Hirdetés

Windows 10 megjelenés - minden, amit tudni kell a frissítésről

|

Megjelent a Windows 10. Megéri most váltani? Hogyan lehet ingyen frissíteni? Hogyan tudhatod, hogy már töltheted? Mire érdemes még vigyázni?

Hirdetés

Elvileg az utolsó Windows operációs rendszer jelent meg a mai napon. Ráadásul ezt a gamerek is imádni fogják - ígéri a Microsoft. Sok kérdés merülhet fel a startnál, ezeket igyekeztünk nagyjából összegyűjteni.

Azok a Windows 7, 8.1 tulajdonosok, akik már korábban előregisztráltak a Windows 10-re, rendelkeznek a legújabb frissítésekkel (Windows 7 esetén Service Pack 1, a Windows 8-nál pedig a 8.1-es update)  és a több hullámban induló startnál a szerencsés elsők közé kerültek, már a világ 190 országában töltetik is új operációs rendszerüket. Ha még nem kaptatok értesítést, tehát nem kerültetek a kiválasztott kevesek közé, akkor is akad bőven tennivaló, lássuk miket tehettek annak érdekében, hogy megkönnyítsétek a Win 10-re való átállást.

Néma gyereknek még az anyja se...

Mindenképpen jelentkeznetek kell az új Windows-ért. Ha a megfelelő oprendszer csücsül a gépeteken végtelenül egyszerű a dolgotok és különösebben sietnetek sem kell. Persze érdemes a frissítést a mától számított egy éven belül elvégezni, utána ugyanis el lehet felejteni az ingyenes Windows 10-et. A naprakész Win 7 (SP1) és Win 8.1 rendszerek tálcáján ott fog lapulni a Windows ikon, melyre kattintva egyből el is indul a Microsoft's Get Windows 10 app. Amennyiben számítógépetek kompatibilis a rendszerrel, csak e-mail címeteket kell megadni és már kész is a regisztráció. Több mint valószínű, hogy egyből nem lesz elérhető a letöltés, elvégre először a már korábban regisztrált felhasználókat szolgálják ki.

Abban az esetben, ha a fentebb említett ikont hiába keresitek, jó eséllyel telepítenetek kell pár frissítést. A Windows 7-es gépeken a Star Menu felé kell vennetek az irányt, ott a Windows Update kulcsszó bepötyögése után a keresés eredményére kattintva már indul is dolog. Windows 8-at a Store csempe használatával tudtok 8.1-es változattá varázsolni.

A Vista és és az XP veteránjai sajnos kimaradnak, nekik meg kell vásárolniuk a legújabb Windows-t. A rendszerkövetelményekkel sem árt tisztában lenni. Minimum 1Ghz-es processzorra, 1GB memóriára és 16GB szabad helyre (32-bites változat esetén) vagy 2GB memóriára és 20GB tárhelyre (64-bitnél) lesz szükség, DirectX 9 vagy magasabb támogatás mellett.

Akik már tűkön ülnek

Ha túl vagy a jelentkezésen és nem győzöd kivárni az értesítést, egyszerűen ellenőrizheted, hogy a telepítőfájlok megérkeztek-e a gépedre. Mindössze egy rejtett mappát kell megkeresned. A C: meghajtó megnyitása után (ellenőrizve persze, hogy a rendszer mutassa a rejtett fájlokat) erre a mappanévre kell rákeresni: (C:)$windows.~BT. Ha a keresés sikeres volt, akkor a fájlok már érkeznek. Nagy terjedelmük és a szerverek terheltsége miatt a megszokottnál hosszabb ideig is eltarthat a letöltés. A mappa méretét ellenőrizve látható, mennyi is jött már le a körülbelül 6 GB-os csomagból.

Akarom. Most!

Markáns indokok szólnak amellett, hogy ne várjunk a váltással, frissítsünk amint lehetőségünk nyílik rá. A Windows 10 megjelenése előtt igen komoly tesztelési folyamatokon esett át. Nem csak magánszemélyek milliói, de biztonságtechnikai szakértők és vírusirtók fejlesztői is kivették a részüket mindebből. Az új rendszer védelmi mechanizmusai az eddig legfejlettebbek, ráadásul most először nem állja meg a helyét az az indok sem, hogy majd kivárjuk az esetleges első Service Packet, ugyanis immár nem különféle csomagokban érkeznek a javítások. Ha elkészül egy új fejlesztés, az azon nyomban települ is a rendszerre. A biztonság további növelésének érdekében a képjelszó, a PIN-kód, az ujjlenyomat leolvasó, a retina- és arcfelismerő is választható opció lesz. Nem elhanyagolható tényező, hogy a Win 10 rendszerfájljai tömörítettek, így kevesebb helyet foglalnak mint az elődök.

A Windows 8 csempés kezelőfelülete túl nagy váltásnak bizonyult, nem tudta elnyerni a felhasználók osztatlan elismerését. Az új felületen minden a helyére került, van például. Start menünk kulturáltan elhelyezett csempékkel. Az Edge névre keresztelt böngésző gyors és letisztult, az Aero Snap segítségével pedig virtuális asztalok között is váltogathat az, akinek ilyen hóbortokhoz lenne kedve. A DirectX 12 nagy lehetőségeket rejt magában, egyes előnyeit már a régebbi videokártyák is kihasználják.

Az új API mellett az Xbox applikáció érdekelheti a játékosokat, melynek segítségével képesek leszünk konzolunk képét a PC-re streamelni, ezáltal lényegében PC-n is játszatunk Xbox One játékokkal.

Ej, ráérünk arra még

Bármennyire is szép a Windows 10 által lefestett jövőkép, akadnak indokok melyek szerint bőven jó egyelőre még a jelenleg operációs rendszerünket gyűrni. Az XP már hivatalosan is a múlt, de a 7-es és 8-as Windows tökéletesen megfelel minden igények és gond nélkül el fog még rajtuk futni jó ideig minden. Továbbá bizonyos újítások még messze nem elérhetőek a Win 10-re, így aki nem tud létezni a Messaging applikáció, a megújuló Skype vagy a OneDrive „okos fájlokkal” operáló változata nélkül, az elég szomorú lesz. Ezek ugyan csak valamikor a közeljövőben érkeznek, remélhetőleg még ebben az évben. Legnagyobb visszatartó erő, kétségtelenül az lehet, ha csak XP vagy Vista fut a gépeteken. Ezek mellé nem jár ingyenes Windows 10, melynek bolti ára Home változat esetén 119, Pro verzónál pedig 199 dollár. Ha tehát ilyen régi operációs rendszer használtok, érdemes akár hónapokat is várni és új számítógép vásárlása esetén amúgy is jó eséllyel megkapjátok a Windows 10-et a masina mellé. 

Ha van tippetek, észrevételetek a Windows 10 kapcsán, akkor osszátok meg velünk és egymással a kommentek között.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)