jellemzően esznek, isznak és alszanak. A felderítést és a területek pásztázását segíti a távcsövünk is, ami a fegyver mellett vadászunk alapfelszerelése. Figyelembe véve a napszakot és a széljárást, meg tudjuk tervezni, hogy mikor és milyen irányból közelítsünk, ami lényegesen megkönnyíti a vadászatot. Futni is lehet, de ezzel érdemes spórolni, nehogy zajt csapva megzavarjuk az állatokat, illetve guggolva és négykézláb is lehet mozogni.

A könnyebb szinteken hatalmas segítséget nyújt a Hunter Sense, vagyis a vadászösztön mechanika, amivel egyszerűbben azonosíthatjuk a láb- és vérnyomokat, illetve célzás közben láthatjuk a célkereszttől való távolságot is. A legnehezebb szinten a Hunter Sense nem elérhető, így ha valaki autentikus élményre vágyik, mindenképpen próbálja ki enélkül a játékot. Célzás során állíthatjuk a ballisztikus ívet, zoomolhatunk és rövid időre a lélegzetünket is visszatarthatjuk a precíz találat érdekében.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A sikeresen elejtett vadat el lehet adni - a családi üzletet támogatva több érdeklődő is lesz a különböző húsokra -, de választhatjuk a taxidermia opciót is, ekkor az állat teste a vadászházunkban végzi kiállítva. A sikeres lövések ballisztikáját és fizikáját lehet tanulmányozni, így láthatjuk, hogy mekkora energiával, milyen szögben és hova csapódott a golyó. Kiderül az elemzés során, hogy milyen szervet találtunk el, és az állat egyes testrészei mennyire roncsolódtak, de elemezhetjük a vérnyomokat is. A könnyen kezelhető, átlátható menü nagyszerű megoldás, élethűbbé és érdekesebbé  teszi a vadászatot.

A vadászház és a trófeák

A játék során a Bear Den Ranch vadászháza lesz a központi hub, ahol egyrészt pihenhetünk, másrészt intézhetjük az összes tranzakciós ügyletünket. Az irodából érhető el a széf, vagyis az eszközraktár, ami közvetlenül össze van kötve az autónkkal, így az se baj, ha otthon hagyunk valamit. Itt vásárolhatjuk a licencelt fegyvereket is, a Bushnell, Federal, Leupol, Primos, Remington és Steyr Arms márkák közül is válogathatunk. Vehetünk csalogatóeszközöket, vadsípot és csalisípokat is, továbbá távcsöveket, amikre nagy szükségünk lesz, ha messzebbről szeretnénk pontos lövéseket leadni.

A vadászházban kapott helyet a trófeaszoba, ahol kiállíthatjuk azokat az elejtett vadakat vagy agancsokat, amelyekre igazán büszkék vagyunk. Elérhető még továbbá a szerepjátékos képességfa is, amihez nem szükséges a házban tartózkodni, viszont előzetesen érdemes elolvasni, hogy milyen feltételek szükségesek a képességek feloldásához. Ha többet sétálunk vagy mozgunk hason csúszva, akkor ezekhez kapcsolódó bónuszokat kapunk, de jár fejlesztés a különböző fegyvertípusokkal leadott sikeres lövésekért, és még az olyan esésekért is, amelyek eszméletünk elvesztéséhez vezetnek.

Összességében tehát a Way of the Hunter egy rendkívül részletesen kidolgozott vadász szimulátor, amelyben nemcsak az etikus vadászathoz kapcsolódó ismeretekkel gazdagodhatunk, hanem felfedezhetjük Amerika és Európa gazdag vadvilágát is. Egyes mozgási animációk kicsit furcsák vagy darabosak, viszont a vadászat folyamata precíz és realisztikus, a ballisztikai kamera pedig ezt remekül egészíti ki. A nagyszerű tájat a fotómóddal bármikor megörökíthetjük, és még arra is van lehetőség, hogy online kooperatív módban egy barátunkkal vágjunk bele a kalandokba. A Hunter Sense által támogatott HUD-nak hála a stílussal ismerkedők is bátran kipróbálhatják, a vadász szimulátorok rajongóinak pedig csak ajánlani tudom a Nine Rocks Games kihívásokkal teli alkotását, ami a jövőben még két hatalmas területtel fog bővülni.

Way of the Hunter
A vadász szimulátorokkal ismerkedőnek és a stílus veteránjainak is egyaránt érdemes kipróbálniuk.
Ami tetszett
  • hatalmas bejárható területek
  • gazdag állatvilág
  • aprólékosan kidolgozott vadászati mechanikák
Ami nem tetszett
  • helyenként esetlen animációk
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)