Hirdetés

Windows Vista Beta 1

|

Egészen pontosan 2005. június 22-én a Microsoft jelentette, hogy a korábban Windows Longhorn néven ismert, következő generációs operációs rendszerük neve Windows Vista lesz. Röviddel ezután megérkezett az első hivatalos Beta 1-es változat, melyet ki is próbáltunk.

Hirdetés

Körülbelül ez fogalmazódott meg bennem, elég rövidnek mondható próbálgatás és nyüstölés után. Először is szögezzünk le pár dolgot: ez a verzió Beta 1-es, ami annyit jelent, hogy még tele van hibákkal, hiányosságokkal. A következő nagyobb fejlődési szint, név szerint a Beta 2-es idén, november 16-án érkezik, ezt követi a 2006. március 6-ra várt RCO, majd a június 28-i RTM, vagyis a Ready To Manufacture változat. Amint látható, még több mint egy évig folyamatosan csak fejlődni fog a rendszer, a több ezer bétateszter pedig csak ontani fogja magából az ötleteket. Másodszor nem is annyira alkalmas arra, hogy következtetéseket vonjunk le, mivel lehet, hogy a jelenlegi lehetőségek fele nem is lesz benne a bolti változatban, de persze valószínűbb, hogy sok olyan lesz, ami most még nincs készen. Azért lássuk, mit tud most.


Vannak jó ötletek rendesen
Bár legtöbben nem sokszor látják, megnyugtató a tudat, hogy az eddig is eléggé egyszerű telepítés sokkal átláthatóbb lett. Csak teljesen minimális adatokat kérdez a rendszer, majd miután felkúsztak a fájlok, egyetlen automatikus újraindítás után már fut a Vista. Első ránézésre leginkább úgy tűnik, mintha valami grafikai segédprogram lenne rápakolva az XP-re. Ismerős a Start menü, az ablakok, és egyébként minden. Maga a GUI kinézetét, illetve annak speciális effektusait nem a CPU, hanem a GPU, vagyis a grafikuskártya processzora számolja. Így ez alig lassítja a videolejátszást, a tömörítést és egyéb, processzorigényes feladatokat. A Start menüben egy nagyon részletes és kiválóan kezelhető keresőt találhatunk. Ez nemcsak a fájlok, hanem a programok között is tallóz. Ha beírunk mondjuk egy keresett szót, akkor csak azon programok ikonjai jelennek meg a menüben, amelyekben szerepel a kifejezés.
A könyvtárak szerkezete, azok használata látszólag nem változott. Kicsit kutakodva rájövünk, hogy az úgynevezett Virtual Folder "dolog" kifejezetten hasznos. Egy olyan XML alapú tárolási rendszerről van szó, amely valójában nem is létezik. Ezt úgy kell érteni, hogy mondjuk csinálunk egy ilyen könyvtárat, annak megadunk egy feltételt (például: "C:*.mp3"), és amikor rákattintunk, a rendszerpartíción található összes MP3-at kilistázza. Ilyen, illetve ehhez hasonló szűrésekkel remek katalógusokat, listázásokat, miegymást készíthetünk anélkül, hogy az eredeti fájl helyét megváltoztatnánk. Ötletes, villámgyorsan működik, és naponta használni fogjuk.


Ismerős elemek
Tény, hogy az Internet Explorer 7-es verziója ismerős, rengeteg érdekes újítást tartalmaz – talán a sors iróniája, hogy ezek nagy részét a már jól ismert, egyre erősödő konkurensek már tartalmazzák. Ilyen a teljes (és az eddigieknél jóval intelligensebb) RSS-támogatás, az egy ablakon belüli fülek kezelése (kevesebb memória-felhasználás ablakok megnyitásánál). Szintén jó ötlet, hogy végre kellemes a weboldalak nyomtatásának lehetősége is, tény, hogy ezt nem túl sokan használják... legalábbis egyelőre.
Korábban már találkozhattunk segédprogramokkal, melyek lehetővé tették, hogy hangvezérléssel irányítsuk a rendszert. Most ezt a funkciót beletették, így egy kis mikrofon segítségével jót játszhatunk.


Hiányosságok és kellemetlenségek
Érdekes volt látni, hogy a Beta 1-es verzió még csak és kizárólag a bluetooth-os nyomtatókat kezeli, a sima, direkt rákapcsoltakat, illetve a hálózatiakat nem. Egyelőre még csak a Windows Media Player 10-es van benne, mire elkészül, nyilván ennek is egy újabb átirata lesz elérhető. Örömmel tapasztaltam azonban, hogy – bár ezt mérési adatokkal nem tudom alátámasztani – valamivel gyorsabb, mint a Windows XP, ami egy Beta 1-es változattól szép teljesítmény.
Az igazán nagy csalódást természetesen az okozta, hogy a korábban beígért, igazán forradalmi újítások elmaradtak, és sajnos legtöbbjük nem is lesz benne a Vistában (talán majd a Vista 2-ben, amire persze megint várhatunk vagy hat évet). Ilyen a WinFS, melyről bár sokat nem árult el a cég, igen érdekes, gyors és felettébb felhasználóbarát fájlrendszernek indult. Kár, hogy egyelőre semmi sem lesz belőle. Amint lehet, igyekszünk némi videót is összerakni róla, hogy megnézhessétek "élőben", egyelőre sajna még nem adott erre engedélyt senkinek a szoftveróriás.


A cikket eredeti formjban minden extrjval megtallhatod a GameStar magazin 2005/08-as szmban!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)